Hoe vergroot of verklein je een haakpatroon?
07 april 2021 
1 min. leestijd

Hoe vergroot of verklein je een haakpatroon?

Om een patroon groter of kleiner te maken, heb je verschillende mogelijkheden.

1. Ander garen

Als je dikker garen gebruikt, dan wordt je knuffel groter.

Een knuffel van 7 cm gehaakt met Catania/Durable Coral op haaknaald 2,5 mm wordt:

  • 11 cm met Softfun en haaknaald 3,5 mm
  • 15 cm met Cosy en haaknaald 5 mm

Om te weten hoeveel garen je nodig hebt, kijk je best naar het aantal lopende meters op het bolletje. Natuurlijk kun je dat niet 100% uitrekenen, omdat je ook een dikkere haaknaald gebruikt.

Op de foto: kleinste haakbeestje in Catania op 2,5 mm, middelste in Softfun op 3,5 mm, grootste in Durable Cosy op 5 mm. 

2. Meerdere draden tegelijk gebruiken

Je kunt ook hetzelfde garen gebruiken, maar met meerdere draden tegelijk haken. Ook als je meerdere draden gebruikt wordt je knuffel groter. Het is niet zo dat 2 draden je knuffel dubbel zo groot maken, maar eerder de haaknaald die je gebruikt. Een knuffel met haakkatoen (Catania) en haaknaald 2,5 mm haak ik met 2 draden op een haaknaald 4 mm. Dan wordt hij ruim 1/3 groter dan het origineel. Met 3-dubbele draad haak ik dan met haaknaald 6 mm. dan wordt hij ruim het dubbele van het origineel.

Je kan vrij eenvoudig met 3-dubbele draad haken uit dezelfde bol, dus je hoeft niet per se 3 bollen aan te schaffen als je dat zou willen. Dubbeldraads haak je door een draadje vanaf de binnenkant en een draadje vanaf de buitenkant van je bol te gebruiken en samen te nemen.

3. Patroon aanpassen

Je kan natuurlijk zelf gaan experimenteren met het zelf uitschrijven van een nieuw patroon. Dat is zeker goed mogelijk wanneer het patroon uit eenvoudige vormen bestaat. Een bal kan je bijvoorbeeld heel eenvoudig groter of kleiner maken.

Denk natuurlijk wel om het copyright wanneer je een patroon aanpast. Ook als jij een patroon vergroot of verkleint, blijf de maker (de originele ontwerper) het auteursrecht behouden.

Auteursrecht = het exclusieve recht van de maker van een werk van  letterkunde, wetenschap of kunst om dit openbaar te maken en te verveelvoudigen.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Josiane Stevens
Door

Josiane Stevens

op 11 Apr 2021

ELKE dit was weer een heel duidelijke uitleg en video. Dank je Josiane

Agnes
Door

Agnes

op 14 Apr 2021

Vind ik een duidelijke uitleg Elke wil ik wel eens proberen ‘als ik wol bestel

veerle lievens
Door

veerle lievens

op 19 Dec 2021

Beste Elke, zoals steeds een zeer duidelijke en leerrijke uitleg bedankt en groetjes

Reactie plaatsen