Lapjes in elkaar zetten: langs de voorkant van je werk
27 september 2020 
1 min. leestijd

Lapjes in elkaar zetten: langs de voorkant van je werk

Twee lapjes kan je in elkaar zetten langs de voorkant van je werk. Je kan dat doen met een randje, of in hetzelfde vlak.

In deze video zie je de verschillen tussen beide mogelijkheden:

Met een richeltje: halve vasten of vasten

Je kunt gewoon beide lapjes tegen elkaar houden (de binnenkant/verkeerde kant tegen elkaar) en op die manier een halve vaste of vaste maken doorheen beide lagen.

Je krijgt dan een randje, een verhevenheid. Deze kan heel mooi zijn, als optische scheiding tussen hele verschillende vlakken, bijvoorbeeld.

In hetzelfde vlak

Een andere manier is om de lapjes zo in elkaar te zetten dat je in hetzelfde vlak blijft. Als je met je hand over je deken gaat, voel je dus geen rand, maar blijft de aanhechting in hetzelfde vlak.

Met deze techniek krijg je aan de voorkant optisch een soort lossenketting tussen de beide lapjes lopen.

Deze techniek is iets subtieler dan de bovenste, maar kan toch voor een optische scheiding zorgen. Een contrastdraad tussen verschillende kleuren vlakken maakt alles tot één geheel.

Zo haak je langs de voorkant zonder verhevenheid:

Heb je lapjes met dezelfde kleuren? Dan kun je ze ook aan de achterkant van je werk vastmaken. Zo krijg je een minder zichtbare naad. 

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen