Kleuren combineren, hoe doe je dat?

Kleuren uitzoeken is niet altijd makkelijk. Er bestaan wel duizend(en) kleurtinten. Wat past nu juist wel, of juist niet bij elkaar?

Natuurlijk is het belangrijk te kijken naar het kleurenschema in je huis (als je dat al hebt), en je haakwerk daarop aan te passen. Je wil immers niet dat die deken waar je zo hard aan hebt gewerkt zo vloekt in je interieur dat je het maar diep in een bak wegstopt.

Passende kleuren vinden kan op meerdere manieren. Laat ons eens even kijken wat de mogelijkheden zijn.

De kleurencirkel van Itten

De kleurencirkel, soms ook wel kleurenwiel genoemd, is uitgevonden door de Zweedse Johannes Itten.

De middelste 3 kleuren zijn de primaire kleuren: blauw, rood en geel. Deze kun je als basis gebruiken om de secundaire kleuren te mengen.

Met blauw en geel maak je groen, meng je blauw en rood krijg je paars, en rood en geel wordt oranje.

Meng je een primaire kleur met een secundiare kleur, dan krijg je een tertiaire kleur. Die vind je – samen met de primaire  en secundaire kleuren- terug in de buitenste ring. Tussen het primaire geel en het secundaire oranje vindt je een donkergeel. Tussen het primaire rood en het secundaire paars vind je roze.

Het buitenste kleurenwiel bevat daarmee 12 kleuren: de primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Kleuren combineren: de mogelijkheden

Contrasterende kleuren

Als je een krachtige kleur zoekt die uit je werkt springt, dan kies je best voor een contrasterende kleur. Contrasterende kleuren worden vaak als accentkleur gebruikt. Deze kleuren bevinden zich aan de overkant van de kleurencirkel.

De contrastkleur voor groen is bijvoorbeeld roze, maar ook paars en geel past prima bij elkaar.

Paars en geel staan tegenover elkaar in de kleurencirkel, en kunnen dus prima bij elkaar worden gebruikt. Het geheel is wel best hevig.

Harmonieuze kleuren

Harmonieuze kleuren zijn kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel liggen. Omdat ze naast elkaar liggen, zullen ze samen rustiger ogen dan 2 contrasterende kleuren. Paars en donkerblauw bij elkaar is niet zo hard als het contrasterende paars en geel, maar past wel even goed bij elkaar.


De harmonieuze kleuren rood, oranje en geel, met de tertiaire kleuren rood-oranje en oranje-geel ertussen maken een mooi en rustig geheel. 

Ton-sur-ton

De zogeheten “ton-sur-ton” zijn kleuren die dezelfde basis hebben, maar een andere hoeveelheid wit. Je neemt dus als het ware één kleur uit het wiel, en verdund die steeds met een beetje extra wit. Denk maar aan verschillende gradaties in blauw, bijvoorbeeld. Als je zo’n stripje uit de verfwinkel meeneemt, dan zijn de kleuren die er op één stripje staan allemaal van dit type.  Fifty shades of Grey ;).

Deze tinten roze passen prima bij elkaar. 

Kleuren kiezen: hun eigenschappen

Elke kleur geeft je een bepaald gevoel: het heeft een bepaald karakter. Zo is het niet helemaal verstandig je hele slaapkamer rood te schilderen als je moeite hebt om in slaap te vallen. De eigenschappen van een bepaalde kleur kun je gebruiken als je een bepaalde sfeer wil creeëren.

Kleuren kan je opdelen in warme en koude kleuren. Rood, oranje en geel zijn warme kleuren. Groen, blauw en paars zijn koude kleuren. Wit en grijs is eerder neutraal.

Ook in de psychologie worden kleuren gebruikt. Er worden bepaalde karaktereigenschappen aan toegekend. Hieronder vind je een (kort) overzicht.

Blauw

Een kleur die staat voor vertrouwen en betrouwbaarheid. Ze wordt geassocieerd met rust en vrede. Ze maakt je geduldig, vriendelijk en sympathiek.

Ze straalt ook intelligentie uit, en zorgt dat je de dingen verstandig benadert.

In een interieur zorgt blauw voor rust. Ze komt meestal terug in studeerruimtes, slaap- en badkamers. Een blauw dekentje is dus een goed idee! 

Geel

Een opbeurende, vrolijk kleur. Warm, net zoals de zon. Ze stemt vrolijk en positief. Ze geeft focus en doelgerichtheid. Ze is zacht ook, en zorgt dat iedereen zich thuis en op z’n gemak voelt.

Geel staat ook voor energie. Ze is enthousiast, en stimuleert tot kennis en wijsheid, maar ook tot creativiteit en fantasie.

Geel werkt reflecterend, en is ideaal als eye-catcher in donkere ruimtes.

Groen

Het uitgebalanceerde groen geeft een ontspannen indruk. Ze geeft rust en vertrouwen. Je voelt je meteen veilig bij groen. Alle angsten die er waren, ebben meteen weg.

Ze straalt een bepaald evenwicht uit, en is gemakkelijk om mee samen te werken.

Oranje

Tussen rood en geel in, combineert oranje het lichamelijke met het emotionele. Ze brengt een bepaalde vrolijkheid met zich mee. Plezier, aandacht, beweging. Ze maakt een bepaalde speelsheid en toegankelijkheid los.

Bovenal is oranje warm en enthousiast, en gedraagt ze zich als een echte optimist.

Oranje heeft een beetje weg van geel: het reflecteert. Toch is ze iets sterker, omdat er ook een aandeel van het krachtige rood in zit. Kan heel mooi zijn, maar wees er voorzichtig mee. Oranje gebruik je dus best als accentkleur. 

Paars

Paars werkt opbeurend en kalmerend. Je bent een goede stimulator voor creativiteit. Spiritualiteit trekt je aan.

Je hebt een duidelijke visie en waarheid voor ogen. Je bent daadkrachtig, geeft leiding en bent een kei in bemiddelen.

Paars combineert heel goed met aardetinten. 

Rood

Stimulerend en activerend. De kleur van vitaliteit. Ze geeft energie, maar ook heel veel kracht. Kracht aan onze innerlijke wil, om uit te putten als het even wat moeilijker gaat.

Rood is ook passie en liefde. Het hartstochtelijk omgaan met dat wat je het allerliefst is.

Rood is een hele krachtige kleur, dus  let er een klein beetje mee op. Te veel rood kan je moe maken. 

Roze

Ze is speels, maar ook een beetje passioneel. Het is een zachte kleur. In het bijzijn ervan ontspan en kalmeer je.

Roze doet ook denken aan jeugdig en zoet. Ze is vrolijk en heeft veel energie.

Roze werkt vooral goed als onderdeel van een kleurenpallet. Dan zorgt het voor rust. Gebruik je alleen maar roze, dan wordt het allesoverheersend en heeft het het tegenovergestelde effect. 

Wit

Meer zuiver en puur als wit kun je niet vinden. Ze staat voor eenvoud en kalmte. Wit is netjes en helder. Ze staat symbool voor opnieuw beginnen, alles loslaten wat was en met een nieuwe, propere lei starten.

De stilte die wit meebrengt, voelt aangenaam en kalmeert.

Wit kan je met alles combineren, en kun je dus altijd als rand of verbinding gebruiken, da’s nooit verkeerd. 

Zwart

Zwart is heel tof als accent of overgangskleur, maar als je alleen maar zwart gebruikt wordt het al gauw zwaar en donker. 

Hoe begin je nu aan je kleurenpallet?

Kies je hoofdkleur: deze kleur geeft het gevoel aan je (haak)werk. Kies je voor een warme of koude kleur?

Daarna kun je gaan aanvullen. Wil je een druk en bont exemplaar, dan kun je grote vlakken in een contrasterende kleur gaan samenbrengen, bijvoorbeeld in gelijke strepen groen en roze. Als het niet zo fel moet zijn, dan kun je de contrasterende kleur gebruiken als accentkleur.

Wil je het wat rustiger? Dan kun je kiezen voor kleuren die naast elkaar liggen: de harmonieuze kleuren. Nog zachter zijn de toon-op-toon kleuren.

Met wit, zwart en aardetinten (zoals bruin en grijs) kun je eindeloos aanvullen. Zij passen eigenlijk zowat overal bij.

Heb je inspiratie nodig? Volg onze Instagram stories. Daar komen met grote regelmaat kleurencombi’s voorbij!