Tips voor bolletjes opbergen in een bak
06 juli 2022 
2 min. leestijd

Tips voor bolletjes opbergen in een bak

Als jij je bolletjes wol in een bak of mand bewaard, dan herken je deze 2 problemen vast wel: je hebt geen flauw idee wat er allemaal in ligt, én het wordt een nest aan in elkaar gedraaide bolletjes die je steeds maar weer moet ontwarren.

Herkenbaar?

Met deze 2 eenvoudige tips is dat voorgoed verleden tijd.

Je bolletje labelen

Je zou je label bij je restje wol kunnen laten. Zeker wanneer je het garen van binnenuit gebruikt. Toch werkt dat niet zo goed, want als je nog maar een klein restje over hebt, dan valt het label er toch alsnog af. En van welk bolletje was het dan ook alweer?

Handige is om aan het uiteinde van de draad een stickertje te kleven. Schrijf aan één helft van de sticker het garen, de kleurnummer en alles wat je er nog wil over weten.

In principe is garen + kleur (en eventueel lotnummer) voldoende. Je kan immers online opzoeken voor welke haaknaald het bestemd is, en wat de kwaliteit ervan is. Maar je kan uiteraard ook alle specificaties op je sticker schrijven. Precies dat wat jij wil en nodig hebt.

Plak de sticker op de einddraad, maar niet helemaal aan het puntje. Vouw de sticker dubbel op elkaar, zodat de plakkende kanten tegen elkaar komen.

Zo, daarmee weten we al wat we moeten weten over het onbekende bolletje in de bak. Nu nog zorgen dat die ellendige knopen verleden tijd zijn.

Tip: bewaar een velletje stickers en een balpen in je wolletjesbak. Zo heb je geen enkel excuus om het niet te doen. 

Je bolletje opruimen

Om ervoor te zorgen dat je bolletjes niet in de knoop raken, ruim je het best als volgt op:

Stop je haaknaald onder een paar draadjes van je bolletje. Het maakt echt niet uit hoe je bolletje is opgerold, of welke draadjes je precies neemt.

Trek de eindraad (waar ook al je sticker aanhangt) met je haaknaald onder de draadjes van het bolletje door.

Nu zit je einddraadje vast in je bol wol, en kan het dus niet meer in elkaar draaien met andere draadjes. Wil je starten met haken? Dan trek je gewoon even aan het stickertje, je weet dat dat je einddraad is, dus het begin is zo gevonden.

Gedemonstreerd in een video:

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen