Veiligheidsogen vastzetten zonder pijnlijke vingers? Dat kan!
17 juli 2021 
2 min. leestijd

Veiligheidsogen vastzetten zonder pijnlijke vingers? Dat kan!

“Steek de ogen door de kop en zet ze vast met een veiligheidssluiting”.

Dat klinkt gemakkelijk. Maar als je artrose in je handen hebt, carpaal tunnel syndroom, of gewoon niet zoveel kracht, kan het bevestigen van ogen een ware opdracht zijn.

Ook hele kleine oogjes (zoals die van 4 mm), of neusjes met een metalen sluiting kunnen soms moeilijk te bevestigen zijn.

Soms hoor ik dat de achterkantjes dan maar in heet water worden geweekt, of het gaatje wat groter wordt gemaakt. Gevaarlijk, want daardoor zijn ze niet meer veilig!

Als het echt niet lukt, neem je dan maar je toevlucht tot borduren. Dat is jammer, want veiligheidsoogjes maken je knuffel pas écht levensecht.

Gelukkig bestaat er een trucje om je oogje in een mum van tijd, én pijnvrij, te bevestigen. Het enige wat je nodig hebt, is een drukknopentang (en een doekje).

Hoe dat werkt, leg ik je graag even uit:

Stap 1: Stop het oogje in het haakwerk.

Zorg er voor dat je 100% zeker weet dat het goed zit, voordat je de sluiting bevestigd. Vast is vast.

Stap 2: Leg een doekje op het oogje.

Dat zorgt er voor dat het oogje niet beschadigd wordt door de tang.

Stap 3: Leg het achterkantje van het oogje op de basis (het “steeltje”).

Let op dat je dat correct doet: de bolle kant wijst van het oogje weg. Wil je daar meer over weten? Lees dan verder hier.

Stap 4: Zet de drukknopentang op het oogje (over het doekje heen) en over de basis.

Let op dat het oogje mooi recht staat in de tang.
Is je oogje heel erg klein? Gebruik dan het tussenstukje van je drukknopentang ter hoogte van de basis van het oogje. Dit zorgt er voor dat ook hele kleine oogjes kunnen dichtgedrukt worden.

Stap 5: En… druk.

Knijp de tang dicht. Je zal het oogje horen dichtklikken. Doe het zachtjes, anders kan het zijn dat je je oogje (zeker als het klein is) te diep in je haakwerk drukt. Zo’n tang zet immers heel wat kracht! Zorg er wel voor dat het achterkantje helemaal tegen het haakwerk aangedrukt zit. Alleen zo is je oogje goed bevestigd.

Easy peasy? Ja he!
Dit trucje werkt voor alle oogjes waarvan het steeltje door het gaatje van de drukknopentang past. Dat is best groot. Meestal zijn oogjes waarvan de basis er niet door past, ook makkelijk met de hand te bevestigen. Geen zorgen daarover, dus.

Haal jouw tang nu meteen in huis! 

Hier nog even de video waarin je goed kan zien hoe het werkt:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Trudy Burgwal
Door

Trudy Burgwal

op 18 Dec 2019

Bedankt, dat gaat zeker schelen. Ik heb artrose en cts

Reactie plaatsen