Haken met driedubbele draad
20 november 2021 
2 min. leestijd

Haken met driedubbele draad

XXXL knuffels zijn hélemaal in. Je zou daarvoor kunnen hele dikke draad kopen, zoals Ribbon XL of Zpaghetti. Het nadeel daarvan is dat je dan met heel veel restjes achterblijft, waar je weinig mee kan. Ook hebben die dikke garens niet het grote kleurenpallet dat je gewend bent.

En dus… kun je ook voor je favoriete garen kiezen, en daarvan 2, 3, 4,… draden tegelijk van gebruiken.

Per extra draad mag je op een sprong van ongeveer 1/3de van de grootte rekenen. Hou er rekening mee de dikte van je haaknaald aan te passen, en natuurlijk ook het aantal benodigde bolletjes (telkens ongeveer x2 + een beetje extra / x3 + een beetje extra)

Haak je met katoen op 2,5 mm, dan wordt een dubbele draad op 4 mm ongeveer 1/3 groter, een driedubbele draad op 6 mm nog een keer een derde groter.

Het haken met een dubbele draad, kun je vanaf één bol door de binnenste en de buitenste draad te gebruiken, maar een driedubbele draad, hoe doe je dat?

Ook DAT kan heel eenvoudig met één enkele bol.

Hoe je dat doet, zie je hier:

Leg een S-vorm in je draad.

Neem de drie draden, door de S gevormd, bij elkaar.

Maak met deze draden een opzetlus.

Haal nu de lange draad, die vanaf de bol komt, doorheen één van de lusjes die onderaan de opzetlus hangen (je zult er 2 zien + het startdraadje). Trek goed door.

Hierdoor heb je een lus (die 2 draden geeft), die samen met de draad die naar de bol loopt zorgt voor 3 draden waarmee je kan haken. Je haakt dus over het “knoopje” dat het lusje geeft. Hier zie je niks meer van.

Je kan nu verder haken tot je aan het einde van de lus komt. Daarna herhaal je hetzelfde als daarvoor (de draad van de bol doorheen de lus trekken), en haak je gewoon verder.

Uiteraard ook nog als video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen