Review: Durable Teddy
03 november 2021 
3 min. leestijd

Review: Durable Teddy

Durable Teddy is een heerlijk teddygaren van het Nederlandse bedrijf Durable. Dit garen doet de allerzachtste fleece dekentjes vervagen in het niets. Zalig Zacht.

Over het bedrijf

Het Nederlandse Durable was al in de jaren '70 heel populair. Hun ongebleekte katoen kende iedereen: spreien, gordijntjes, tafelkleden,... Alles werd er mee gemaakt.

Met hun 80 jaar ervaring de markt hebben zien groeien en veranderen. Ze combineren het goede van vroeger met het moderne van nu, tot een stabiel gamma kwalitatieve garens. Hun ruime collectie gemerceriseerde haakkatoen, Durable Coral, staat hier zij aan zij bij de kwalitatieve Catania. En ook hun katoen/acryl mixen (Cosy, Cosy Fine) zijn multi-inzetbaar.

Naast deze basiscollecties vind je ook fantasiegarens terug. Het nepbont Durable Furry, bijvoorbeeld, en ook deze Teddy.

Wat is teddy garen?

Teddy garen is een fantasiegaren, waarbij pluizige draadjes zijn ingeplant op een kettingdraad. De lengte van deze draadjes is verschillend van merk tot merk, wat ze allemaal hun eigen uiterlijk geeft.

Het eindresultaat geeft een zacht, badstof effect. Het leent zich perfect voor zachte sjaals, knuffelige dekentjes, of pluizige knuffelvriendjes (een schaapje bijvoorbeeld).

Durable Teddy draad review

De technische fiche

  • 100% polyamide
    Net zoals bijna alle fantasiegarens een 100% synthetische draad dus. Niet in de droogkast stoppen als je geen knetterfestijn wil, maar verder kun je hem wel behoorlijk mishandelen: hij kan er tegen!
  • 50 g per bol 
  • 65 m per bol 
  • Voor haaknaald 5-6 mm 
    Ik haak mijn dekentje in dit garen  met 5 mm. Voor een knuffel, zou ik zelfs een 4,5 mm durven nemen, maar kleiner hoeft zeker niet. Het pluis is volumineus genoeg.

28 mooie kleuren, in dezelfde tinten als de andere Durable-draden. Daardoor zijn ze perfect met elkaar combineerbaar. De kleurnummers zijn doorgetrokken, dus de 211 peach in Durable Teddy, is dezelfde kleur als de 211 peach in hun Durable Coral (haakkatoen). Da's pas gemakkelijk!

De draad

De basisdraad, de kettingdraad zelf is glad en glanzend. Daardoor kun je hem zelfs een beetje zien als je aan het haken bent. Pluspunt bij pluizig garen voor velen, denk ik, hoewel dat niet echt een vereiste zou moeten zijn: met de tips uit de cursus Pluizig Garen lukt het je sowieso.

De pluisjes zijn dicht bij elkaar ingepland (4 per lusje van de ketting ongeveer), en behoorlijk lang. Ze staan allemaal in dezelfde richting, net zoals bij het harige garen Brazilia. Het is echt een mooie gelijkmatige draad.

Review Durable Teddy

De draad is relatief sterk: je kunt 'm met de hand overtrekken, maar hebt daar toch al behoorlijk wat kracht voor nodig. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de draad tijdens het haken zal breken. Zelfs onderdelen vastnaaien met deze draad is geen probleem.

In vergelijking met andere Teddy garens, is de pool van deze Durable Teddy echt lang.

vergelijking pluizige garens

Op de foto van onder naar boven:
Yarn & Colors Furry, Scheepjes Sweetheart Soft (beide een draad met dikke, korte pluisjes die wat meer random ingepland staan), Schachenmayr Lenja Soft (een dunnere draad met langere maar minder pluisjes) en bovenaan de Durable Teddy. 

De combinatie van deze lange pool en zachte pluisjes geeft een unieke zachtheid aan dit garen.

De pluisjes staan stevig ingepland, en komen dus niet los. Ook na 3 bolletjes opgehaakt te hebben had ik géén pluis op mijn schoot.

Het resultaat

Haak je in het rond, dan zorgt de lange pool voor minder pluis aan de goede kant van je werk (net zoals bij harig garen, zoals Brazilia, het geval is). Bij deze Teddy zou ik adviseren ook hier de achterkant van je werk als goede kant te gebruiken.

Als je het resultaat van deze Durable Teddy vergelijkt met het eindresultaat van het populaire Scheepjes Sweetheart Soft, dan is deze teddy hariger/pluiziger. Qua dikte komen ze ongeveer overeen, maar toch valt Durable Teddy een stuk soepeler op dezelfde naald. Er zit ook een stuk meer glans op.

Vergelijking sweethearth soft en durable teddy

Links in het grijsblauw Scheepjes Sweetheart Soft, rechts Durable Teddy

Natuurlijk blijft het een synthetische draad. Dat wil zeggen dat hij zich niet aan lichaamstemperatuur aanpast, zoals natuurlijke draden (zoals merinowol of katoen) dat wel doen. Dit garen gebruik je dus best niet als dekentje in een ledikantje.

Teddy garen review

Eindconclusie

Van alle teddy garens, is deze echt wel mijn favoriet. Door zijn lange pool geeft het een mooi dik en fluffy geheel. Hij heeft een hele zachte, gladde touch, en voelt niet "synthetisch" of "plakkerig" aan. Maak je een dekentje van dit garen, dan wil je er gegarandeerd nooit meer onderuit!

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen