Tapestry haken: wat is het en hoe doe je het?

Tapestry haken is een vorm van "pixelhaken". Met deze techniek kun je tekeningen of vormen in je haakwerk inhaken. 

Origineel kwam dit type handwerk vooral in Guatemala, het Midden Oosten, West-Afrika en Noord-Europa* voor. Daar maakt tapestry haken echt deel uit van hun cultuur. Zo worden de handtassen in Guatemala traditioneel door mannen gemaakt, en geven ze aan uit welke regio ze komen. Ze zijn echt een onderdeel van hun "zijn". 

Doordat we meer met elkaar geconnecteerd zijn (en beïnvloed worden door elkaar), zie je deze techniek ook steeds vaker in andere landen. En da's maar goed ook, want het is superleuk en eenvoudig om te doen (en geeft een geweldig resultaat)

(*bron: Carol Ventura)

Wat is tapestry haken? 

Bij tapestry haken ga je alle draden van de verschillende kleuren mee laten lopen in je haakwerk. Je haakt er overheen. Wanneer je een bepaalde kleur nodig hebt, ga je die kleur oppakken. De andere kleur neem je weer mee in je werk. De kleurwissels gebeuren op de gebruikelijke manier. 

Omdat je steeds een aantal draden meehaakt in je werk, wordt een haakwerk in tapestry altijd stijver dan wanneer je hetzelfde project in één kleur zou maken. Om er voor te zorgen dat het haakwerk overal even stevig is, moet je altijd alle draden meenemen, ook als je ze bijvoorbeeld één toer niet nodig hebt. 

 Het aantal verschillende kleuren per toer relatief beperkt: alle draden worden immers steeds meegenomen. 

Je ziet het het vaakst met vasten (waarin één vaste staat voor één pixel), maar in principe kan het met alle steken.

Je gebruikt best een wat kleinere haaknaald dan aangegeven op de wikkel. Haak in elk geval voldoende strak. Dat zorgt ervoor dat de draden die je meedraagt niet zichtbaar zijn door je steken. 

Hoewel het ook in platte projecten kan (in rijen), wordt het meestal toegepast bij projecten die in het rond worden gehaakt. Haak je in het rond, dan haak je in een spiraal. Daardoor leunen je steken een beetje. Naar rechts als je rechtshandig bent, naar links als je linkshandig bent.  Hier moet je dus zeker mee rekening houden als je een teltekening (diagram) maakt. 

Zigzag, driehoeken, hartjes, dat zijn ontwerpen die zich heel goed lenen voor tapestry haken. Een mooie ronde cirkel: da's al wat lastiger. 

In deze tekening van Carol Ventura (een gerenomeerde Amerikaanse tapestry haakster) zie je heel duidelijk wat er met je tekening gebeurd: 


Bron: https://www.carolventura.com/basket.html

Je kunt dus tekeningen voor borduurwerk gebruiken, maar hou rekening met deze helling. 

 Hier kun je charts downloaden die de hellingsgraad bij tapestry haken al in zich dragen. Zo zie je van tevoren hoe je tekening eruit zal komen te zien: 

Wil je liever steken die kaarsrecht op elkaar staan? Dan gebruik je beter de tapestry variant die wij "mochilla" noemen.

Zo haak je tapestry: 

Je gaat bij tapestry de draad (of draden) die je niet gebruikt meehaken. Je haakt er als het ware overheen. Misschien doe je dat al als je een draadje wil wegstoppen. Ik leg het je hier uitgebreid uit.

Je steekt je haaknaald in doorheen beide lusjes van de vaste (dat is anders bij mochilla haken!). Het enige verschil met een lapje in één kleur, is dat je nu de hele tijd een draadje mee laat lopen. Dat blijft 'wachten' tot het aan de beurt komt. Ben je op de plek gekomen waar je van kleur moet wisselen? Dan pak je in de laatste steek van de vorige kleur de nieuwe kleur op. 

Zo maak je een kleurwissel

Begin de laatste steek met de "oude" kleur: steek de naald in, maak een omslag en kom er weer terug uit. Je hebt dus 2 lusjes op je naald.  Ook in deze steek haak je dus de "nieuwe" kleur nog mee.

Nu neem je de nieuwe kleur op: je maakt een omslag met de nieuwe kleur, en laat de oude kleur als het ware "vallen". 

Haal de nieuwe kleur door beide lusjes op je naald. Nu heb je de steek afgewerkt, en ben je gewisseld naar de nieuwe kleur. 

Trek nog even aan de draad van de oude kleur, zo kun je de pasgemaakte steek weer mooi even groot krijgen als de rest. 

Vanaf nu haak je de oude kleur mee, terwijl je de steken vormt de nieuwe kleur. Ben je op het punt gekomen dat je van kleur moet wisselen? Dan doe je weer net zoals hierboven. 

Nog meer tips leer je in deze video: 


De belangrijkste tips op een rijtje:

  • Haak strak genoeg, zo voorkom je dat de meeloopdraden door het werk  komen piepen.
  • Leg de meegehaakte draad (of -draden) goed achteraan tegen de vasten, zo zullen ze minder zichtbaar zijn. 
  • Kijk af en toe of er geen lossigheid in de meeloopdraden zit. Trek ze indien nodig een beetje aan zodat ze strak lopen. (Trek wel niet te hard, want dan gaat je haakwerk vervormen!)
  • Denk eraan dat je tekening een beetje helt als je in het rond haakt. Pas je diagram erop aan, of gebruik de mochilla techniek.