Lapjes aan elkaar vastmaken: de volgorde
17 februari 2021 
2 min. leestijd

Lapjes aan elkaar vastmaken: de volgorde

Als je een lappendeken wil maken, moeten die natuurlijk op een gegeven moment allemaal aan elkaar vast. Hoe ga je nu tewerk met al die lapjes?

Leg eerst alle lapjes zoals je ze wil hebben, en maakt er een foto van. Zo heb je een duidelijk beeld van hoe je deken zal worden.

In de video:

Een rechtshandige begint (voor het gemak) best rechts onderaan.

Nog een keer stap voor stap:

Leg nu alle lapjes in stapeltjes: begin rechts onderaan en leg de vierkantjes die er boven liggen op elkaar: het vierkantje dat links onder ligt, ligt bovenaan.

Doe hetzelfde met elke verticale baan. Zo krijg je evenveel stapeltjes als dat je banen hebt.

De eerste 2 banen.

Neem nu het eerste en het tweede stapeltje, en neem de 2 bovenste lapjes. Deze haak of naai je nu volgens de gekozen methode aan elkaar.

Hoe zet ik lapjes in elkaar: de volgorde

Neem nu de volgende lapjes van het stapeltje. Leg ze boven de lapjes die je net hebt vastgemaakt. Leg beide nieuwe lapjes tegen elkaar, en haak ze vast. Deze lapjes zijn enkel nog maar in het hoekje aan de vorige 2 verbonden.

de volgorde om lapjes in elkaar te zetten

Doe hetzelfde met alle lapjes op je 2 eerste stapeltjes. Je hebt daarmee de totale lengte van je deken bereikt.

Hoe zet ik lapjes in elkaar: welke volgorde

De volgende banen.

Neem nu het derde stapeltje erbij. Neem het eerste lapje van de stapel. Ga weer terug naar je eerste lapje van de 2de baan. Leg het nieuwe vierkantje er tegen, en maak het eraan vast.

volgorde om lapjes aan elkaar vat te maken

Doe hetzelfde met elk lapje van deze baan. Ga telkens eentje omhoog. Ook deze blokjes zijn nog niet in de breedte met de anderen verbonden.

zo zet ik lapjes in elkaar: volgorde
vastmaken van lapje in de juiste volgorde

Wanneer je dit voor alle stapeltjes hebt gedaan, zit je hele deken vast aan elkaar. Alle lapjes zijn nu in verticale banen aan elkaar verbonden. In de horizontale lijnen zijn ze nog los: daar zijn ze enkel in de hoekjes aan elkaar vast.

In de breedte.

Begin nu in (eender welke) hoek en haak/naai ook de lapjes over de volledige breedte aan elkaar vast. Herhaal dit voor elke baan.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen