Gehaakte dolfijn

Het haakpatroon de tuimelaar (dolfijn)

Ga jij binnenkort deze dolfijn haken?

BESTEL het haakpatroon
Haakpatroon dolfijn

Beestige Creatie: De tuimelaar

Daar heb je Flipper, Flipper, hij is geweldig…

Deze mooie, grijze dolfijn doet me altijd aan mijn jeugd denken. Als ik aan dolfijnen denk, dan dwaalt het liedje over Flipper de hele tijd door m’n hoofd. En dat hij geweldig is, dat had dit liedje echt wel juist.

De “tuimelaar” is denk ik wel de meest bekende dolfijn van allemaal. Deze sociale, intelligente dieren leven als groep van 5 tot 20 dolfijnen bij elkaar. Als je ze spot op open zee, dan zie je ze zelden alleen.

Om vissen te kunnen vangen in het troebele water, gebruiken ze sonar. Ze sturen een geluid uit, en luisteren naar de weerkaatsing ervan. Op basis van het geluid dat terugkomt, kunnen ze bepalen hoe ver een object van zich af is, en hoe groot het is. Vernuftig toch?

Dolfijn haakpatroon

Intelligent zijn ze zeker.

Daar valt niet over te twijfelen. Maar wist je ook dat ze allemaal namen hebben? In groep gebruiken de dieren een eigen fluittoon per dolfijn. Zo kunnen ze elkaar “roepen”. Daarnaast hebben ze een heleboel verschillende geluiden die ze gebruiken om met elkaar te communiceren. Of het een echte “taal” is, is nog onduidelijk.

Halfslaapjes

Heel bijzonder aan dolfijnen is dat ze met één hersenhelft tegelijk slapen. De ene rust, terwijl de andere wakker is. Echt slapen, zoals wij dat doen, doen ze dus niet. En gelukkig maar, want anders zouden ze verdrinken. Dolfijnen kunnen immers slechts 20 minuten onder water blijven.

Haakboek dolfijn

Het zijn geen vissen

Dolfijnen zijn zoogdieren. Ze moeten dus op tijd en stond naar boven komen om adem te happen. Daarom ook, worden babydolfijntjes (kalfjes) met de staart eerst geboren. Zou dat andersom zijn, dan zouden ze tijdens de baring verdrinken.

Dolfijnen, het zijn net mensen. Of mensen, het zijn net dolfijnen?

Ze lijken een beetje op ons, dolfijnen. Misschien daarom dat mensen er zo gek van zijn. Ook ik vind het heel intrigerende, speciale dieren.
Met de helft van je hoofd slapen, en de andere helft wakker zijn, dat klinkt toch echt superinteressant? Stel je voor wat we dan allemaal zouden kunnen doen. Maar ach, tot we dolfijnsuperkrachten krijgen, zullen we het maar met onze 8 uur (of soms al eens iets minder) slaap stellen.

€ 7,50

Het tuimelaar haakpatroon

Dit patroon komt in digitaal formaat. Je vindt er naast de werkbeschrijving ook een heleboel fotomateriaal én leuke dol-fijne-weetjes.

 

Het boek is zo uitgewerkt, dat iedereen, beginner én gevorderde, met het haakpatroon aan de slag kan.

Deze dolfijn wordt met katoen op haaknaald 2,5 mm zo'n 40cm lang(van kop tot vin).


Het patroon komt als online haakpatroon, inclusief video's, en kun je afdrukken als PDF.

Toch behoefte aan alles op maat?

Haakpakket dolfijn

Pakket op maat

Wij maken het je graag gemakkelijk en voorzien graag een pakket op maat voor jou. We leggen meteen alles in de juiste hoeveelheden in je winkelmandje.  
Daarna kies jij zelf wat je wel en niet in je pakket wil.

Zo heb jij meteen alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan.
Dat scheelt weer een hele hoop zoekwerk in de online shop, toch?

Haakpakket op maat

Haakpakket haakpatroon dolfijn

ALLES wat je nodig hebt

Benodigdheden dolfijn haken

Op maat aanpasbaar

Haakmateriaal leveren

Snel & makkelijk