Hoe krijg je je haakwerk verkocht?
26 juli 2020 
4 min. leestijd

Hoe krijg je je haakwerk verkocht?

Je huis loopt over van de gehaakte dekens of knuffels. Je hebt ze al aan iedereen cadeau gedaan. Je wil graag blijven haken, maar waar blijf je met al die spullen? Misschien vind je het ook wel fijn om een beetje van je investering terug te verdienen, zodat je weer nieuw materiaal kan kopen.

Daarvoor kan je je haakwerk gaan verkopen.

Als je niet goed weet welke prijs je daar kan op plakken, dan lees je daar hier meer over.

Maar hoe pak je die verkoop precies aan? Vrienden en familie, die zitten al vol. Hoe trek je nieuwe mensen aan? Wat is nu het beste plan?

Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen:

Tip 1: Laat het horen aan iedereen

Weten jouw vrienden en familieleden wel dat je haakt op aanvraag?

Laat iedereen weten dat je graag op aanvraag haakt. Vraag ook iedereen om dit verder te vertellen. Ieder persoon kent ongeveer 400 mensen. Dus als jij het aan 10 personen vertelt, dan boor je dus meteen een potentiële markt van 4000 mensen aan.

Geef daarbij duidelijke contactgegevens mee zodat ze gericht kunnen verwijzen naar jou. Visitekaartjes van jezelf zijn ideaal om snel uit te delen. Ook online kun je zo’n visitekaartje bouwen. Dit kan in de vorm zijn van een Facebookprofiel, maar ook een heel eenvoudige website pagina kan een uithangbord voor je zijn. Op zo’n pagina hoeft in principe niet heel veel op te staan. Een paar zinnen die vertellen wat je doet met jouw contactgegevens kan voldoende zijn.

Natuurlijk is het leuk als potentiële klanten alvast wat ideeën kunnen bekijken. Deel daarom regelmatig jouw gehaakte creaties (met correcte auteursvermelding!) online. Het inspireert mensen, en je hebt meer kans dat ze voor iets bestaand (of een afgeleide daarvan) kiezen, dan dat ze helemaal uit zichzelf iets moeten bedenken.

strikjes suikerbonen

Tip 2: Sta op (kerst)marktjes & beurzen

Na een tijdje is jouw vriendenkring wel verzadigd in jouw haakwerk. Het hoeft daar niet op te houden: er zijn nog héél veel mensen die potentiële klanten kunnen zijn. De juiste markt of beurs kan het verschil maken. Zeker rond de kerstperiode zijn er een heleboel kerstmarkten en ambachtenmarkten.

Op een markt is het veel moeilijker om  mensen te strikken om “in opdracht” te werken. Mensen  zijn op die markt omdat ze willen kopen. Als dat niet meteen bij jou kan, dan gaan ze bij iemand anders hun geld uitgeven. Van “we nemen nog wel  contact” komt zelden wat.

Wat in zo’n setting beter werkt is om van te voren al wat dingen te maken, en die uit te stallen en te verkopen. Het is  uiteraard niet makkelijk om in te schatten hoeveel je moet maken, en vooral: wat precies aan zal slaan. Het blijft een gokje. Sowieso is werken rond een thema (kerstspullen met kerst, bijvoorbeeld) altijd een goed idee. Kerstspullen verkopen in de zomermaanden sowieso slechter :).

Om te starten haak je best een variatie aan patronen . Varieer daarin zeker ook in prijs: meng duurdere spullen (een hele kerststal, of een groot deken) met wat kleinere dingen (haarspeldjes, portemonneetjes,…). Merk je dat iets goed verkoopt, dan kan je daar nadien (voor een volgende markt) meer van maken

Vind je het het fijnst om “in opdracht” te werken? Hang dat dan zeker uit aan je stand. Deel flyers uit met enkele voorbeelden. Zorg ervoor dat het heel duidelijk is op welke manier ze bij jou kunnen bestellen.

Wil je er echt helemaal voor gaan? Sprokkel dan e-mailadressen. Zo kun je werken aan een klantenbestand. Deze mensen kan je dan nadien een mailtje sturen met leuke tips of ideeën. Daarmee herinner je ze er meteen aan dat ze bij jou terecht kunnen voor een leuk haakwerk.

Opgelet: Denk eraan dat je altijd toestemming moet hebben van de auteur als je actief op zoek gaat naar verkoop, behalve als je opbrengst naar goede doelen gaat of indien dit anders vermeld staat bij de voorwaarden van het patroon.

Tip 3: Online – website, sociale media of blog

Een websitepagina, of zelfs Facebookpagina, is supersnel gemaakt. Het lijkt dé manier om dingen te verkopen. Iedereen doet het. Dat maakt het alleen ook meteen de moeilijkste manier. Hoe kan jij in een massa aan websites en blogs ontdekt worden?

De kans is klein dat je de tijd en het budget hebt om een hele marketingcampagne te draaien. Jij wil vast gewoon lekker haken en mensen blij maken met jouw hobby. Om “online” opdrachten binnen te halen raden we aan minstens 1 adres te hebben waar ze je kunnen contacteren en kort lezen wat je doet. Dat kan met 1 websitepagina online, of met een (openbaar) Facebook profiel of Instagram.

Vaak zichtbaar zijn helpt ook. Leuke stories op sociale media, regelmatig updates op je webpagina of een blog over je avonturen helpen om een band met je publiek op te bouwen.

Daarnaast kan je ook je contactgegevens bezorgen aan haakwinkels, net zoals wij van Het Haakbeest. Die krijgen sowieso af en toe de vraag of ze ook gehaakte creaties verkopen. Ze zullen vast met veel plezier de aanvragen naar je doorsturen.

Tip 4: Haakacademie

Zoek je liever zelf actief je volgende opdracht of wil je zelf een zoekertje plaatsen? In de Haakacademie kan je terecht onder de titel “haakopdrachten”. Hier verzamelen we alle zoekertjes voor mensen die graag in opdracht haken en iedereen die een haakopdracht wil uitgeven.

Succes met je volgende leuke haakopdracht!

Wil je weten welke prijs je kan zetten op jouw haakwerk? Dat vertel ik je hier.

Over de schrijver
Stephane Stiévenart is de stille kracht achter Het Haakbeest. Samen met Elke Wellens wil hij graag #iedereenaandehaak. Stephane richt zich vooral op alle technische en praktische zaken. Zowel voor Het Haakbeest als voor het haken zelf.
Reactie plaatsen