Stokje starten zonder lossen
24 november 2021 
3 min. leestijd

Stokje starten zonder lossen

Als je stokjes haakt, dan moet je altijd op een gegeven moment hoogte creeëren om je volgende rij te starten. Daarvoor zijn verschillende manieren.

De meest gekende is het maken van 3 lossen in plaats van het eerste stokje. Daarbij sla je dus ook het eerste stokje over. Dit geeft altijd een gaatje in je werk. Niet zo mooi, eigenlijk.

Vaker wordt er 2 lossen, en dan 1 stokje in de eerste steek gehaakt. Dat is voller, dus geen gaatje. Alleen, als je rijen haakt, krijg je bobbels aan de zijkant. Dat is op zich geen drama als je een dekentje haakt waar een randje rond komt, maar niet zo mooi als je het zo wilde laten.

Ook gebeurt het, zeker als je in het rond haakt, nogal vaak dat de eerste steek wordt overgeslagen. Zo minder je zonder het te weten, krijg je alsnog een gaatje in je werk én loopt je keerlijn scheef.

Wil je toch 2 l, 1 st haken, en heb je deze problemen, kijk dan eens naar onze tip “Een toer stokjes sluiten en de volgende starten”.

Een andere techniek om dit alles te vermijden is de “chainless starting double crochet”, oftewel: een stokje starten zonder lossen. Het is niet perfect, maar het resultaat geeft wel iets wat bij benadering veel mooier is dan de vorige twee technieken.

Het is niet zo heel makkelijk, en vergt vast een beetje oefening vooraleer je er een mooi resultaat mee behaald. Hou vol!

Zo doe je het:

Keer je werk als je een rij maakt. Haak je in het rond, dan uiteraard niet

Trek de lus die op je naald zit op tot de hoogte van een stokje.

Klem met je wijsvinger deze lus stevig op je naald. Laat niet los!
Draai nu je naald op deze lus heen (net zoals je bij een reliëfstokje zou doen)

Steek daarna in in de allereerste steek.

Maak een omslag.

En kom weer terug uit de steek. Je hebt nu 3 “lusjes” op de naald. De voorste heb je nog altijd onder je vinger geklemd!

Maak nog een omslag, en haal de naald door de eerste 2 lusjes (net zoals bij een gewoon stokje).

Je hebt nu nog 2 lusjes op je naald. Je mag nu je vinger van de laatste lus halen. Die is veilig nu.

Maak nog een omslag, en haal de naald door de laatste 2 lusjes.

Daarmee is je eerste stokje afgewerkt. Het ziet er bijna helemaal hetzelfde uit als een gewoon stokje.

Je kan nu gewoon je rij verder afwerken.

In een video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Els
Door

Els

op 15 Jan 2021

Hoe doe je dit met een dubbel stokje?

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 18 Jan 2021

Hoi Els, Op dezelfde manier. Je haalt dus eerst één lusje af (dit wordt je extra lus voor de losse), en daarna werk je het dubbel stokje verder af.

Reactie plaatsen