Het staande stokje: zo hecht je aan in een nieuwe kleur
01 september 2021 
1 min. leestijd

Het staande stokje: zo hecht je aan in een nieuwe kleur

Wanneer je een nieuwe kleur aan een rij (of toer) moet aanhechten, dan wordt dat standaard met een hv en dan 3 l gedaan. Maar da’s eigenlijk niet zo mooi, toch? Kijk zelf maar…

staand stokje

 

Dat kan beter! Je kan ook een staand stokje gebruiken om je toer in te zetten. Dan ziet je eerste steek er nét hetzelfde uit als alle anderen. En heeft het meteen een duidelijk V-tje bovenaan voor je volgende toer. Die start je dan weer met een “chainless starting double crochet”, en woppa, je hebt nergens nog 3 lossen voor nodig.

staand stokje

 

Hoe maak je het?

Een staand stokje haken is heel eenvoudig. Je start met een gewone opzetlus in je nieuwe kleur. Daarna maak je een omslag. Hou de opzetlus een beetje tegen met je vinger, zodat deze niet “ronddraait”, maar er 2 lusjes op je haaknaald zitten.

Steek daarna je naald in in de eerste steek. Maak een omslag en kom weer terug uit je steek. Net zoals een gewoon stokje heb je nu 3 lusjes op je naald.

Nu werk je de steek af zoals je een stokje afwerkt: maak een omslag en dan door 2 lussen, maak nog een omslag en ga door de laatste 2 lussen.

Je steek ziet er nu helemaal hetzelfde uit als een gewoon stokje.

It’s magic!

Het staand stokje voor rechtshandigen

Het staand stokje voor linkshandigen

Je kan trouwens makkelijk de begindraad meehaken in de volgende rij. Zo hoef je die ook al niet meer weg te stoppen.

P.S. Ditzelfde trucje kan je ook voor een vaste. Een opzetlus maken, en dan haken net zoals je een vaste zou haken.

Originele post van 23/02/2020

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen