Het opvullen van je knuffel: 5 must-do's
07 juli 2021 
2 min. leestijd

Het opvullen van je knuffel: 5 must-do's

Het opvullen van je knuffel. Het lijkt eenvoudig, en dat is het ook, maar als je het goed wil doen, komen er toch wat vragen.
Vragen zoals: “Hoe hard moet dat?” En “Hoe zorg ik er voor dat mijn dier niet door zijn poten zakt?”

Daar heb je een paar simpele, maar toch zeer effectieve tips voor.

Dit zijn mijn geheimen:

TIP 1: Overvul je knuffel niet

Vroeger werd wel eens gezegd dat je je knuffel méér moest vullen dan dat je uiteindelijk wilt, omdat de vulling nog wat platter wordt mettertijd.

Dat hoeft echter helemaal niet. Of toch niet zo overdreven.

Een knuffel die je teveel opvult, kan de vorm die je met zoveel ijver in je haakwerk hebt gestopt helemaal teniet doen. Daarnaast is een te hard opgevulde knuffel ook helemaal niet zo knuffelbaar. En laat dat nu net zijn wat je het liefste wil: een lekker zachte, knuffelige knuffel.

TIP 2: Gebruik vulling van goede kwaliteit

Heel simpel: gebruik enkel kwalitatieve synthetische kussenvulling. Want ook in vulling is veel verschil.

Je hebt misschien wel een goedkoop kussen dat je ergens voor een paar euro vandaan hebt? Als je dat in de wasmachine wast, heb je… allemaal klonters. Krijg je nooit meer goed. Of, als je geluk hebt, is het minimum toch een stuk platter dan voorheen.

Maar je hebt ook die heerlijke, volle dekens die je in hotels vindt. Heerlijk fluffy, alsof er nog nooit iemand in geslapen heeft. Die zijn zalig toch?

Wel, in wezen zijn beide hetzelfde: zogenaamd “opvulsel”. Maar toch helemaal anders.

Je kiest best voor een polyestervulling met gesiliconiseerde holle vezel. Doordat de vezel hol is, is hij heel erg licht. En het siliconenlaagje? Dat zorgt er voor dat hij gewassen kan worden op hoge temperaturen zonder zijn vorm te verliezen.

Polyestervulling is ook anti-allergisch. Niet onbelangrijk als je voor een klein kindje iets maakt: je weet maar nooit of ‘ie allergisch is. En dat allergisch, dat hoeft niet eens voor “wol” te zijn, maar kan ook bijvoorbeeld een huisstofmijtallergie zijn. Bij dat laatste kan een knuffeltje uit katoen met polyestervulling, die regelmatig op hoge temperatuur wordt gewassen, een uitkomst zijn.

Wij gebruiken eigenlijk altijd de kussenvulling van het merk ReStyle. Die komt het beste uit onze eigen blinde test. Ook de zogeheten Pandavulling is zeer kwalitatief.

TIP 3: Vul bij van binnenuit

Moet je grote onderdelen opvullen, dan vul je best eerst een zo groot mogelijk oppervlak van het haakwerk op. De vulling die er al in zit, duw je naar de buitenkanten, en je vult van binnenuit bij. Je maakt dus eigenlijk een kuiltje, net zoals wanneer je brood bakt.

Dat zorgt er voor dat je geen hobbels en bobbels in je haakwerk krijgt, maar het een mooi glad oppervlak wordt.

TIP 4: Vul pas bij het aannaaien bij

Vul bij aan te naaien onderdelen het laatste stukje nog niet te veel op. Doe je dat wel, loop je het risico om in de vulling te steken terwijl je aan het naaien bent, en daarbij de vulling mee door het werk te trekken. Dat geeft een niet zo mooi, slordig resultaat. Vul daarom je onderdelen dus nooit meer dan evenwijdig met het oppervlak.

Let er tijdens het naaien ook op dat je je borduurnaald goed oppervlakkig houdt, en niet in de vulling steekt. Zo trek je hem zeker niet door tijdens het vastnaaien.

Is er toch meer vulling nodig (zie tip 5)? Vul dan nog extra bij vlak voordat je de laatste paar steken dichtnaait.

TIP 5: Vul de overgangen extra goed op

Als je ervoor wil zorgen dat het hoofd stevig op het lichaam staat, of dat je dier recht blijft staan, dan moet je de overgangen heel goed opvullen. De stevigheid zit ‘m in de details.

Haak je bijvoorbeeld een popje, dan wil je het stukje van de hals extra goed opvullen. Daar waar het nét wat smaller is allemaal. Dit zorgt voor een goede stevigheid.

Zet je 4 poten onderaan een dier? Zorg er dan voor dat de overgangen (daar waar je je poot vastnaait) goed zijn opgevuld. Doe je dat niet, dan zakt je dier gegarandeerd door zijn hoeven.

Zo, met deze 5 tips ben jij een knuffel-vul-pro :).

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Marijke
Door

Marijke

op 04 Feb 2020

Wat geweldig,voor de enorme leuke tips,zoals het haakwerk met een slimme en mooie opzetrand.Ga ik zeker steeds gebruiken.Dank voor jullie raadgevende tips.

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 25 Apr 2020

Graag gedaan, fijn dat ze je helpen!

Nancy
Door

Nancy

op 11 Mar 2021

Jullie filmpjes voor linkshandigen gevonden, superblij mee! Haak al jaren 🙈 pff had ik sommige maar eerder gezien! Dank jullie wel!

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 13 Mar 2021

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Apr 2021

Heel erg bedankt voor de tips. Ik heb nog een vraag. Ik wil graag babyknuffels van biologisch katoen naaien. (ik haak ze niet) Is een vulling als dit daar ook geschikt voor? Bij het ontwerp van mijn knuffels had ik op alles gelet. Het katoen was wasbaar, de vulling was wasbaar, en de applicatie was wasbaar. Allemaal op 60 graden. Ik heb een van de knuffels daarna gewassen in de wasmachine op 30 graden. Het werd een vod. Zelfs een volgend experiment (knuffel in een handwasje) mocht niet baten. Erg frustrerend,.

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 12 Apr 2021

Oei, wat jammer van je werk zeg! Het klopt wel dat er heel wat kwaliteitsverschil is in vulling. Dat merk je inderdaad pas (en vooral) bij het wassen. Wij gebruiken deze vulling al jaren en vinden deze echt de beste uit de test. Hij blijft zelfs na meermaals wassen in 60°C prima in vorm.

Reactie plaatsen