De staande vaste: zo hecht je aan met een nieuwe kleur
05 juli 2021 
1 min. leestijd

De staande vaste: zo hecht je aan met een nieuwe kleur

De staande vaste is een alternatieve manier om met een vaste aan te hechten op een haakwerk. Ik gebruik hem eigenlijk altijd. Het geeft een nette overgang, het is erg gemakkelijk én je hoeft nooit meer te twijfelen of je nu wél of niet in die overgangssteek moet werken.

Ja, dit moet je vanaf nu echt altijd zo doen!

Zo wordt (werd) het vroeger altijd gedaan: 1 hv en 1 l.

Een vaste in een nieuwe kleur aanhechten, wordt nog steeds meestal gedaan met een hv en dan 1 l en een eerste vaste in de eerste steek. Dat geeft een beetje een “bobbeltje”, want je hebt een extra steek daar. Kijk zelf maar. Meh, niet zo heel erg mooi he?

staande vaste

En zo doe je het nu: met een staande vaste

Gelukkig zijn er mooiere manieren om je nieuwe kleur te starten. Met deze manier is je eerste steek is dan nét zoals de volgende. En het is nog eens stukken makkelijker ook.

staande vaste

Zo doe je het:

Je maakt een gewone opzetlus, en haakt daarna verder net zoals je een gewone vaste zou haken. Je steekt je haaknaald in de eerste steek, maakt een omslag, en komt weer terug uit de steek. Dan heb je 2 lusjes op je naald.

Nog een omslag maken en je haaknaald door de twee lusjes halen.

Tadaa, eerste vaste klaar!

De staande vaste voor rechtshandigen

De staande vaste voor linkshandigen

Dit kan trouwens ook met een stokje. Dan krijg je een staand stokje :).

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Peter
Door

Peter

op 28 Sep 2019

Alweer een zeer duidelijke uitleg!Maar de link naar het staand stokje werkt momenteel niet. Ik kan de betreffende video nu alleen vinden via Youtube ...

Reactie plaatsen