Rondhaken op een lossenketting
20 juli 2022 
2 min. leestijd

Rondhaken op een lossenketting

Rondhaken op een lossenketting wordt gebruikt om een ovaal te creeëren. De lengte van de lossenketting en de manier van meerderen in de toeren, veranderen het model van de ovaal.

STAP 1: Haak een lossenketting. Haak 1 vaste in de 2de losse vanaf de naald. Haak daarna 1 vaste in elke losse, tot en met de voorlaatste steek. Let daarbij op dat je enkel het bovenste beentje van de losse neemt bij het insteken. Dat vergemakkelijkt het terughaken aanzienlijk.

STAP 2: Haak 3 v in de laatste losse. Je zal merken dat je haakwerk bijna automatisch een bocht neemt. Draai je werk mee in deze terugkerende richting.

STAP 3: Ga terug langs de andere kant van de lossenketting. Steek daarbij in het andere beentje (wat eerst het onderste beentje was) van de vorige losse. Dit is de eerstvolgende steek na het knoopje van je opzetlus. Haak 1 vaste.

STAP 4: Haak 1 v in elke losse, tot en met de voorlaatste steek.

STAP 5: Haak 2 v in de laatste losse.

STAP 6: Hiermee zal je werk weer terug draaien. Deze laatste 2 v vormen samen met de eerste v de meerdering in de hoek van je werk. Vanaf nu haak je verder in het rond (maar dan ovaal).

En nog even een video met wat extra tips:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen