Ogen bevestigen in een knuffel, hoe moet dat (en hoe is het veilig)?
17 mei 2021 
1 min. leestijd

Ogen bevestigen in een knuffel, hoe moet dat (en hoe is het veilig)?

Veiligheidsogen zijn er in allerlei vormen, kleuren en maten. Ze maken jouw knuffel helemaal af, en kunnen eigenlijk bijna niet ontbreken in jouw exemplaar.

Maar er is véél verschil in ogen. Je kan ze heel goedkoop kopen via niet nader genoemde websites. Deze oogjes zijn vaak helemaal niet getest, en misschien niet zo veilig als je zou willen.

Goede, kwalitatieve ogen dragen een certificaat.

Eentje wat zegt dat ze getest zijn volgende EU veiligheidsnormen, op trekkracht en toxische stoffen. Alleen dan zijn ze comform onze markt voor speelgoed, en kan je ze met een gerust hart gebruiken in knuffels.

Denk er wel aan, dat veiligheidsogen eigenlijk niet mogen gebruikt worden voor kindjes onder de 3 jaar. Je hebt er vast nog nooit op gelet, maar doe het toch maar eens. Neem eender welke knuffel met ogen in de speelgoedwinkel. Er hangt allemaal een labeltje met een rode streep op aan.

Als je ogen gebruikt, zorg er dan wel voor dat je ze gebruikt zoals bedoeld. Anders zijn jou zo kostbare veiligheidsogen namelijk helemaal niet zo veilig meer.

Ga nooit “pooteren” aan de oogjes zelf.

Stop ze, ook hoe moeilijk je het vastmaken ook vindt, nooit in heet water. Duw er ook nooit een naald door om het gaatje groter te maken. Het is bedoeld om er zo moeilijk op te gaan (dan gaan ze er namelijk ook niet zo makkelijk af 🙂 ). Geen zorgen, er zijn andere trucjes om je oogjes makkelijk te bevestigen.

De juiste manier:

Wat de kunststof sluitingen betreft zie je 2 vormen: de bolle sluiting van de kleinere oogjes, en deze met een uitstulping van de grotere.

De grote sluiting hoort met de platte kant naar het haakwerk toe te zitten. De uitstulping zit wég van het oog. Alleen dan klikt de sluiting vast en is hij dus veilig gepositioneerd.

Bij de kleine bolle sluiting moet OOK de platte kant naar het haakwerk toe. De bolle kant zit dus wég van het haakwerk. Dit vind je misschien lastiger (is het ook), maar doe je het anders, dan klikt de sluiting zo los. Niet doen dus!

Denk je dat het wel meevalt? Kijk zelf maar hoe makkelijk oogjes weer los te halen zijn als je ze verkeerd bevestigd.

Onthoud:

de rechte, platte kant van de sluiting moet naar het haakwerk toe. Alleen dan is je veiligheidsoog ook echt veilig bevestigd!

Originele post van 02/08/2019

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Paula
Door

Paula

op 14 Dec 2019

een goeie tip met die oogjes, ik doe het blijkbaar al jaren verkeerd

Wendy
Door

Wendy

op 13 Oct 2020

Top Tip! Deed het blijkbaar ook steeds verkeerd.

Ingrid
Door

Ingrid

op 08 Mar 2021

Jeetje ik heb het steeds verkeerd gedaan. Daarom gingen de oogjes er zo makkelijk weer uit 🤭. Bedankt voor de goede uitleg.

Humpie
Door

Humpie

op 22 Apr 2024

Goede tip voor de beginners mijn oogjes gaan nooit los

Het Haakbeest Team
Door

Het Haakbeest Team

op 24 Apr 2024

Super dat je dit zo goed kan gebruiken! Groetjes Carolien

Reactie plaatsen