Er zijn superveel veiligheidsoogjes en -neuzen op de markt. Waar moet je nu op letten?
Koop alleen oogjes die conform de Europese markt zijn.
Dat wil zeggen: zorg dat de oogjes getest zijn op toxische stoffen en trekkracht. Deze oogjes herken je doordat ze een certificaat hebben met een EU-label.
Van deze oogjes kun je de sluiting vertrouwen, en hoef je ook niet bang te zijn dat er gevaarlijke stoffen in het plastic vrijkomen als er een kindje mee speelt.
Er zijn oogjes van heel verschillende kwaliteiten op de markt. Let dus goed op als je heel goedkoop oogjes in bulk koopt online. In een goede shop/webshop kun je altijd navragen of de verkochte oogjes conform de EU markt zijn. De winkeleigenaar zal je in dat geval altijd een certificaat kunnen voorleggen.
Veiligheidsogen mag je nooit gebruiken voor kindjes onder de 3 jaar.
Hoewel gecertificeerde ogen heel wat beter zijn dan hun ongecontroleerde variant, moet je bij speelgoed voor kleine kindjes altijd heel voorzichtig zijn met oogjes.
Je mag vrij zeker zijn dat de sluiting niet kapot zal gaan, maar het oogje kan dat wél!
Wanneer een knuffel op de grond valt, precies op het oogje, dan kan het oogje bij de steel afbreken. Het oog zelf zal dan in één keer loskomen. De steel zal dan (met sluiting) nog in de knuffel steken.
Omdat dit vrij plots kan gebeuren (één keer verkeerd vallen is genoeg), is dit altijd een risico. Daarom zul je op elke knuffel met oogjes die je in de winkel koopt de waarschuwing vinden “Niet geschikt voor kinderen onder de 3 jaar”.
Dezelfde richtlijn geldt dus ook voor jouw oogje, ook al draagt het een certificaat.
Het alternatief: ogen borduren
Een alternatief voor veiligheidsoogjes is de oogjes zelf borduren. Dat klinkt als “de beste oplossing”, maar dat is niet altijd zo. Je moet dat borduren wel héél zorgvuldig doen, en er voor zorgen dat het draadje niet kan loskomen.
Hoewel een draadje niet zo bruusk loskomt als een kapotgevallen oogje, kan het wel degelijk alsnog losgaan. Kleine kindjes zijn vaak meesterprutsers. Een haakwerkje moet je dus echt elke keer dat je het aan een kindje geeft goed controleren.
Wees dus ook met geborduurde oogjes heel voorzichtig.
Wat is wijsheid?
Er is geen gouden regel als het om veiligheidsoogjes gaat. Het ligt er allemaal maar een beetje aan waar de knuffel voor gebruikt zal worden.
Maak je een knuffeltje dat bij een klein kindje in bed zal liggen? Zet er dan geen veiligheidsoogjes op.
Maak je een muziekmobiel die boven een box zal hangen? Dan kunnen diezelfde oogjes vast minder kwaad.
Voor een knuffel die je maakt voor grotere kinderen zijn veiligheidsoogjes sowieso geen probleem.