Review: Durable Double Four
10 september 2022 
in Reviews
4 min. leestijd

Review: Durable Double Four

Durable Double Four

Durable Double Four is een 100% matte katoen van het merk Durable. Het is de perfecte all-rounder die elke zichzelf respecterende haakfanaat in huis zou moeten hebben. 

Over het bedrijf

Het Nederlandse Durable was al in de jaren '70 heel populair. Hun ongebleekte katoen kende iedereen: spreien, gordijntjes, tafelkleden,... Alles werd er mee gemaakt. 

Met hun 80 jaar ervaring de markt hebben zien groeien en veranderen. Ze combineren het goede van vroeger met het moderne van nu, tot een stabiel gamma kwalitatieve garens. Hun ruime collectie gemerceriseerde haakkatoen, Durable Coral, staat hier zij aan zij bij de kwalitatieve Catania. En ook hun katoen/acryl mixen (Cosy, Cosy Fine) zijn multi-inzetbaar.

Naast deze basiscollecties vind je ook fantasiegarens terug. Het nepbont Durable Furry, bijvoorbeeld, en Durable Teddy.

Deze Double Four is een must-have en een waardevolle toevoeging aan hun collectie. 

De technische fiche

  • 100 gram per streng
  • 150 meter per 100 gram 
  • 100 % katoen
  • Voor haaknaald 4,5 - 5 mm
  • Wasvoorschriften: wasbaar op 60°C - strijken op medium temperatuur - mag niet in de droger - niet bleken
    Katoen kun je behoorlijk "mishandelen" vooraleer je het echt kapotwast. Wil natuurlijk niet zeggen dat je niet voorzichtig moet zijn, maar je hoeft niet bang te zijn dat 't met één keer wassen maar half zo groot is. 
  • Proeflapje: 16x20 steken = 10x10 cm


Over het garen

Durable Double Four is een 100% matte katoen. Katoen is sterk, en vrij slijtvast, dus je kunt dit garen voor superveel projecten inzetten. Daarover later meer in deze review.

Je haakt deze draad het best met een haaknaald 4,5 mm als je vrij gemiddeld haakt. Haak je strak? Dan kies je voor een half maatje groter. Haak je heel erg los? Gebruik dan je 4 mm naald. Wil je knuffels haken met deze draad, dan kies je best sowieso voor 4 mm. 

Op 1 bol zit 100 gram (dat is dus het dubbele van de meeste bolletjes), met een looplengte van 150 meter. Daarmee heeft hij ongeveer dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld Rico Creative Coton Aran (50g/85m). Daar doet deze draad me heel erg aan denken trouwens, ook qua look & feel.  

Er is een groot kleurenpallet (meer dan 50 kleuren) waaruit je kan kiezen. Ze matchen goed bij elkaar, en net als bij hun andere lijnen zijn er zowel pasteltinten als fellere kleuren in het pallet aanwezig. De kleurnummers zijn doorgetrokken, dus de 211 peach in Durable Double Four, is dezelfde kleur als de 211 peach in hun Durable Coral (haakkatoen). 

In tegenstelling tot de Durable Coral (ook 100% katoen) is deze draad niet gemerceriseerd. Het mercerisatieproces zorgt ervoor dat een katoenen draad de verf beter opneemt, meer gaat glanzen en sterker wordt. Daartegenover staat dat hij vaak wat stugger aanvoelt. Dat stevige aspect is perfect wanneer je knuffels haakt, bijvoorbeeld, maar wil je liever niet in je huisdekentje. 

De Double Four kreeg deze bewerking niet, en heeft daardoor zijn natuurlijke look behouden. Hij bleef ook lekker zacht. Het nadeel ervan is, dat hij net wat minder slijtvast is. Daardoor kan er bij veel gebruik een soort pilling ontstaan. Maar maak je daar niet teveel druk over: die pilling heb je zeker en vast ook als je voor andere garensoorten (zoals acryl) kiest. Daarenboven vind ik dat hij het door zijn rustieke look wel kan hebben, en stoort het me niet echt.

 

Eén draad Double Four, bestaat uit 8 dunne draadjes. De naam gaf het al een beetje weg: "double four" = 2x4 = 8. We noemen dat in vaktermen "8 ply". Deze 8 draadjes zijn best goed getwijnd, maar het blijven wel veel draadjes. Heb je nog nooit eerder een bolletje wol in je handen gehad? Dan vind je allicht dat deze draad splijt. Maar met een béétje ervaring (dat hoeft niet veel te zijn!) zul je prima kunnen werken met dit garen.

Hier zie je de draad van de Double Four als je hem helemaal opentrekt: hij bestaat uit 8 kleinere draadjes die om elkaar heen zijn getwijnd.

Gebruik zeker ook een goede haaknaald, want die maakt ook veel verschil in het opnemen van de draad (deze zijn mijn favoriet). De juiste haaknaald kan het verschil geven tussen haakplezier en haakfrustratie in dit soort draden.
Don't blame it on the yarn! 

De bolletjes zijn opgewonden in een cilindervormige streng. Ze zijn zo opgedraaid, dat je het een zogeheten "pull skein" bol wordt. Je kunt gemakkelijk het binnenste draadje pakken en zo vanaf de binnenkant van de bol haken. Het draadje steekt een beetje uit, dus je hebt geen énkele ervaring nodig om het binnenste draadje te pakken te krijgen. Jihaa!

Door vanaf de binnenkant te werken, blijft hij gemakkelijk liggen en blijft je draadspanning mooi gelijkmatig. Supergoed gedaan, Durable!

Eindconclusie

Deze mooie, matte katoen is een echte all-rounder. Er is geen enkel project waar hij niét in past, en is bijna altijd een goede keuze. Hij past bij elk seizoen, en door het grote kleurenaanbod past hij in elk interieur. De dikte is precies goed: niet te dik, niet te dun. De zachtheid waarmee deze katoen is geproduceerd, maakt hem af. Ik ben fan!

Vind hier het garen in onze webshop

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen