Je (klein)kind leren haken, hoe doe je dat?
28 september 2022 
3 min. leestijd

Je (klein)kind leren haken, hoe doe je dat?

Kwam jouw (klein)kind al wel eens naast je staan terwijl je aan het haken was? Met van die glunderende oogjes van “dat wil ik ook!”?
Je wilde wel, maar dat aanleren bleek toch lastiger dan gedacht? Lees dan verder, want wij gaan je helpen!

Leren haken is een “life-time skill”.

Iedereen die ooit leerde haken, is er zo weer mee weg. Ook als dat 20 jaar geleden is. ’t Is net als fietsen.
Een kind dat kan haken, verveelt zich nooit. Hij of zij kan er zijn creativiteit in kwijt, en oefent belangrijke spieren en technieken die ook bij bijvoorbeeld schrijven nodig zijn.

Misschien heb jij nog wel herinneringen aan je schooltijd, waar je verplicht moest lapjes haken en naaien? Je vond dat misschien heel erg saai?
Tegenwoordig zijn de dingen wel veranderd: haken is weer helemaal hip en trendy. Je kan vanalles maken: toffe mutsen, leuke amigurumi en eenvoudige decoratie-artikelen.

Wij zijn er zeker van dat ook jouw kind het leuk zal vinden.

Met deze basisbeginselen gaat het zeker lukken!

Basis 1: Hou het simpel, kort en leuk.

Hou het simpel

Je hoeft kinderen geen moeilijke kabels aan te leren. Met eenvoudige dingen, zoals een lossenketting en een lapje, kom je al een heel eind!
Wat dacht je van deze leuke WC-rol diertjes?

Vanaf 6 jaar (vaak zelfs al vanaf 4 jaar) kun je kindjes leren vingerhaken. Deze diertjes zijn superleuk om een hele collectie van te maken!

haken met kinderen

Hou het kort

Een les met nieuwe technieken mag niet te lang duren. Een kind van 6 jaar kan zich ongeveer 10 minuten concentreren, voordat zijn aandacht verslapt. Bij een tienjarige is dat het dubbele. Dat klinkt veel, maar is “slechts” 20 minuten.
Ga dus geen uren oefenen met kinderen. Dat werkt averechts, en ze onthouden het toch niet.

Hou het leuk

Saaie pannenlappen zijn stom. Een knuffel waar ze een half jaar aan moeten werken ook.
Zorg voor wat leuke grapjes en toffe weetjes zodat ze het makkelijk kunnen onthouden.

Wat dacht je van het verhaal van de kriebelslang en de eekhoorn om een schuifknoop te leggen? Of van floepsiewoepsies en hoempapa’s?
Wedden dat ze het beter onthouden dan “nu meerderen?”.

haken voor kinderen

Basis 2: Gebruik goed materiaal.

Het juiste materiaal gebruiken is heel belangrijk.

Het garen mag niet te dun zijn en niet splijten. Een “oude” dunne haaknaald, of goedkoop plastic ding is niet geschikt om mee te leren haken.

Hoe jonger het kind, hoe dikker de draad moet zijn. Een dikke draad is wat makkelijker om mee te werken. Je ziet de steken beter, en je kan het makkelijker vasthouden. Bovendien heb je sneller resultaat. Voor je het weet heb je een lange ketting. En omdat het snel genoeg gaat, maakt hij/zij er vast ook eentje voor grote broer of zus, oma, mama, papa, of wie weet de hele klas.

Linda – Super trots op mijn dochter! Eerst een losse ketting gemaakt met de haaknaald voor de eerste keer daar heeft een fotolijstje van gemaakt.🥰 nu heeft ze een monster gemaakt😍😍😍

Goed materiaal kost trouwens niet zo veel. Een startpakket heb je al voor 15 euro!

Basis 3: Leer ze de juiste techniek aan

Kinderen tussen 6 en 10 jaar oefenen best zoveel mogelijk op de zogeheten “pengreep”. Deze greep is belangrijk om kinderen goed te leren schrijven. Met precies dezelfde greep hanteer je een haaknaald. Kinderen die moeite hebben met deze greep, kunnen in plaats van nog meer te schrijven, ook haken om deze techniek te oefenen. Zo leren ze zonder dat ze het weten :).

Er zijn naast de greep nog een paar dingen die belangrijk zijn om op te letten.
Zo leer je linkshandige kindjes ook best linkshandig haken, omdat hun hersenhelften op die manier het beste werken (en het aanleren dus het makkelijkst zal gaan).

Met andere dingen mag je hen gerust laten experimenteren: je hoeft er echt niet met een zweep bovenop te gaan zitten.

En nu komt jouw vraag: Hoe dan?

Het speciale Haken4Kids project van Het Haakbeest helpt je om jouw (klein)kind, of kinderen in een schoolomgeving te leren haken. Het project is opgedeeld in 10 lesjes, waarna ze een knuffel kunnen maken.

Met kleine kindjes vanaf 6 jaar start je met eenvoudige projecten: vingerhaken, lapjes,… Die worden in deze lessenreeks vakkundig omgetoverd tot leuke paradijsvogels, strikjes en andere toffe projecten. Elke les duurt maximaal een uur (inclusief opwarming en afwerken van de projecten): ideaal om die spanningsboog van ongeveer 20 minuten optimaal te benutten.

Lieze (7) is helemaal weg van haken! Lap met vast en zelf keren!

Het programma vind je volledig online terug. Tientallen begeleidende video’s en foto’s helpen jullie stap voor stap op weg. Er is voor elke les een aparte versie voor linkshandigen. Je kunt gemakkelijke spiekbriefjes afprinten, en je vindt online nog heel wat extra patronen terug. Zo kun je nog meer oefenen zonder naar de volgende les over te gaan.

Je hoeft zelf niet eens te kunnen haken om je het je kind aan te leren!

Ga samen aan de slag, en geniet van die geconcentreerde snoetjes en creatieve uitspattingen 😍. Profiteer er nu van, want het volledige, gedrukte boek, krijg je nu gratis bij het Haken4Kids programma!

haken4Kids boek

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen