Pompon vastnaaien
23 september 2020 
3 min. leestijd

Pompon vastnaaien

Een pompon is superleuk bovenop een muts. Je kan er ook heel erg toffe gelukspopjes mee maken. Je maakt ze heel gemakkelijk met de Pompon-maker van Clover.

Natuurlijk is het belangrijk dat je het pomponnetje daarna heel goed aan je werk bevestigd. Ik toon je graag hoe je een pompon kan vastnaaien.

Pompon vastnaaien in een video:

Pompon vastnaaien stap voor stap:

Zorg dat de draden waarmee je je pompon geknoopt hebt, lang genoeg zijn. Zet de pompon ook vast voordat je werk gesloten is (als je het vastmaakt op een dicht stuk, bij een muts is dat natuurlijk geen probleem).

Steek één van de twee draden in een borduurnaald. Dat mag gerust een stevige, scherpe zijn.

Steek de borduurnaald in NAAST het middelpunt waar je de pompon wil vastmaken. Bij een muts wil je de pompon traditioneel recht bovenop, dus pal op de magische ring. Daar steek je dus de borduurnaald van buiten naar binnen in vlak naast de magische ring van je muts.

Trek de draad volledig door.

Haal de borduurnaald van de draad, en neem nu het andere draadje aan je pompon. Dat steek je aan de andere kant van je middelpunt (dus aan de overkant van de magische ring bij een muts), ook weer vanaf de buitenkant naar binnen toe.

Knoop nu de twee draadjes aan de binnenkant vast met een platte knoop.

In principe zit je pompon nu al stevig vast, en kun je het zo laten. Ik kies altijd voor extra stevigheid, en vervolg daarom het vastmaken nog met deze stapjes:

Steek één van de draden weer in de borduurnaald en steek hem weer naar boven toe, richting pompon.

Steek de naald nu dwars van onder naar boven doorheen de pompon. Als je de draadjes van de pompon een beetje aan de kant veegt, dan zie je aan de binnenkant in het midden van je pompon de draad waarmee je hem hebt vastgemaakt. Zorg dat je naald er nét naast komt te zitten.

Steek nu de naald weer terug van boven naar beneden in de pompon. Zorg er daarbij voor dat je met je naald aan de andere kant van het draadje zit. Je gaat er dus overheen. Hiermee veranker je de draad aan de pompon.

Steek je naald helemaal door de pompon én doorheen de muts. Trek de draad zeer goed aan. Je zal merken dat het draadje in de pompon valt en aan de bovenkant helemaal niet zichtbaar meer is.

Doe eventueel hetzelfde met het andere draadje. Knoop daarna de draadjes aan elkaar vast, weer met een platte knoop.

Werk nu de draadjes zorgvuldig weg aan de binnenkant.

En zo staat je pompon stevig op je muts!

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen