Hoe haak ik een mooie ronde cirkel zodat het geen zeshoek wordt?
10 mei 2021 
2 min. leestijd

Hoe haak ik een mooie ronde cirkel zodat het geen zeshoek wordt?

Om een mooie ronde cirkel te haken, meerder je in elke toer het aantal dat je in de eerste toer had. Bij knuffels zijn dat er standaard 6. Voor een platte cirkel in vasten, meerder je dus elke toer 6 keer. De tweede toer haak je daarom dus 2 v in elke steek.

Vroeger deden ze dat meerderen standaard als volgt:

*1 v, 2 v in de volgende v* – *2 v, 2 v in de volgende v* – *3 v, 2 v in de volgende v* – *4 v, 2 v in de volgende v* – enzovoort,…

Helaas geeft dit, zeker wanneer je grotere projecten maakt waarbij je een boel moet meerderen, een echte zeshoek. De meerderingen zijn daarmee ook duidelijk zichtbaar, en dat is eigenlijk niet zo mooi (met andere woorden: lelijk dus)

Maar.. Dankzij een kleine aanpassing van jouw oude patronen worden ze veel mooier. Met dit heel eenvoudig trucje wordt dat oude patroon helemaal up to date. Een trucje dat je altijd kan toepassen.

Dit is hoe je zeshoek een ronde cirkel wordt:

Je cirkel wordt pas rond als de meerderingen verdeeld zijn over het volledige oppervlak er van. Verdeel je ze niet, dan wordt je ronde cirkel een zeshoek met een spiraalvormige meerdering in het midden. Zet de meerderingen daarom dus niet recht boven elkaar. Het lijkt ingewikkeld, maar het is easy peasy.

STANDAARDALTERNATIEF
Magische ring, 6v in de ringMagische ring, 6v in de ring
2v in elke v2v in elke v
*1v, 2v in de volgende v* x6*1v, 2v in de volgende v* x6
*2v, 2v in de volgende v* x6*1v, 2v in de volgende v, 1v* x6
*3v, 2v in de volgende v* x6*3v, 2v in de volgende v* x6
*4v, 2v in de volgende v* x6*2v, 2v in de volgende v, 2v* x6
*5v, 2v in de volgende v* x6*5v, 2v in de volgende v* x6
*6v, 2v in de volgende v* x6*3v, 2v in de volgende v, 3v* x6

Toer 4 wordt dan dus als volgt: 1 v in de eerste steek. Maak dan een meerdering, en dan nog 1 vaste. Daarna komt de herhaling. In de volgende steek 1 vaste. Dat betekent dus dat je nu 2 enkele vasten na elkaar hebt. Weer een meerdering. Dan 1 vaste, nog 1 vaste, en weer een meerdering. En zo verder. Je eindigt deze toer met 1 vaste in de laatste steek, en hebt 24 vasten aan het eind van deze toer.

Deze video laat je nog een keer duidelijk zien hoe die herhaling in zijn werk gaat:

Dit systeempje herhaalt zich elke even toer. Gesnapt?

Gebruik het vanaf nu overal waar het (wel of niet) staat.

Alle patronen van het Haakbeest meerderen op deze manier. Daarmee weet je meteen waarom het er soms een beetje gek lijkt te staan bij ons. En ook waarom onze ballonballen zo lekker rond zijn.

Heb je nog een oud boekje of wil je een muts of hoed haken? Probeer het dan zeker eens met dit trucje voor een ronde cirkel. Je haakwerk zal er veel mooier uit komen te zien.

PS: op deze foto is het nog niet echt héél goed te zien, en valt het best wel mee. Bij grotere projecten is het resultaat veel indrukwekkender.
Dus zelfs als je sceptisch bent, probeer het toch maar.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Micheline
Door

Micheline

op 24 Mar 2020

Dien je deze techniek ook te gebruiken bij het minderen?

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 25 Apr 2020

Ja, zeker! Zowel in meerderen als in minderen kun je deze techniek toepassen om je cirkel mooi rond te houden.

Ria
Door

Ria

op 29 Sep 2022

En hoe krijg ik met stokjes een perfect rondje?

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 06 Oct 2022

Hey Ria,Op dezelfde manier: je zorgt ervoor dat de meerderingen niet op dezelfde plek komen. Bij stokjes moet je wel met 10 of 12 stokjes in een cirkel starten om ervoor te zorgen dat hij mooi plat blijft.

Nicky Blaas
Door

Nicky Blaas

op 28 Feb 2023

Ik ben een vloerkleed aan het haken. Ik ben begonnen met een magische ring van 6 vasten. Moet ik nu steeds 6 keer meerderen in elke ronde of worden het naarmate de cirkel groter wordt steeds meer meerderingen per ronde. En hoe bereken je dat?

Reactie plaatsen