Pimp je oude kerstballen met restje wol. Ook voor kids!
04 december 2021 
4 min. leestijd

Pimp je oude kerstballen met restje wol. Ook voor kids!

Na een paar jaar ben je vaak op je kerstballen uitgekeken. Je wil een andere kleur of model. Je vraagt je misschien zelfs af waarom je deze in hemelsnaam ooit hebt gekocht.
Weggooien is zonde, dus hop, naar de kringloopwinkel ermee. En daarom ligt het vlak voor kerst in de kringloopwinkel werkelijk VOL kerstballen.
En dat, dat komt ons net goed uit. Want wij houden van recyclen. Onze wereldbol houdt daar ook van trouwens ;).

Het patroon voor deze kerstballen is supersimpel. Je kan het zelfs samen met de (klein-)kindjes doen.

Wat je nodig hebt:

 1. Oude kerstballen
  Die kerstballen mogen lelijk zijn. Spuuglelijk zelfs. Ze mogen gekregen of gekocht zijn. Van glas of van plastic. Ze mogen rond zijn, maar het mogen ook gekke vormen zijn. Alles kan. Het is jouw boom =). Het enige waar je moet op letten, is dat het haakje nog goed is (hoewel zelfs dat wel te fiksen is door een handige Harry of Harriëtte)
 2. Restjes garen
  Ook dat kan en mag vanalles zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de wol van die echt-wel-te-foute kersttrui die je nooit meer aandoet hergebruiken. Of die kriebelsokken die je vorig jaar kreeg. Uiteraard is het ook ideaal om restjes garen op te werken. Je kan ook experimenteren met touw, lint of zelfs plastic. De ballen zijn ook superleuk met glittergaren. Be creative!
 3. Dubbelzijdige plakband
  Want je moet gaan plakken, natuurlijk. Het kan ook met lijm, maar dat geeft een kliederboel. Trust me, dat rolletje dubbelzijdige tape is goed besteed.
 4. Een schaar
  Hoeft geen fancy zilveren borduurschaartje te zijn hoor. Een gewone keukenschaar is prima. Hoewel dat fancy schaartje wel prima op je kerstlijstje kan, misschien.
 5. That’s it! 

Het patroon:

Stap 1: Haak een lossenketting

Een lossenketting haken is idioot simpel. Dat kan echt het kleinste kind. Letterlijk, want we leren het kindjes vanaf 6 jaar met onze Haken4Kids reeks. De lossenketting is al het tweede lesje. Met nog kleinere kindjes kun je al vingerhaken (vanaf een jaar of 3-4). Da’s het eerste lesje in de reeks :). Kortom: family business!

Maar goed, jij bent misschien al wel wat ouder dan 6. Zelfs als je al kan haken, is af en toe een lange ketting haken een goed idee. Een hele mooie lossenketting haken is immers nog best moeilijk. Maak er een oefening van om je steken zo gelijkmatig mogelijk te krijgen. Oefen op de draadspanning, bijvoorbeeld, als je van jezelf weet dat je vaak wat los of wat vast haakt. Zo maak je het haken van die lossenketting voor jezelf interessant.

De ketting moet best lang zijn. Mijn tip? Hecht de ketting nog niet af. Is hij te kort, kun je nog prima een stukje bij haken. Is hij te lang, dan kun je weer een beetje uithalen (voor nog een kerstbal, natuurlijk).

Stap 2: Beplak de bal met dubbelzijdige tape

Dat mag in stroken. Je hoeft niet per se de hele kerstbal vol te plakken. Begin aan de bovenkant, en ga helemaal rondom de bal. Herhaal dit een paar keer.

Stap 3: Beplak de tape met de lossenketting

Knip het begindraadje van de lossenketting kort af. Kijk eerst nog even goed wat de voor- en achterkant van je lossenketting is.  Het werk is het mooist als je altijd de voorkant (de “goede” kant) van je lossenketting naar je toe hebt.

Twijfel je daarover? Bekijk dan ons gratis boek “In 9 stappen naar je eerste gehaakte knuffel“. Daarin vind je alles wat je moet weten over voor- en achterkanten :). Van haakwerk dan toch.

Start bovenaan, net in het hoekje waar het haakje weer overheen komt. Zo zie je straks het beginnetje niet meer. Draai nu de lossenketting mooi strak rond de kerstbal. Ga zo door tot je helemaal onderaan bent aangekomen.

Stap 4: Tadaaaaaaaaaaaa!

Knip nu ook het andere uiteinde kort af. Het mooiste resultaat krijg je door je lossenketting een paar steekjes langer te maken, en dan één lusje door te knippen van de lus die in het midden van je bal onderaan uitkomt.

Trek ‘m aan, en knip het einddraadje af.

Nu alleen nog het haakje weer terug op de bal zetten, en hij is klaar.

Maak er veel :). Hang ze op in je eigen kerstboom, die van je vrienden, op straat… Geniet van het kleurrijke uitzicht.

P.S. Deze ballen zijn ook echt perfect als Nieuwjaarscadeautje voor de meter/peter van je kindje. Kunnen ze zelf maken, duurt niet te lang, en zal jaaaaaaarenlang een leuke plek in de boom innemen. Een echt recycle-zelfmaak-cadeautje (met nét dat ietsje meer dan een tekening). Score!

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Marie-Claire
Door

Marie-Claire

op 04 Dec 2019

Wauw das een super idee want ik heb ook nog van die kerstbollen dank U van de super tip. Groetjes Marie-Claire

Van der Putten Carine
Door

Van der Putten Carine

op 05 Dec 2019

Leuk en simpel

Reactie plaatsen