Review: Scheepjes Organicon
09 juli 2023 
2 min. leestijd

Review: Scheepjes Organicon

Scheepjes Organicon

Organicon is een 100% Bio katoen van het merk Scheepjes. Hij is niet alleen super zacht maar ook nog eens milieuvriendelijk geproduceerd!

Over het bedrijf

Scheepjes is een gerenommeerd wolbedrijf dat al meer dan 160 jaar hoogwaardige garens produceert. Het bedrijf werd opgericht in 1855 in Nederland en heeft sindsdien een sterke reputatie opgebouwd in de wereld van handwerk en breien.

Wat Scheepjes onderscheidt van andere wolbedrijven is hun toewijding aan innovatie en creativiteit. Ze werken samen met getalenteerde ontwerpers en breiers om unieke patronen en projecten te ontwikkelen die inspireren en uitdagen.

Of je nu een gepassioneerde breier bent of net begint met haken, Scheepjes biedt garens en bronnen die je nodig hebt om prachtige en unieke handwerkcreaties te maken. Met hun lange geschiedenis van kwaliteit, innovatie en creativiteit is Scheepjes een betrouwbare keuze voor iedereen die op zoek is naar hoogwaardige wolproducten.

De technische fiche

  • 50 gram
  • 170 meter
  • 100%  biologisch katoen
  • Voor haaknaald 3 mm
  • Wasvoorschriften: wasbaar op 40°C - strijken op medium temperatuur - mag niet in de droger - niet bleken

Over het garen


Scheepjes Organicon is gemaakt van 100% biologisch katoen. Het garen bestaat eigenlijk al sinds 2019, maar werd in 2023 aangevuld met superveel nieuwe kleuren. Je vindt inmiddels 70 kleuren in een heel groot pallet: neutrale kleuren, zachte pastels of felle kleuren, je vindt zeker je gading in deze collectie.


Het garen is fingering weight, en heeft 170 m op 50 g. Daarmee is het iets dunner dan bijvoorbeeld Catania. Het is werkelijk perfect voor luchtige, zomerse kleding omdat het zo soepel valt en heerlijk zacht is. In tegenstelling tot gemerceriseerde glanskatoen (zoals Catania) is deze matte biokatoen superaaibaar.

Het is zeker niet alleen voor kledij geschikt. Je kunt dit garen ook met een gerust hart gebruiken voor milieubewuste, kindveilige knuffels of dekens.

Scheepjes Organicon is superzacht. Maar écht. Het heeft een prachtige stekendefinitie, glijdt als boter over je naald en splijt niet. Daarvoor alleen al zou je fan zijn van deze draad. Maar er is meer!


Dit garen is heerlijk eerlijk en milieuvriendelijk. Het is een 100% biologisch katoen, gelabeld met het GOTS label. Dat staat voor Global Organic Textile Standard (GOTS) – de hoogst haalbare duurzaamheidsindex voor textiel productie ter wereld. Er werden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt in de productie, en duurzaam omgegaan met het land. Ook de gebruikte kleurstoffen om al die verschillende, prachtige kleuren te maken voldoen aan deze standaard.

Organicon wordt geproduceerd met 95% gerecycleerd afvalwater. Normaal is de productie van katoen een ongelooflijke waterverslinder, tot wel 10.000-20.000 liter vers water. Door het te recycleren, krijg je een gesloten systeem, dat veel milieuvriendelijker en duurzamer is. Het water dat niet kan worden gerecycleerd (de overige 5%) wordt behandeld zodat het biologisch afbreekbaar wordt. Goed bezig, Scheepjes!

Alles aan dit garen is plantaardig. Daarom kreeg het ook een Vegan label. Je zou je kunnen afvragen waarvoor in hemelsnaam dieren worden gebruikt, maar toch is het zo. Voor rode kleurstoffen wordt bijvoorbeeld met grote regelmaat het schild van cochenilleluizen gebruikt (dat heet karmijn). Bij dit garen is dat niet het geval. Geen dieren nodig.

Dankzij de grote range aan kleuren kun je het voor alles gebruiken. Leg er gerust een hele stash van aan, want je kan het werkelijk voor alles gebruiken. De wereld zal je dankbaar zijn!

Vind hier het garen in onze webshop

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen