8 tips om te haken met harig (en pluizig) garen
27 februari 2020 
2 min. leestijd

8 tips om te haken met harig (en pluizig) garen

Haken met harig garen is de eerste keer een… uitdaging. Je ziet niet wat je doet, je krijg de magische ring niet vastgetrokken, je kan het niet uittrekken, je kan je toeren niet tellen,… Kortom, frustratie alom.

Toch geeft het zo’n leuk effect, dat harige garen. Het geeft soms nét dat tikkeltje meer. Denk maar aan die leuke bolletjes Brazilia of Scheepjes Panda.

Daarom dus een aantal tips voor als je toch met harig garen aan de slag wil gaan.

Tip 1: Gebruik harig garen van goede kwaliteit

Je bent wellicht in de verleiding om “het eens te proberen” met een zo goedkoop mogelijk bolletje harig garen. Ik raad je dan ten stelligste af. Een lage prijs betekent vaak ook een lage kwaliteit. Dat verzekert je van een heleboel gedoe en miserie.

Tip 2: Haak op gevoel

Het idee dat je je steken moet zien, is vaak maar het idee. Probeer het maar eens als je aan het haken bent: als je geen al te ingewikkeld haakpatroon volgt en je geen beginnend haker bent, dan gaat het bijna als vanzelf. Probéér het gewoon niet om het te zien, en je zal merken: het is makkelijker dan je dacht.

Tip 3: Gebruik een grotere haaknaald

Als je harig garen op een kleine haaknaald probeert te haken, dan gaan de haartjes heel erg in de weg zitten en gaan ze het haken erg stroef maken. Je haakt het dus best op een wat grotere naald. Voor een Brazilia bijvoorbeeld werk je best op een 3,5 mm. Worden daardoor de gaatjes in je werk wat te groot, en ben je bang dat de vulling doorheen je knuffeltje komt? Stop de vulling dan in een pantysok.

Tip 4: Maak een cirkeltje in plaats van een magische ring

Het aantrekken van een magische ring is vaak lastig, omdat het garen in elkaar knoopt. Je maakt met harig garen dus beter een ringetje van 4 lossen, en sluit dat met een halve vaste.

Tip 5: Hou de haartjes aan de kant

Je kan je steken nog het allerbeste zien als je met je duim en wijsvinger tijdens het haken de overtollige haartjes aan de kant houdt. De haartjes zitten op een basisdraad, en die wil je zo goed mogelijk zichtbaar maken.

(Dit werkt niet voor pluizig garen zoals Sweetheart Soft. Daar is het echt “op het gevoel” haken)

Tip 6: Markeren, markeren markeren

Markeer zéker het begin van je toer, want het is onmogelijk om nog terug te tellen. Vind je het erg lastig? Dan markeer je best ook halverwege, of zelfs elke meerdering. Zo ben je zeker dat je aan het einde van de toer geen 5 steken te kort komt.

Tip 7: Blijven tellen

Tijdens het haken blijf je het aantal steken tellen. Je ziet immers niet wat je doet, dus moet je blijven bijhouden hoeveel steken je al hebt gedaan. Datzelfde geldt voor het aantal toeren. Hou dus zeker je toerenteller bij de hand!

Tip 8: Keer je werk om

Het meeste haar zal aan de binnenkant van je werk zitten. Harig garen haak je dus binnenstebuiten. Keer je werk dus vlak voor het minderen om, zodat de harige binnenkant aan de buitenkant komt te zitten.

(Ook dit hoeft niet bij pluizig garen. De pluis zit daar rondom de basisdraad en is dus aan beide kanten gelijk)

Alle tips in een video

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen