Je draad meehaken (en beperk het instoppen)
26 februari 2022 
1 min. leestijd

Je draad meehaken (en beperk het instoppen)

Draadjes instoppen. We geven toe, het is niet het leukste werkje. Gelukkig kun je dit trukje gebruiken om al een heleboel draadjes weg te werken: je draad meehaken. Ze hangen zo niet meer in de weg, ze zitten stevig vast en je haakt niet meer per ongeluk met het korte eindje (ja, ook bij ons gebeurt dat wel eens ?). Kortom, het haken wordt er alleen maar leuker van.

STAP 1: Leg de weg te werken draad aan de achterzijde langs de V-tjes van de vaste van de vorige toer. Steek de haaknaald doorheen de V-tjes, zoals je met een gewone vaste zou doen, maar zorg er voor dat de weg te werken draad ook op de haaknaald ligt.

STAP 2: Haak een vaste.

STAP 3: Leg de weg te werken draad weer aan de achterzijde langs de V-tjes van de volgende vaste. Je zal merken dat dit al bijna automatisch gebeurd. Steek de haaknaald in de volgende steek, en zorg er ook nu voor dat de weg te werken draad op de haaknaald ligt.

STAP 4: Werk ook nu de vaste verder af.

STAP 5: Herhaal voor een aantal vasten. Doe dit over minimaal 5 vasten, om er zeker van te zijn dat de draad goed vastzit.

STAP 6: De weggewerkte draad zie je bijna niet tussen de steken aan de achterzijde lopen. De rest van de draad kan je laten hangen of afknippen. Hij komt aan de binnenkant van je haakwerk terecht.

Zo kan je je draad meehaken om je instopwerk te beperken.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Martine Vereyken
Door

Martine Vereyken

op 17 May 2020

onderwerp: Draad meehaken ipv instoppenDag Elke, jouw videos zijn altijd zo inspirerend. Ivm het meehake van de draad ipv instoppen. Ik heb dit eigenlijk nooit willen doen omdat ik ervan uitging dat de gehaakte steken dan groter worden dan van een gewone vaste (amigurumi) en dat je dat dan ziet achteraf. heb jij die ervaring niet?

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 23 May 2020

Dag Martine,Als je 4 draadjes tegelijk meehaakt, dan kan 't zijn dat de steken er een beetje groter uit zullen zien inderdaad. Met één draadje is het verschil niet zo groot dat het in het eindresultaat opvalt. Je moet per slot van rekening de draad hoe dan ook wegwerken onder de steken. Of je ze nu wegwerkt of meehaakt, dat maakt eigenlijk niet uit qua "verdikking". Let er wel op dat je het draadje niet teveel bovenop je steken legt, maar er vooral achter (aan de binnenkant van je werk), zeker wanneer het een draadje is in een andere kleur.

Reactie plaatsen