Addi Swing haaknaald: Review
11 april 2021 
9 min. leestijd

Addi Swing haaknaald: Review

Over het bedrijf

Het Duitse bedrijf Addi is een echt familiebedrijf. Al 6 generaties (goed voor meer dan 190 jaar!) lang doen zij hun best in de brei- en haakwereld. Dat zij daardoor heel veel over handwerk weten, staat buiten kijf. Ze hebben letterlijk honderden jaren ervaring.
Maar liefst 93% van hun productie gebeurt in eigen land, iets waar ze supertrots op zijn. Ze creëren in hun thuisland dus heel wat jobs dankzij hun handwerkassortiment.
Hieronder een quote van hun website, die heel duidelijk maakt waar ze voor staan:
“We find that handicrafts are sustainable because it creates something practicaland because knitted and crocheted products are made by oneself and not purchased.
That’s why it’s logical when knitting and crocheting to also use tools whose manufacturing process and origin can also be traced.”

De verschillende onderdelen

De Addi Swing haaknaald herken je in een oogopslag. Er is maar één haaknaald op de markt met deze (op het eerste gezicht gekke) vorm. Over deze vorm is heel goed nagedacht. Hij is echt bedoeld om zo ergonomisch mogelijk te zijn.

Addi Swing haaknaalden vind je vanaf 0,5 mm tot 8 mm dik. Er zijn geen dikkere naalden in dit gamma verkrijgbaar.  Dit is heel bewust, want voor nog dikkere naalden zouden ze hun handgreep moeten aanpassen. En laat dat nu net datgene zijn waar ze zo trots op zijn.

De haaknaalden komen in 2 lengtes: 16 en 17 cm. In beide lengtes is het handvat gelijk, maar de lengte van de schacht is langer bij de langste naald. Dat is met name handig bij steken waarbij je veel lusjes op je naald hebt (denk aan driedubbele stokjes).

addi lengte

Het handvat

De Addi Swing is gebaseerd op de ergonomische vorm van een tandenborstel en een pen, maar verder doorontwikkeld in samenwerking met mensen die reuma, artrose of andere handproblemen hebben zoals carpaal tunnelsyndroom en RSI klachten. – Addi

Het handvat is gemaakt van 2 types kunststof: de witte onderdelen zijn hard, glad en stevig. De gekleurde delen zijn een soft-feel antislip. Als je de haaknaald in je hand houdt, dan zie je meteen dat de zachtere delen ook effectief daar zijn waar je hand de naald vasthoudt. Je merkt meteen: daar is over nagedacht.

Het kunststof buigt een beetje mee als je er grote kracht op zet, maar is wel zeer stevig.

De maatvoering is enkel aangeduid in millimeter. De Amerikaanse letteraanduiding staat er niet bij. Da’s niet zo verwonderlijk als je weet dat deze naald in Europa wordt gemaakt, waar de maat meestal in mm wordt aangeduid. Pas wel op met Amerikaanse patronen. Je zal dus even moeten opzoeken welke letter bij welke mm hoort.

maat addi

De maat is ingebed in het handvat zelf. Geen zorgen over dat je maataanduiding eraf zal gaan dus. Dat kan niet gebeuren.

De naalden (of liever de handvaten) zijn kleurgecodeerd: elke maat heeft zijn eigen kleur. Da’s handig als je verkocht bent aan deze naald en een hele set in huis hebt. Je vindt zo gemakkelijk de juiste maat terug. Er zitten een paar hele mooie kleurtjes tussen, zoals zacht perzikroze en vintage green.

addi kleuren

En dan nu even over die vorm, want daar kan je echt niet omheen. Het handvat heeft een S-vorm, en is vrij dik. Als je de naald vastneemt, merk je meteen dat er eigenlijk maar één manier is om ‘m goed vast te houden. Deze naald is duidelijk gemaakt om vast te houden in de mesgreep. Op die manier profiteer je het meest van de ergonomie van het handvat. De haaknaald gaat als het ware vanzelf in je hand liggen, omdat hij de natuurlijke kromming van je hand volgt. Je hoeft geen enkele moeite te doen om deze naald in je hand te houden. Dat is perfect als je weinig kracht in je handen hebt, bijvoorbeeld.

Ter vergelijking: de Clover Amour haaknaald in de mesgreep is comfortabel, en door het dikkere softgrip handvat zeker al een stuk beter dan de “traditionele” haaknaald. Toch moet je deze naald alsnog een beetje omklemmen. Je hebt meer spanning in je hand nodig om deze naald vast te houden. (Voor alle duidelijkheid: als je geen klachten hebt hoeft dat geen enkel probleem te zijn).

Neem je een Addi Swing naald vast, dan kun je deze gewoon in je hand laten rusten. De pink en ringvinger blijven meer geopend, waardoor er minder spanning in de pols wordt opgebouwd. Door de verdikking vooraan, wordt de naald daar goed gestabiliseerd. Hij kan onder geen beding gaan rollen in je hand.

addi vasthouden

Links: een open hand met de Addi Swing. Rechts de mesgreep bij Clover Amour.

Er zijn meerdere naalden die deze dikte hebben, en daarmee de hand en pols goed ontspannen. Denk maar aan de Prym Ergonomics en de Furls haaknaalden. Het grote verschil tussen de Addi Swing en deze, is dat de Addi een duidelijke greep heeft. Je kunt ‘m maar op één manier vasthouden. Prym en Furls zijn ronde naalden. Je kan ze dus tussen je vingers roteren, en zo de stand aanpassen. Of dat goed of slecht is, is afhankelijk van hoe jij haakt.

Heb je kleine handen? Dan kan het zijn dat de naald net wat te groot voor je is.

Dan profiteer je helaas niet van deze ronding. De pengreep werkt dan allicht beter. Ook in deze greep werkt de naald heel stabiliserend. Het handvat is aan de “achterkant” plat, dus gaat als het ware in de holte van je hand liggen. Ook in deze greep rolt de naald niet in je hand.

addi pengreep

De rand aan de duimsteun is een vrij uitgesproken bergje. In mindere mate hebben Tulip Etimo en Yarn & Colors dat ook. Ook dit zorgt er voor dat je duim op een bepaalde plek moet blijven staan. Als jij zo iemand bent die de draad graag met een vinger ondersteund, dan durf je hiermee wel behoorlijk in de problemen te komen. De kans dat je dan je duim gaat overstrekken, is er zeker als je er niet op let. Zorg dat je je duim in een goede positie laat rusten in de duimsteun. Zet hem niet plat op de steun, maar laat het topje van je duim de naald ondersteunen. Da’s meer dan genoeg.

addi duim

Het is overduidelijk dat het handvat van de Addi Swing een stuk langer is dan de gemiddelde haaknaald. Een Clover Amour is bijvoorbeeld 14 cm, de Addi Swing 16 cm. Da’s ruim 2 cm langer! Het grote voordeel van deze lengte is dat de achterkant van de haaknaald niet in je hand prikt als je je naald als een mes vasthoudt. Het uiteinde steekt immers voorbij een gemiddelde hand.

lengte addi

De kop van de naald

Dit is een zogeheten “tapered” naald: de kop loopt een beetje spits toe, en de haak ligt buiten het vlak.  De naald zelf is van aluminium: een beetje standaard dus. Hij is niet opmerkelijk glad, maar zeker glad genoeg. Wat dat betreft is hij gewoon goed.
Qua spitsheid van de kop bovenaan, is de Addi in vergelijking met andere naalden medium spits.
In vergelijking: de Tulip Etimo naald is zeer spits, bijna puntig bovenaan. De Opry is vrij afgerond. De Addi zit daar een beetje tussenin.  Ben je een superstrakke haker? Dan kan het zijn dat deze naald nét niet spits genoeg voor je is.
Addi Opry Tulip
Op de foto van links naar rechts: Opry, Addi Swing en Tulip Etimo
De punt van de naald is dan weer vrij afgerond. Hij is lichtjes naar binnen geslepen, waardoor je minder snel een stukje van de draad van de vorige toer mee pakt. Het blijft immers minder gemakkelijk hangen op het moment dat je de naald weer uit de steek haalt.
De ruimte onder de naald zelf is dan weer vrij diep. Zeker in vergelijking met een Clover Amour. Met deze naald zal je de draad niet snel verliezen. Deze eigenschap vind ik echt zeer opvallend!
Addi Swing
Deze naald komt in 2 maten. In de lange versie (17 cm) is de schacht van de naald ongeveer zo lang als van een Clover Amour. Standaard is de naald korter: 16 cm. Hierbij is de ruimte die je hebt om je steken op te maken behoorlijk kleiner dan bij eender welke andere naald. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als je steken maakt met veel lusjes (een driedubbel stokje met een dikke draad, of een staafsteek bijvoorbeeld), dan kom je in de problemen. Denk daarover goed na vooraleer je je haaknaald uitkiest.

Mijn persoonlijke ervaring

Ik gebruik zelf altijd de mesgreep, en werk het vaakst met Clover Amour en Tulip Etimo naalden. De Addi voelt in eerste instantie heel groot aan, maar ligt absoluut niet zwaar in de hand. Het gevoel van de greep wende snel.

De naald laat zich maar in één positie vasthouden. Die positie moet dan natuurlijk wel bij je passen, anders blijft ’t een beetje tegendraads aanvoelen. In tegenstelling tot de Furls naald (die juist het allerfijnst werkt als je de naald tussen je vingers laat roteren), zorgt deze naald voor een vaste stand en daardoor een grotere beweging. Dat kan superfijn zijn als je last hebt met fijne motoriek. Ik kan me zo voorstellen dat als de gewrichten in je vingers pijn doen, je het heel fijn vindt dat deze gewoon op je naald mogen blijven liggen en de beweging ergens anders vandaan kan komen.

Ik had in het begin de neiging mijn haakwerk te gaan bewegen in plaats van de naald. Dat hoeft echter niet, want op zich is de stand van de naald goed, en kan het evengoed anders. Het knopje in je hoofd moet even omgezet als je jaren met een andere naald werkte.

In een video

Eindconclusie

De naald is in vergelijking met zijn concurrenten zeker geen goedkope naald. Je bent ruim 10 euro per naald kwijt. In vergelijking is dat veel (cfr. 3,10 euro voor een Knitpro naald, en 7,5 euro voor de Clover Amour). Toch is 10 euro geen geld als je pijnklachten ervaart, en je die daarmee kan oplossen.
Ik ben er zeker van dat deze naald dé uitkomst kan zijn bij mensen die regelmatig pijn ervaren tijdens het haken, al kan ik me voorstellen dat het even zoeken is naar de juiste positie. Ik zou het zeker niet te snel opgeven, want van zodra je een goede houding met deze naald hebt gevonden, kan het maken dat je je handen minder belast. Vooral bij mensen die last hebben met fijne motoriek (ik denk aan artrose, springvingers,…) zal deze naald zeker een uitkomst zijn. De naald dwingt je hand namelijk in een ontspannen houding.
Dat de naald volledig in Europa is geproduceerd, is zeker een pluspunt.
Heb je pijnklachten, of kun je je draai met een andere naald niet helemaal vinden? Dan zou ik zeker deze naald een keer uitproberen.
Zoals bij alle naalden: koop er liever eerst eentje in de maat die je het meest gebruikt. Zo kun je hem uitgebreid testen vooraleer je een hele set aanschaft.
Wil je hem eens uitproberen? Je vindt ‘m hier. 
Heb je heel vaak pijn? Denk dan niet alleen aan de haaknaald, maar ook aan je hele houding. Want de manier waarop je zit, kan invloed hebben op de spanning in je nek, armen en handen. Je vindt in dit blog heel wat tips terug. 
Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Ria Scholtes
Door

Ria Scholtes

op 11 Apr 2022

Heel blij met de Addi haaknaalden. Eén probleempje : omgeving Den Haag blijkbaar niet te koop en on line te kopen vind niet echt een voordelige oplossing. Wat zou uw oplossing zijn ?

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 12 Apr 2022

Hey Ria,Je moet de prijs van de aanschaf van je naald delen door het aantal gebruikte uren. Volgens mij kost een haaknaald (zelfs een Addi) dan maar een paar cent per uur. Als je erdoor 1 keer een beurt bij de kinesitherapeut kan uitsparen, heb je het er al uit.Ik zou persoonlijk dus wél gewoon de Addi's online aankopen als deze superfijn zijn. Als je er een paar tegelijk aankoopt, hoef je de verzending niet te betalen 😊. https://shop.hethaakbeest.be/products/addi-swing-haaknaald-16cm

Reactie plaatsen