Vasten meerderen & vasten minderen
11 oktober 2020 
2 min. leestijd

Vasten meerderen & vasten minderen

Vasten meerderen

Om de omtrek van de knuffel groter te maken, bouwen we eerst op naar een cirkel. Dat doe je door elke toer 6 steken te meerderen. Vanuit die cirkel bouwen we (en hier komt een beetje wiskunde) een parabool. Als je niet meer weet wat dat precies is: geen nood. Zolang je het patroon volgt, komt het goed ?.

Meerderen is eigenlijk net hetzelfde als zeggen: 2 steken in dezelfde vaste haken.

STAP 1: Maak 1 vaste in de eerstvolgende vaste. Heb je moeite te weten welke steek de eerste is? Tel dan je steken vanaf de naald terug van 6 naar 1.

STAP 2: Steek je haaknaald nogmaals in in dezelfde steek. Maak nog een vaste.

Vasten minderen

Het minderen van vasten in een knuffel doe je net iets anders dan bij een lapje. Bij een knuffel haak je immers niet heen en weer, maar in het rond. Met deze techniek is jouw mindering helemaal onzichtbaar in je knuffel. En dat is natuurlijk wat we willen!

STAP 1: Steek je haaknaald enkel door het voorste lusje van de volgende steek.

STAP 2: Steek je haaknaald ook in de steek daarna door het voorste lusje. Je maakt tussendoor dus geen omslag, maar steekt meteen weer in.

STAP 3: Maak nu wel een omslag.

STAP 4: Haal de naald doorheen de beide lusjes waar je net hebt ingestoken. Je hebt nu 2 lusjes op je naald.

STAP 5: Werk nu de steek af zoals je dat met een vaste zou doen. Je maakt dus een omslag en haalt de naald doorheen beide lusjes.

Let nu goed op wat de volgende steek is! Het is nét een beetje verder dan je gewend bent. De laatste steek zit namelijk nu samen met de vorige.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen