Ergonomisch haken

Pijnvrij haken, het kan!

ONTDEK HET
Heb jij af en toe pijn tijdens of na het haken? Je bent niet alleen.
Velen onder ons hebben al wel eens last van polsen, nek- of schouderklachten of stramme vingers na een haaksessie.
Toch hoef je die pijn niet voor lief te nemen. Het kan ook zonder!

Cliff Tang, kinesitherapeut en beoefenaar van Traditioneel Chinese Geneeskunde, heeft met zijn Kaizen Project als motto: “Elke dag een beetje beter“. Toen hij voor ’t eerst in aanraking kwam met ons hakers, schrok hij er van dat wij dit met z’n allen uren aan een stuk kunnen doen. Haken is immers echt topsport voor ons lichaam.

Geen wonder dat we (ook al geven we het niet altijd toe) met z’n allen regelmatig last hebben van een pijntje hier en daar.


Samen met hem ontwikkelden we de cursus ergonomisch haken. Je leert waarom je klachten krijgt, wat je er aan kan doen en vooral: hoe je vermijdt dat ze terugkomen. 


Herken je dit? 


Je hebt een moeilijke periode, alles doet pijn en er gebeurt vanalles waar je geen vat op hebt.
Je gaat aan de haak om je te ontspannen, en dan… dan krijg je toch geen peesontsteking zeker? Gedaan met haken (en de frustratie wordt nog groter).

Je bent niet alleen! En je kan er iets aan doen.

Pijn is een signaal van je lichaam. Een noodkreet om je te vertellen dat er iets niet helemaal gaat zoals het moet. Daar goed naar luisteren is dus ook heel belangrijk. 

Je huisarts heeft je daarom vast al geadviseerd bij pijn niet te haken, maarja,... het brengt je zoveel rust in je hoofd dat je de pijn maar voor lief neemt. Guilty as charged. 🤷‍♀️

Haken is een soort van meditatie: het werkt ontspannend op je brein. Je bent mindful bezig: je telt je steken, en denkt even niet aan al die zorgen. Door ook de rest van je lichaam door een goede houding in deze rustfase te brengen, kan je dubbel profiteren van de helende eigenschappen van handwerk.



De meest voorkomende klachten:

nek- en schouderklachten
elleboogproblemen (tenniselleboog,...)
polsklachten, pijn en kramp in de handen

pijnlijke gewrichten in de vingers

Over Cliff...

In 2011 kreeg Cliff een zware nekhernia en een spoedoperatie. Terwijl alle artsen hem hadden afgeschreven, ging hij op zoek. Open voor alles wat op zijn  pad kwam.

In de jaren die daarop volgde, leerde hij hoe je voor een lichaam zorgt: door er écht naar te luisteren, het met respect te behandelen, en te geloven dat het in staat is zichzelf te herstellen. 

Sinds 2013 is Cliff pijnvrij, en heeft hij geen nekproblemen meer gehad. 

De kennis die hij in zijn ongewone en jarenlange zoektocht heeft opgedaan, geeft hij met heel zijn hart door aan anderen. 

Het is niet omdat je pijn hebt, dat die er altijd zal zijn.
- Cliff Tang -


NAAR DE CURSUS

Dankzij deze tips zijn pijnklachten bij het haken verleden tijd!

Na de cursus Ergonomisch Haken weet je:


  • Hoe het komt dat je de ene keer urenlang kan haken, en de andere keer wel pijn hebt.
  • Waarom artsen je verbieden te haken (en waarom dat niet  per se altijd hoeft)
  • Hoe je het langst kan genieten van haken, of je nu aan tafel of in de sofa zit.
  • Wat je kan doen om stijfheid, kramp of tintelingen geen kans te geven.
  • Hoe je ook met een chronische aandoening minder pijn kan hebben. 
vlfp
Een artikel uit deze cursus verscheen in het tijdschrift "Fibrozine", een driemaandelijks tijdschrift.  
Vlaamse Liga voor Fibromyalgie patiënten

Yes, die cursus wil ik!

KOOP 'm NU

Heel goed om er eens over na te denken, hoe makkelijk je een verkeerde houding aanneemt (en niet alleen bij het haken!) Ik zal je advies zeker opvolgen!

Joke

Fantastisch is dit item én niet alleen om te haken. Heb veel rug- en nekproblemen, dus deze tips zijn zéér waardevol én simpel te gebruiken. Ik ga er dankbaar gebruik van maken. Super bedankt x

An

Supertips!  Sinds ik mee ben komen testen gebruik ik heel wat van de tips en veel minder last!

Cindy De Wolf

Dit vind je in de cursus Ergonomisch haken

Hoe klachten ontstaan

Wanneer je ergens pijn hebt, wordt in de volksmond vaak gezegd dat je een “overbelasting” hebt. Soms wordt het ook een “ontsteking” genoemd. De oplossing voor zo’n ontsteking in de medische wereld? Een ontstekingsremmer. Tja, allemaal goed en wel, maar vaak komen de klachten na verloop van tijd ook gewoon terug.

Hoe ontstaan die klachten nu eigenlijk? En wat is dat dan precies, zo’n overbelasting?

Weten waar pijn vandaan komt, zorgt er voor dat je het bij de bron kan aanpakken.

Hoe je je klachten kan verminderen

Als je de balans tussen belasting en belastbaarheid meer in evenwicht brengt, krijgt je lichaam de kans om te herstellen van een ontstekingsfase.

Bepaalde oefeningen kunnen bijdragen tot een sterker gestel, waardoor je lichaam meer aan kan. Dat is wat je eigen kinesitherapeut doet als hij je oefeningen mee naar huis geeft. Maar at gaat natuurljk niet in één dag tijd.

De gemakkelijkste manier om je lichaam te ontlasten, is door de belasting te verminderen. Natuurlijk is het niet leuk als je dokter zegt dat je niet meer mag haken, maar het is wel effectief. Maar... je kunt ook je lichaam minder belasten en toch haken.Wat je daarvoor moet doen, leer je uitgebreid in dit hoofdstuk.

Hoe je je houding kan verbeteren

Waar kun je dan op letten als je lekker aan de haak bent?
Hoe kun je je houding verbeteren zonder in te boeten in comfort en haakplezier?

In dit onderdeel krijg je nuttige en bruikbare tips om je haakhouding te verbeteren, zonder dat het je veel moeite kost. Je hebt géén dure relaxzetel of speciale attributen nodig: alleen een paar kussens is genoeg. 

Of je nu liefst aan tafel zit om te haken, of achterover hangt in de sofa terwijl je Netflix kijkt... de tips werken voor iedereen.

haken oefeningen

Wat je kan doen om pijn geen kans te geven

Beweging vermindert spanning.  Als je meer ruimte in je lichaam creeërt, stroomt je bloed en energie beter door je lichaam, en voel je  je daardoor dus “energieker”.

Het is daarom heel belangrijk af en toe uit onze ‘haakhouding’ komen om ons lichaam weer te bewegen. Het is immers niet de bedoeling dat we na 20 jaar kromgehaakt zijn...

In tientallen video's illustreert Cliff Tang hoe je stijfheid geen kans geeft.

Haakbeest Academie: de cursussen

Wil je aan de slag met deze cursus?


Al onze cursussen vind je terug in onze Haakbeest Academie.

Dikke dikke merci P.S Heb mij niet beklaagd dat ik mij lid gemaakt heb !

Patricia

ja, echt doen die haakacademie!! Heb al veel collega's dit aangeraden. Die mensen hebben zelfs hun dochters en/of kleindochters aan het haken gekregen

Viviane

Ben heel blij dat ik toch de beslissing toen genomen heb om in de haakacademie te komen. Heeel veeel te zien 😁

Jessica

Jullie zijn geweldig, en zou nooit meer de academie kunnen missen

Claudia

Joepie , joepie!!! ook lid nu!!

Martine

yepyep! echt een supermeerwaarde dat platform

Rob
pluizig garen

Toen ik al een tijdje amigurumi haakte, waagde ik mij aan het haken van een volledige kerststal. In de stal woonden ook 5 schapen, die gehaakt werden met Phil Douce. Ik ben er op goed geluk aan begonnen en volgde maar mijn gevoel om toeren te haken. Geen enkel schaap was even groot als een ander en ik vond het ook helemaal niet leuk om te doen. Ik heb mij dan ook nooit aan grotere projecten met pluizig garen gewaagd. Tot ik de cursus Pluizig garen van Het Haakbeest volgde! De tips die ik daar kreeg werkten echt en zorgden ervoor dat ik geen schrik meer heb om met pluizig garen te werken.

Martine Van Herck