Wist jij dat je best eerst kiest wàt je wil leren haken?
08 juli 2024 
3 min. leestijd

Wist jij dat je best eerst kiest wàt je wil leren haken?

Voordat je ook maar je haaknaald gaat vastpakken en beginnen met om het even welke tutorial of wat dan ook, moet je voor jezelf helder hebben wat je precies wil leren haken.

Doe je ogen dicht. 

Je bent de beste haker ter wereld en hebt alle technieken onder de knie.

Wat ben je aan het maken? Voor wie?

Het antwoord op deze vraag is belangrijk. Er zijn namelijk 2 grote stromingen, technieken die je kan leren als je gaat haken.

De lapjes

(kleding, sjaals, dekens, de meeste home deco)

Als eerste, en allicht ook dat waar jij aan denkt als je denkt aan leren haken, zijn de rijtjes.
Pannenlappen, dekentjes, sjaals en tassen, maar ook kledingstukken en de meeste home deco technieken vragen deze kennis.

Voor deze werkjes moet je al je basissteken kennen: lossen, halve vasten, vasten, halve stokjes en stokjes. Daarna zijn er nog honderden variaties op deze basissteken die bepaalde texturen creeëren.

Zonder de basis kun je bij dit soort projecten eigenlijk niet verder.

Als kledij en home deco je aantrekt, dan heb je alle basissteken nodig en is het slim die te gaan oefenen en zo gaandeweg je arsenaal te gaan uitbreiden. Pannenlappen en dergelijke worden vaak aangeboden als eerste werkjes. Da's zeer waardevol. Dat waren ze in 1980, en dat zijn ze nog steeds. Let alleen op dat de projecten die je gebruikt om te oefenen ook écht in jouw straatje liggen. Want iets maken wat je niet leuk vindt, dat werkt voor niemand.

Oneindig veel mogelijkheden wil ook zeggen dat je bij elk nieuw project ook nieuwe dingen zal moeten leren en bekijken. De kans is groot dat je steeds dingen tegenkomt die nog niet eerder hebt gezien. Dat kan uitdagend, maar ook vermoeiend zijn.

kleding leren haken

De amigurumi

(oftewel: gehaakte knuffels)

Dat zijn in het rond gehaakte stukken, oftwel: gehaakte knuffels. Ze zien er spectaculair en moeilijk uit. Veel hakers durven er niet aan beginnen. De patronen zien er vaak ook ingewikkeld en veel uit. Elke toer wordt uitgeschreven en dat maakt dat het patroon lang en overweldigend is.

Maar eigenlijk zijn amigurumi heel simpel. Bij amigurumi haak je als een slakkenhuis. Aan de rijtjes (toeren, in dit geval) is geen begin en geen eind. De enige steek die je nodig hebt zijn vasten. Dus als je 1 steek kunt haken en je kan tot 6 tellen, kun je amigurumi gaan proberen.

Omdat je de binnenkant van je haakwerk niet ziet, kun je andere technieken gaan gebruiken waardoor de buitenkant nog mooier wordt. Zo zul je je haaknaald op een andere manier moeten insteken (je draait immers je werk niet), maak je je minderingen anders en moet je leren hoe je je knuffel opvult, in elkaar naait en van ogen voorziet.

Klinkt dat veel? Misschien. Maar het voordeel van amigurumi: eens je eentje kan, kan je ze allemaal! De manier waarop de patronen worden uitgeschreven is altijd hetzelfde, de gebruikte technieken ook.

amigurumi leren haken

Natuurlijk is het mogelijk om op een later moment toch de andere technieken OOK te leren. Dat daagt je uit, brengt wat afwisseling en is daarom superleuk om te doen. Maar voor de allereerste stap kies je dus best eerst.

Doe nog maar een keer je ogen dicht. Waar droom je van?

Leer haken voor iedereen

In de Leer Haken Cursus leer je alle basistechnieken en krijg je toegang tot kwalitatieve beginnerspatronen (en zeker niet alleen pannenlappen!). In de speciale bonus Amigurumi Special die volledig los staat van de basiscursus, krijg je alle instructies om amigurumi te leren haken. Je kunt vrij kiezen met welke cursus je begint!

De cursus is uitgewerkt voor zowel rechts- als linkshandigen, met aparte instructies en video's.

Alle informatie vind je via www.leerhaken.be

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen