Yarn & Colors haaknaald: review
31 maart 2022 
5 min. leestijd

Yarn & Colors haaknaald: review

De haaknaalden van Yarn & Colors komen op een al best verzadigde markt van ergonomische haaknaalden. Toch zijn ze een beetje anders dan anders, en kun je ze in een oogopslag duidelijk herkennen.

Over het bedrijf

Yarn & Colors is een Nederlands bedrijf van vriendelijke, joviale mensen. Ze kennen hun producten door en door, en houden er ontzettend van. Dat kan je langs alle kanten voelen. Wat opvalt over de hele lijn van hun producten, is dat ze oog hebben voor detail.

Hun productenlijn is compleet en volledig. Must-have katoen garen (onze favoriet!), heerlijke zachte merinowol, en natuurlijk ook een heleboel accessoires. Die accessoires kenmerken zich met een mooie, eigentijdse stijl.

Zwart, wit en goudkleuren komen steeds terug. Het maakt hun merk heel herkenbaar en uniek.

De verschillende onderdelen

Diezelfde stijl zie je ook weer terug in hun haaknaalden.

Je kan ze verkrijgen in 3 kleuren: goud, rosé en zilver. De naald komt in een afgewerkt kartonnen doosje, waarop duidelijk alle informatie staat die je nodig hebt.

De haaknaald heeft een herkenbare vorm, die me meteen aan zijn collega Tulip Etimo doet denken. Eén ding valt op, en is echt anders dan anders: aan het uiteinde van het handvat hangt een leuk bedeltje.

De haaknaalden zijn verkrijgbaar van 2 tot 10 mm.

Het handvat

Het handvat is gemaakt uit thermoplastisch rubber. Dat materiaal is flexibel en soepel, en is goed bestand tegen scheuren en temperatuursinvloeden. Het is ook recycleerbaar.
Dit thermoplastisch rubber is in vergelijking met de meeste andere merken uitgesproken méér antislip.

Je merkt ook dat het materiaal goed meegeeft. Je kan het immers ten opzichte van zichzelf draaien rond de basis van de naald. Daarmee voel je natuurlijk ook meteen dat de basis van de naald helemaal tot onderaan het handvat gaat. Da’s goed, want dat maakt de kans dat je haaknaald heel onwaarschijnlijk. Het is immers een massief geheel.

In het handvat staat de maat in mm gemarkeerd. Het is er niet op gedrukt, maar staat “ingekerfd” in het rubber van het handvat. Het kan er dus niet af. De maat staat er niet als letter op. Voor een Europeaan niet belangrijk, want die spreekt over millimeters. Ik weet ook niet of ze op dit moment ook in Amerika leveren, waar ze meer in letters spreken dan in millimeters, maar voor hen zou het een probleem kunnen zijn.

Die maataanduiding is overigens heel belangrijk, want in tegenstelling tot andere merken, zijn deze haaknaalden niet kleurgecodeerd. Ze hebben allemaal dezelfde kleur handvat, dus moet je wel de maat vrij makkelijk kunnen aflezen.

Het handvat heeft een duidelijke, afgeplatte duimsteun. Qua model kun je het heel erg vergelijken met de Tulip Etimo naald. Het begint vrij dik aan de schacht van de naald, en loopt dan -vrij bruusk maar goed afgerond- uit naar een platte steun. De grip is dankzij dit model vrij stevig en eenzijdig. Je hand zal van zodra je de haaknaald vastneemt meteen de positie aannemen die de vorm bedoeld heeft. Da’s fijn, want je hebt de haaknaald dan zelfs met je ogen dicht meteen goed vast.


Yarn and Colors (bovenaan) vergeleken met Tulip Etimo (onderaan)

Het bedeltje aan de achterkant kun je met een haakje vervangen en veranderen. Daardoor kan de haaknaald personaliseren. Er zijn verschillende types bedeltjes uitgebracht, net zoals de naald zelf ook in verschillende kleuren.

De bedeltjes zijn mooi en subtiel. De aanhechting op het rubber van het handvat is stabiel en stevig.

Het bedeltje is supertof: je hebt altijd een stekenmarkeerder bij de hand – Patricia

De kop van de naald

De aluminium haaknaald is afgewerkt met een laagje rosé, goud of zilver. De kleur rosé valt niet meteen op, het is een subtiele glans die je pas écht opmerkt als je hem vergelijkt met een gewone aluminium naald. Het geeft de haaknaald een luxueuze uitstraling.


Yarn and colors (zwart handvat) vergeleken met de Knitpro Waves (blauw handvat)

De kop van de naald is tapered, en loopt vrij spits toe. De punt is dan weer vrij afgerond, zeker in vergelijking met een Tulip of Clover Amour.

Er is vrij veel ruimte onder de kop, waardoor de naald de draad zeer goed grijpt.  Qua model kun je hem wat dat betreft het best vergelijken met een Knitpro Waves of Opry haaknaald.


Grip op de draad van de Yarn & Colors in vergelijking met een Clover Amour. Deze laatste heeft veel minder ruimte onder de kop. 


Van links naar rechts Yarn & Colors, Opry en Knitpro Waves. 

De schacht is dan weer precies even lang als de Tulip en Clover Amour. Heel gemiddeld dus, en niet veel over te vertellen: deze lengte wordt door de meeste mensen gewoon prima gevonden.

Mijn persoonlijke ervaring

De haaknaald zorgt voor een stevige en stabiele grip, dankzij de vrij uitgesproken duimsteun die relatief plat is. Hoewel ik zelf eerder van een ronder handvat hou, ligt het me comfortabel in de hand.

Het rubber voelt voor mij een beetje plakkerig. Het valt me op dat het rubber nogal makkelijk pluisjes en stofjes aantrekt. Nadat ik meerdere merken door het gras liet rollen, merkte ik toch dat deze naald net iets zanderiger bleef aanvoelen. Ik zou ‘m dus niet meenemen als ik op het strand zou gaan haken. Ik kan me wel voorstellen dat voor iemand die weinig grip heeft op een naald de extra antislip erg fijn kan zijn.

De kop van de haaknaald is oké. Ik bleef net iets makkelijker achter de draad hangen dan bij een Clover Amour of een Tulip, maar dat is voor een deel ook een gewoonte. Het materiaal is niet superglad, maar wel goed geslepen en netjes afgerond. Ook daar vind ik ‘m op de Knitpro Waves en Opry lijken. De Clover Amour en de Tulip Etimo zijn superglad, daar valt bijna niet aan te tippen. Een doorwinterde haker zal hier misschien het verschil voelen, maar het kan evengoed dat het voor jou helemaal niks uitmaakt.

In eerste instantie was ik helemaal wég van de bedeltjes. Zo leuk bedacht! Zelf vond ik tijdens het haken het gerammel van het bedeltje een beetje storend. Ik voelde het tikken tegen m’n hand, en hoorde het ook de hele tijd. Ik denk dat ik het zelf bij een lange haaksessie van het handvat zou halen. Gelukkig gaat dit heel makkelijk, dus dat kan perfect. Ik kan me voorstellen dat  de hoeveelheid beweging van dit bedeltje ook heel afhankelijk is van de steken die je maakt, en van de manier waarop je je haaknaald vasthoudt. Ik zou dus niet durven zeggen dat iedereen er last van zal hebben.

In een video:

 

Eindconclusie

Deze naald is een supermooie naald, die een luxueuze uitstraling heeft zonder “over de top” te zijn.
Je kan ze leuk personaliseren, en is daarom toch een beetje anders dan anders.

Ze ligt goed in de hand, en is kwalitatief zonder meer gewoon goed.

Wil je deze haaknaald graag zelf uitproberen? Je vindt ze hier.

Meer weten over de verschillende types haaknaald? Klik dan even door naar dit overzicht.

 

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Kristel Jacobs
Door

Kristel Jacobs

op 24 Apr 2020

Kun je die haaknaald bestellen

Reactie plaatsen