Een overzicht van woldiktes: zo herken jij ze allemaal.
07 juni 2021 
3 min. leestijd

Een overzicht van woldiktes: zo herken jij ze allemaal.

Het gewicht en dikte van een bolletje wol wordt aangegeven in codes, met nul als dunste garen, en 7 als dikste garens. Daartussen ligt een heel gamma aan garens, die allemaal hun eigen kenmerken en structuren hebben. Subcategorieën dus. Denk maar aan “4ply”, “worsted” of “aran”. Om het helemaal ingewikkeld te maken, wordt op patronen soms het gewicht vermeld (bv. medium weight), maar soms ook de subcategorie.

Niét handig, ik weet het. Je weet maar best zoveel mogelijk over garens om echt een goede keuze te kunnen maken. Je kan uiteraard met al je vragen ook terecht in onze Haakacademie.

Hieronder hebben we het vooral over het gewicht.

De WPI staat voor “wraps per inch”. Je kan daarmee eenvoudig de woldikte meten door de wol rond een potlood te draaien.

De verschillende diktes op een rij:

CODE 0: Lace

Lace garen, ook wel “fingering” genoemd, is superdun garen, zo dun als borduurgaren. Het wordt meestal gebruikt voor opengewerkte patronen, en daarom vaak op een veel dikkere haaknaald gehaakt dan dat de dikte van de draad doet vermoeden.

Je haakt het met een haaknaald 1 tot 2,25 mm, maar dat kan oplopen tot 3,25 mm of zelfs 4 mm, al naargelang het patroon. Het geeft meer dan 35 WPI (wraps per inch).

Een voorbeeld hiervan is de Scheepjes Maxi Bonbon. Dit is een katoenlace garen.

CODE 1: Superfine

Ook onder nummer 1 hoort soms nog “fingering”, al naargelang de dikte en het merk. De draad is nog altijd fijn. Sommige sokkengaren vallen hier onder, maar die kunnen soms ook onder code 2 vallen, al naargelang de dikte ervan. Sokkengarens hebben meestal een eigen samenstelling die ze wat robuuster maken. Ze geven 19-22 WPI.

Sokkengaren Scheepjes Invicta valt onder deze categorie, maar ook Schachenmayr Catania fine.

Je haakt dit garen met haaknaald 2 tot 3,25 mm.

CODE 2: Fine

cataniaOnder de code “fine” valt het meeste babygaren, zoals BabySmiles. Babygarens zijn, ongeacht hun dikte, altijd superzacht.

Ook het alom gekende Schachenmayr Catania en zijn tegenhanger Durable Coral valt in deze categorie.

Je haakt het met haaknaald 2,25 tot 3,25 mm.

Haak je je knuffel met garens uit deze categorie, dan zullen ze even groot worden als wij ze aangeven. Deze garens hebben een WPI van 15-18 WPI.

CODE 3: Light

cosy fineIn de categorie “light” vallen DK-garens. DK staat voor double knit. Ook garens onder de categorie “light worsted” zitten onder nummertje drie, met 12-14 WPI. Je haakt ze met 3,75 tot 4,5 mm.

Durable Cosy Fine is bijvoorbeeld van deze dikte, alsook de Scheepjes Softfun. Ook de Schachenmayr Merino extrafine 120 is dit type.

CODE 4: Medium

De medium categorie zijn alle garens die worsted of aran in zich dragen. Je haakt ze met haaknaald 4,5 tot 5,5 mm.

Deze garens worden vooral gebruikt voor dekens, en wat grovere kledingstukken zoals mutsen en sjaals.

De WPI hiervan is 9-11 WPI.

CODE 5: Bulky

durable cosyDit garen is al wat steviger. Het wordt soms ook “chunky” genoemd.

Het heeft wat body en is bedoeld voor het wat grovere haakwerk, bijvoorbeeld een dik deken of kussen.

Als je het rond een potlood draait, krijg je een WPI van 7-8 WPI.

Je haakt het met haaknaald 5 tot 8 mm.

Het Durable Cosy garen is zo’n bulky garen.

CODE 6: Superbulky

Dit is echt dik garen. Denk maar aan die bollen waarbij je 1 col uit 1 bol krijgt. Die! Ideaal garen ook om kleine kinderen mee te leren haken, omdat het zo robuust is. Je haakt ze met haaknaald 9-15 mm, minder dan 6 WPI.

Denk aan Bravo Big of Scheepjes Roma Big. Die zijn allemaal superbulky. Ook het (vroeger populaire) Zpagetti garen is dit type.

CODE 7: Jumbo

Nog dikker, en dan wordt het armworstelen. Dit echte jumbo garen haak je met een haaknaald groter dan 15 mm. Het wordt gebruikt voor bijvoorbeeld dikke tapijten. Je ziet het hier niet zo vaak, maar in Amerika is armbreien bijvoorbeeld wel populair.

Een overzicht:

CodeHaaknaaldWPIVoorbeeld
0 Lace1-2,25>35Maxi Bonbon
1: Superfine2-3,2519-22Catania Fine
2: Fine2,25-3,2515-18Catania
3: Light3,75-4,512-14Cosy Fine
4: Medium4,5-5,59-11
5: Bulky5-87-8Cosy
6: Superbulky9-15>6Roma Big

Pssttt… Dit is geen vrijgeleide om geen proeflapje meer te maken. Dat blijft toch echt een must bij elk dekentje of kledingstuk. Sorry!

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
karlien
Door

karlien

op 28 Oct 2022

Zeer interessante info, bedankt! Ik had gehoopt van ook een tip te lezen van welke steek het best gaat met bijv. de dikste wol. Vind ik dit ook ergens op jullie website? Groetjes, Karlien

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 31 Oct 2022

Hm, dat is niet zo'n eenvoudige vraag, omdat het natuurlijk niet alleen van de dikte, maar ook van de draad zelf afhangt. De look & feel, of de draad stevig getwijnd is of niet... Doorgaans gebruik ik zelf bij echt dikke draad minder snel siersteken, omdat die dan te grof overkomen. Verder blijft het een kwestie van uitproberen :)Veel plezier ermee!

Reactie plaatsen