De granny square
04 november 2020 
7 min. leestijd

De granny square

De granny square is dé basics der basics.

Elke zichzelf respecterende haakfanaat heeft er ooit wel eens eentje gemaakt. Er bestaan honderden, zoniet duizenden varianten van. Maar deze eenvoudige, originele granny square blijft leuk in al zijn versies!

In een video:

De eerste toer

Start met 4 l, en sluit deze tot een ring met een hv.

In het middenste gaatje, gevormd door de 4 lossen, komt de eerste toer. Als je het lastig vindt deze te herkennen, stop er dan even een stekenmarkeerder in. Zo ben je zeker dat je steeds in dezelfde plek insteekt.

Sommige patronen starten met 6 l. Dat kan ook, dan is je binnenste “gaatje” net wat ruimer.
Anderen starten dan weer met een magische ring. Ook dat kan, maar vind ikzelf iets minder praktisch in dit patroon

Haak 3 l. Deze telt als eerste stokje.

Haak nu nog 2 stokjes in het middelste gaatje gevormd door de 4 l.

Haak nu 3 l. Deze vormen de eerste hoek van je vierkant.

Nu het volgende “blokje” van de granny square. Haak 3 stokjes in het middelste gaatje.

Haak opnieuw 3 lossen. Dit is de tweede hoek. Herhaal dit nu nog een keer: 3 stokjes, 3 lossen. Haak dan nog 3 stokjes.

Haak nog een keer 3 lossen, en sluit de toer met een hv in de 3de l aan het begin van deze toer (die die telde als eerste stokje).

De tweede toer (zonder kleurwissel)

De volgende toer(en) van een granny square starten altijd in de hoek. Je bent nu gestopt in het eerste stokje van het laatste blokje, en je moet nu naar de eerste 3 l-ruimte geraken. Dat doe je door met halve vasten naar die plek te “wandelen”.

Haak dus een hv in het volgende stokje (dit is het middelste stokje van de 3)

Haak nu ook in het derde stokje een hv. Haak daarna een hv in de ruimte onder de 3 lossen. Je haakt dus niet in de lossen zelf, maar in het grote “gat” eronder.

Nu je in de hoek aangekomen bent, kun je weer starten met je blokjes. Je start weer met 3 lossen, die telt als eerste stokje.

Haak nog 2 stokjes in de 3l-ruimte.

Nu ga je de hoek maken. Haak 3 l, en daarna nogmaals 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Nu ga je naar de volgende lossenruimte. Daar haak je 3 stokjes.

Nu ga je in elk hoekje hetzelfde doen: haak nog 3 lossen, en dan 3 stokjes in dezelfde lossenruimte.

Daarna ga je naar de volgende ruimte, en ook daar haak je 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes.

Doe hetzelfde in de laatste ruimte.

Sluit daarna de toe met een hv in de 3de l van het eerste “stokje”.

De derde toer (met kleurwissel)

Als je in een granny square van kleur wil wisselen, dan hecht je na het sluiten van de toer af. Daarna hecht je weer aan in een hoek. Dat kan je doen in elke toer (dus ook al in de tweede, mocht je dat willen).

Je hecht dus aan in een 3l-ruimte in de hoek. Doe dat met een hv.

Haak 3 lossen, deze tellen weer als eerste stokje. Haak daarna nog 2 stokjes in de lossenruimte, 3 lossen en nogmaals 3 stokjes. Je zit immers in een hoek, en daar moet je opnieuw een hoek maken.

Nu haak je 3 stokjes in de volgende ruimte tussen 2 “blokjes”. Daar heb je géén lossenruimte, maar je ziet wel een spatie tussen beide blokjes.

Omdat deze ruimte géén hoek (geen 3l-ruimte) is, haak je hier niet nogmaals in. Ga door naar de volgende ruimte. Dit is wél weer een 3l-ruimte in de derde toer. Je haakt daarom weer 3 stokjes, 3 l, 3 stokjes in de 3l-ruimte.

Dit patroon herhaalt zich: haak 3 stokjes in elke ruimte dat géén 3l-ruimte is, en haak 3 stokjes, 3 l, 3 stokjes als je wél in een 3l-ruimte bent. Ga zo door tot je toer helemaal rond is.

Nu sluit je de toer met een hv in de 3de l (van de lossen die tellen als eerste stokje).

De volgende toeren

De volgende toeren gaan eigenlijk net zoals de vorige. Als je niet van kleur wisselt, dan maak je hv tot je in de 3l-ruimte bent. Wissel je wel van kleur, dan hecht je af en hecht je met de nieuwe kleur aan in eender welke 3l-ruimte.

Daarna haak je 3 l, die tellen als eerste stokje. Je haakt dan 2 stokjes (dan heb je er in totaal 3), 3 l en 3 stokjes in dezelfde ruimte. Daarna haak je in elke volgende ruimte die géén 3l-ruimte is 3 stokjes. Kom je weer aan de volgende 3l-ruimte in de hoek, dan haak je 3 stokjes, 3 l, 3 stokjes om de hoek te maken.

Simpel, toch?

Nogmaals de video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Martine Van Quickelberge
Door

Martine Van Quickelberge

op 24 May 2022

Dag Elke. Voor de granny square. Ik ben een vestje aan het haken voor m'n kleindochter. Hoe haak of naai deze blokjes samen tot een rug ? Dankjewel op voorhand.

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 11 Jun 2022

Hoi Martine,Granny Squares kun je aan elkaar naaien (meer daarover hier: https://hethaakbeest.be/in-elkaar-zetten-van-lapjes-de-matrassteek/), maar zelf haak ik ze meestal in elkaar. Ik spreek daar uitgebreid over in één van de cursussen in onze Haakacademie. Ken je die al? Je vindt er alles over via www.haakacademie.be Je bent van harte welkom in onze Haakbeestfamilie!

Reactie plaatsen