Dit is waarom haken een zoveel toffere hobby is dan breien, pottenbakken of naaien.
08 juli 2024 
3 min. leestijd

Dit is waarom haken een zoveel toffere hobby is dan breien, pottenbakken of naaien.

Haken zit al een aantal jaren ongelooflijk in de lift. Zelfs de fast-fashion stores doen hun best om hun kleding te voorzien van crochet-look-a-likes. We zagen zelfs Taylor Swift in een gehaakte jurk!
 Wij denken te weten waarom haken zo populair is!

Haken is toegankelijk

Haken is gemakkelijk aan te leren. De leercurve is steil. Anders dan bij pottenbakken, heb je de basistechniek meestal heel snel onder de knie.  Met één of 2 avonden oefenen kun je alleen al met wat je dan geleerd hebt keitoffe dingen doen. Het is er dan al echt niet meer aan te zien dat je eigenlijk nog een beginner bent (en als jij een Swiftie bent: die granny's zijn écht heel gemakkelijk!)

haakcursus

Haken is keigoed voor je mentale gezondheid

Als je gaat haken, focus je je aandacht helemaal op 1 ding. Het helpt je om even niet aan alle andere beslommeringen denken. En laat dat nu supergezond zijn voor je brein! Het is precies hetzelfde als wat ze je leren in een mindfulnesscursus, maar dan met haakwerk in plaats van je adem.

Dwalen je gedachten tijdens het haken toch af, dan heb je al snel een steek gemist. Daarom leer je je brein telkens weer terug te gaan naar dat ene ding (dat ook nog eens tof is om te doen én waaraan je iets leuks overhoudt).

De ruis en het getater in je hoofd verdwijnen daardoor al snel. Een half uurtje haken voor het slapengaan zal er voor zorgen dat je beter slaapt en minder piekert.

Da’s uitereraard nog niet zo na je allereerste oefensessie (want die is gewoon superspannend!), maar eens je een basis onder de knie hebt zul je zien dat elk haakmoment even jouw zen-moment is. Vraag maar aan iedereen die al langer haakt.

Haakwerk kan gemakkelijk weggelegd worden

Met puzzelen ligt alles op tafel, een naaimachine wegsteken is veel werk. Pottenbakken een hele hoop geklieder, net als schilderen. Haakwerk neemt weinig plek in, kan je overal wegsteken en meenemen. Steken oprapen hoeft niet, en ook fouten kun je gemakkelijk corrigeren.

Haken kan dus ook voor 5 minuutjes

Net omdat je het zo makkelijk kunt wegleggen, kun je letterlijk ook echt prima een minuutje haken. Daarom is dit ideaal als je regelmatig in een wachtruimte vertoeft. Ik denk dan aan een wachtzaal van een dokterscabinet, tijdens een springuur in een lessenreeks of tijdens de hobby's van je kinderen.

Haken is goed voor pijnklachten

(bv reuma en arthrose)

Zelfs, en zelfs juist als je pijnklachten ervaart, of problemen met je fijne motoriek, kan haken helpen. Bij reumapatiënten wordt aangeraden de handen toch nog (met mate) te oefenen, zodat ze niet gaan verstijven. Haken kan helpen je gewrichten soepel te houden. Uiteraard is het goed alles met mate te doen, en je eigen grenzen niet te overschreiden. Bespreek het zeker een keer met je therapeut, je zal versteld staan wat allemaal mag en kan!

haken leren

Haken is zo moeilijk of zo gemakkelijk als je zelf wilt

Veel mensen denken dat je heel veel moet kunnen, een bepaalde skill goed moet kunnen beheersen om iets echt mooi te kunnen maken. Dat is zeker het geval als je leert tekenen of kantklossen, maar voor haken gaat dat helemaal niet op.  Ken je die granny squares? Dat zijn perfecte eerste projecten. Ze zijn supergemakkelijk en ze zijn razend populair. Zelfs als je nog maar een week aan het haken bent, is een granny-square vest prima haalbaar. Deze vesten gaan voor honderden (duizenden!) euro's bij designermerken. Een megasjiek resultaat met een eenvoudige basissteek? Dat kan gewoon met haken!

Onthou dat, want het feit dat je niet superveel hoeft te kunnen om megatoffe dingen te maken is wat je gaat prikkelen om nieuwe dingen te proberen. Juist omdat het zo goed lukt allemaal.

Haken werkt verbindend, ook als je alleen haakt

Je kan het samendoen met anderen, maar het is ook tof om op je eentje te doen. Wedden dat er al snel iemand je aanspreekt als je je haakwerk bovenhaalt? Als je kan haken, verveel je je eigenlijk nooit meer.

Leer haken voor iedereen

En dat is waarom haken gewoon de allerleukste hobby is!

Als jij het ook een keer wil proberen, leer het dan met meest complete haakcursus die er te vinden is. Je krijgt ook meteen een aantal patronen aangeboden die je kan gaan maken na elke oefensessie.

You're gonna love it!

Alle info vind je op www.leerhaken.be

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen