Wat is de diepe vaste?
23 februari 2022 
2 min. leestijd

Wat is de diepe vaste?

De diepe vaste is een supertoffe steek die heel wat textuur aan je werk geeft, zonder dat je moeilijke toeren hoeft uit te halen. Je haakt immers een gewone vaste, zoals je er al zovelen hebt gemaakt, alleen steek je op een andere plek in.

diepe vaste

En die plek kan je zo divers maken als je wil: één of meerdere rijen naar onderen, meer naar links of meer naar rechts, afgewisseld met gewone vasten of niet,… De mogelijkheden zijn divers.

De steek is wat steviger dan een gewone vaste (je haakt immers over de vorige vaste heen) en maakt je haakwerk dus wat robuuster.

Het is daarom ook ideaal om te gebruiken in home deco, zoals mandjes.

Keitof, en supersimpel!

Zo haak je een diepe vaste:

Normaal zou je je haaknaald insteken onder de 2 V-tjes van de steek. Nu doe je dat dus niet.

Je steek nu in in de steek eronder (kan ook meerdere steken eronder zijn, maar hier nu eentje voor de duidelijkheid). Je gaat dus met je haaknaald verticaal naar beneden tot je de eerstvolgende ruimte vindt. Je haaknaald “valt” daar als het ware in als je die over je werk laat lopen.

Maak een omslag, net zoals bij een gewone vaste.

En kom er weer terug uit. Let nu goed op dat je de draad net hoog genoeg optrekt. Je wil dat je haaknaald evenwijdig tegen je werk kan liggen. Dan heeft je steek de juiste hoogte, en zal de bovenkant van je werk mooi vlak zijn.

Maak een omslag.

En haal de draad door beide lusjes op je naald. Je diepe vaste is nu afgewerkt.

In de video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Jeanine
Door

Jeanine

op 23 Jul 2022

Leuk Haken

Reactie plaatsen