Gespleten vaste (split single crochet)
04 september 2021 
1 min. leestijd

Gespleten vaste (split single crochet)

De gespleten vaste, in het Engels “split single crochet” of ook wel “waistcoat stitch”, is een leuke variant op de gewone vaste.

Dankzij deze techniek kun je je haakwerk er gebreid laten uitzien.

Daarnaast liggen deze steken perfect verticaal boven elkaar. Wanneer je de gespleten vasten in het rond haakt, zal je startpunt dus niet systematisch opschuiven, maar creëer je rechte lijnen. Perfect voor het inhaken van verticale strepen.

De gesplete vaste is ook een erg “dichte” steek. Hij voelt zeer stevig aan. Probeer hem zeker eens uit voor een leuk mandje voor in je badkamer, bijvoorbeeld. Pérfect.

Zo haak je de gespleten vaste:

Je start eerst met een basisrij of -toer aan “gewone” vasten. Vanaf de tweede rij of toer ga je gespleten vasten haken.

Steek je haaknaald in tussen de 2 streepjes die een vaste maakt. Je steekt dus iets verder en iets dieper dan gewoonlijk.

Als je je haaknaald ingestoken hebt, en je kijkt aan de binnenkant (achterkant) van je werk, dan zie je dat je haaknaald nét onder het horizontale beentje ligt dat je aan deze kant van elke steek kan zien. Je haaknaald splijt als het ware de steek in twee.

Werk nu verder zoals een gewone vaste: maak een omslag, en kom weer terug uit de steek.

Let er op dat je de steek voldoende hoog ophaalt. Je hebt immers meer ruimte dan anders nodig om straks de volgende toer te maken. Haal je de steek niet hoog genoeg op, dan zal het moeilijk zijn om je haaknaald tussen de beide beentjes van de V te kunnen steken.

Werk de steek nu verder af: nogmaals een omslag, en dan door beide lusjes.

Dit herhaal je voor elke steek.

De gespleten vaste kan je gewoon meerderen door 2 keer in dezelfde steek te steken. Minderen doe je op de traditionele manier. Een “onzichtbare” manier is er niet.

De gespleten vaste voor rechtshandigen

De gespleten vaste voor linkshandigen

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Mathilde
Door

Mathilde

op 14 Jul 2021

Hallo ! Weet je misschien hoe een 'gespleten vaste' heet in het Frans ?Vast bedankt! Mathilde

Reactie plaatsen