Stekenmarkeerders: waar kun je ze voor gebruiken?
27 december 2021 
in Tools
3 min. leestijd

Stekenmarkeerders: waar kun je ze voor gebruiken?

Stekenmarkeerders zijn echt superhandig. Ik vind ze echt onmisbaar in je haakuitzet. Ik zal je vertellen waarom.

Hiervoor kan je je stekenmarkeerders gebruiken:

1. Het begin van je toer markeren

Zeker bij het haken van knuffels (amigurumi) is het heel belangrijk dat je goed bijhoudt waar het begin van je toer is. Je kan het namelijk niet zien!

2. Als telhulp gebruiken

Maak je een groter project, en moet je bijvoorbeeld 60 toeren haken? Dan is een stekenmarkeerder gebruiken om bijvoorbeeld elke 10de toer te markeren een goed idee. Je hoeft dan niet telkens 20, 30 of nog meer toeren terug te tellen om te kijken hoeveel je er nog moet.

Dit euvel kan je natuurlijk ook heel makkelijk oplossen met een toerenteller. Nog zo’n onmisbaar item als je ’t mij vraagt.

3. Markeren van specifieke locaties

Een stekenmarkeerder kan ook gebruikt worden om een bepaalde locatie te markeren. Bijvoorbeeld, de plek waar de oogjes moeten komen. In onze patronen zul je dit vaker zien terugkomen, om er zeker van te zijn dat de oogjes op de exacte plek worden ingebracht.

4. Twee lagen aan elkaar verbinden

Wanneer je 2 lagen aan elkaar moet haken (bijvoorbeeld bij onze rog), dan kunnen ze gemakkelijk gaan schuiven. Om er zeker van te zijn dat de lagen goed aan elkaar zitten, kun je op bepaalde strategische punten een stekenmarkeerder doorheen beide lagen steken. Dit zorgt voor een stevige verankering, zonder dat er een vervelende parelkopspeld in de weg zit.

5. Markeren van meerderingen bij pluizig garen

Als je met pluizig garen haakt, dan is het soms lastig te weten of je goed bezig bent. Traditioneel haak je een platte cirkel door telkens in de meerdering weer opnieuw te meerderen. Als dit het geval is, dan kun je telkens je meerdert een stekenmarkeerder gebruiken. Zo hoef je alleen de herhaling te onthouden en te tellen (bijvoorbeeld, 3 vasten, 2 v in de volgende vaste), en weet je zeker dat je aan het einde van de toer het juiste aantal steken hebt.

Tip: ik gebruik hiervoor 2 kleuren markeerders: 1 kleur die het begin van de toer aanduid, en de andere kleur voor de meerderingen.

Deze techniek kun je trouwens ook prima toepassen als je nog beginnend bent. Het zal je helpen sneller en efficiënter te haken.

6. Leer kinderen de steken te zien.

Leer je kinderen haken, dan kun je ze het zien van de steken aanleren door ze éérst te markeren met stekenmarkeerders, en ze dan pas te laten haken. Dat is veel fijner, makkelijker en minder vervelend dan telkens weer te moeten uithalen. Je noeste werk moeten uittrekken werkt immers superdemotiverend. Ook nu gebruik ik 2 kleuren: eentje als je 1 v in de steek moet maken, en een andere kleur voor de meerdering.

Meer over het gebruik van stekenmarkeerders vind je in ons Haken4Kids programma.

7. Zorg er voor dat je haakwerk niet uitgehaald kan worden

Als je je haakwerk wegstopt, haal dan eerst de stekenmarkeerder door de lus (waar je haaknaald zat). Daardoor kan je haakwerk niet per ongeluk ontrafelen, bijvoorbeeld als je kind of kat het te pakken krijgt, of als je haakwerkje in je tas zit.

Is er een alternatief?

Er zijn huis-, tuin- en keukenhulpjes die je kan gebruiken als alternatieven voor stekenmarkeerders.

Welke stekenmarkeerders kiezen?

Stekenmarkeerders bestaan in allerlei vormen en maten.

Voor haakwerk, kies je altijd voor locking stitch markers”.

In deze video vertel ik er meer over:

De gesloten ringen die op de markt zijn, zijn bedoeld om over je breipriem te schuiven, en dus  compleet onbruikbaar voor haakwerk.

Ook de gespleten ringen zijn niet zo ideaal. Je moet ze rond de steek draaien, en daardoor kun je niet zo makkelijk beide beentjes van de steek opnemen. Ze vallen ook nogal gemakkelijk uit je werk.

Wij werken zelf al jaren met de Clover locking stitch markers. Deze zijn – in tegenstelling tot andere merken of de merkloze varianten – ontzettend soepel en zijn dun genoeg om makkelijk onder of rond de steek te schuiven. Ze bestaan in verschillende maten. De medium maat is het makkelijkst te gebruiken voor een grote variëteit aan projecten en het meest all-round.

In deze video zie je een vergelijk tussen een merkloze stekenmarkeerder en de Clover stitch marker.

Het eerste exemplaar is vrij dik en weinig mobiel. Openen en sluiten gaat moeizaam.

De Clover stekenmarkeerder is dun en geribbeld, waardoor hij makkelijk in het garen blijft hangen. Ze zijn erg soepel en gaan heel makkelijk open en dicht.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Pascale
Door

Pascale

op 04 Apr 2020

Ik heb zelf mogen ondervinden dat stekenmarkeerders echt wel helpen bij beginners. Ik kan het alleen maar aanraden!!

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 25 Apr 2020

Super dat ze jou zo helpen!

Reactie plaatsen