Halve vasten op een lossenketting
10 november 2021 
1 min. leestijd

Halve vasten op een lossenketting

Halve vasten op een lossenketting worden gebruikt om krul te creeëren. Bij de alpaca bijvoorbeeld, maar ook bij de poppenjongen/papa.

Vaak leveren die halve vasten behoorlijk wat frustratie op. Want één of een paar van die steken haken, dat gaat nog wel. Maar een héleboel… dat blijkt toch niet zo vlot te gaan dan die oude vertrouwde vaste.

Nu.. dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn een aantal kleine maar niet onbelangrijke tips die jouw hv-leed een heel stuk draaglijker zullen maken.

Tip 1: Maak je lossen niet te klein

Als je lossen in het begin al klein zijn, dan maak je het jezelf al van bij de start moeilijk. Het wordt een stuk moeilijker je haaknaald door de lus te halen, laat staan dat je dat in een vlotte beweging kan doen. Oefen jezelf dus om een mooie, gelijkmatige lossenketting te maken met steken waar je vlot door kan steken. Niet gemakkelijk!

Tip 2: Let op je draadspanning

Dit is een veelgemaakte fout bij het haken van halve vasten. De halve vaste is zo’n “kleine” steek, dat je meteen wordt afgestraft voor iets wat je onbewust bij een vaste of stokje ook doet, maar waar het effect net wat minder groot is.

Als je op je einddraad trekt op het moment dat je met je haaknaald in een lus steekt, dan maak je de lus waar je straks je naald door moet halen erg klein. Garantie voor problemen, want er is geen ruimte om je haaknaald daar nog bij te krijgen.

Zorg er dus voor dat je je draad niet te strak vasthoudt. Dat kan je doen door bijvoorbeeld de draad niet om een vinger heen te slaan, maar losjes vast te houden in je hand als je halve vasten moet haken.

Tip 3: Hou je haakwerk dicht bij de naald stevig vast

Een halve vaste afwerken is gevoelig voor beweging. Zorg er dus voor dat, hoe klein je werk ook is, je het dicht bij je haaknaald vasthoudt. Zo kan je je haakwerk stabiliseren, en de juiste spanning en beweging in je steek brengen.

Tip 4: Maak een vlotte beweging

Probeer de halve vaste in één vlotte beweging af te werken. Dan gaat het haken het vlotst. Draai daarbij de kop van je haaknaald naar beneden, en maak een opwaartse beweging met de achterkant van je haaknaald.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen