Hoe haak ik de granietsteek?
12 februari 2022 
0 min. leestijd

Hoe haak ik de granietsteek?

De granietsteek is een hele toffe steek, die goed weghaakt, gemakkelijk onder de knie te krijgen is en een super resultaat geeft. Het is de ideale steek als je nog beginnend bent, maar toch een leuke structuur wil aanbrengen in je werk. Je kan het voor vanalles en nog wat gebruiken.  Ik ben fan :).

Zo maak je de granietsteek:

Je start met een opzetrij van lossen of vasten, met een oneven aantal.

In de tweede rij haak je 1 vaste, 1 losse, en dan sla je 1 v over. In de volgende steek haak je dan weer 1 v. Daarna weer 1 l, 1 v overslaan enzoverder, tot het einde van je rij. In de laatste steek haak je nog 1 vaste.

De volgende rij start je met 2 lossen (in plaats van de gebruikelijke één). Daarna haak je 1 vaste in de eerste lossenruimte: het plekje tussen de twee vasten, onder de losse van de vorige rij. Daarna 1 losse, en weer een vaste in de volgende lossenruimte. Enzoverder… Aan het eind gekomen haak je nog 1 vaste in de ruimte tussen de laatste vaste en de 2 keerlossen.

Dan keer je je werk, en begin je weer opnieuw: 1 v in de l-ruimte, 1 l, 1 v in de volgende l-ruimte… 1 v in de ruimte tussen de laatste v en de 2 keer-l.

Supersimpel he?

Het geheel wordt nog leuker als je elke rij van kleur wisselt. Probeer het maar een keer uit!

Je ziet het hier nog even in een video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen