6 alternatieven voor de Yarn Bowl
21 maart 2020 
1 min. leestijd

6 alternatieven voor de Yarn Bowl

De yarn bowl is supermooi, en vooral ook heel erg handig. Met je bolletje in een yarn bowl, kan het niet wegspringen, en wikkelt het geleidelijk aan af, zodat je een constante spanning op je draad hebt. In een grote bowl met verschillende gaatjes passen meerdere bolletjes, zodat als je met meerdere kleuren werkt, je draden ook mooi naast elkaar passeren.

Maar er zijn ook een paar alternatieven die hetzelfde effect hebben, en zich wellicht gewoon in je huis bevinden.

1. Het vergiet

Leg je bolletje in het vergiet, en steek de draad doorheen één van de gaatjes. Let er wel goed op dat de gaatjes groot genoeg zijn, en de gaatjes ook niet te scherp. Anders kan de rand je draad beschadigen.

Eén groot nadeel: je kan je haakwerk niet losmaken van het vergiet zonder de draad door te knippen.

2. De soepkom met papierklem

Een soepkom is wat kleiner, dus niet geschikt voor grote bollen, maar daar kan je evengoed een grotere kom voor gebruiken. Gebruik een grote papierklem (32 mm) bovenop de kom om de draad te geleiden. Deze klem kan je wél losmaken van je kom, waardoor je het bolletje wel uit je kom kan halen. Deze hack is onze favoriet.

Deze papierklemmen vind je in eender welke papierwarenzaak. Zorg er voor dat de klem groot en stevig genoeg is.

3. De plastic doos

Je kan de papierklem ook op een plastic doos zetten, natuurlijk.

Anderzijds kan je ook een gaatje maken in je doos. Als je een gleufje maakt vooraan, dan kan je het doosje dichtdoen, en is je bolletje veilig van kinderhanden en katten.

4. De postdoos

Wij verzenden onze bestellingen heel vaak in postdozen: dozen met een klep. Deze zijn echt ideaal om te gebruiken om je draad te beschermen.

Deze doos is vrij licht, dus je zal hem met iets moeten verzwaren of ergens vastklemmen (tussen de rand van de zetel, bijvoorbeeld) zodat hij niet gaat zwerven.

5. De theedoos

Boor gaatjes per sectie van de theedoos. Deze is meestal wel alleen geschikt voor kleine bolletjes. Het bolletje moet immers kunnen draaien in de doos. Haal eventueel één of meerdere tussenschotten eruit om de ruimtes groter te maken.

6. Het yarn ball house

In dit huisje zit het bolletje in een veilig huisje. Het bolletje draait op een staafje, en zo rol je het bolletje geleidelijk aan af. Ook hier weer heb je het nadeel dat je de bol niet kan verwijderen zonder de draad af te knippen.

Over de schrijver
Stephane Stiévenart is de stille kracht achter Het Haakbeest. Samen met Elke Wellens wil hij graag #iedereenaandehaak. Stephane richt zich vooral op alle technische en praktische zaken. Zowel voor Het Haakbeest als voor het haken zelf.
Reactie plaatsen