Onmisbaar bij het haken: de toerenteller
18 augustus 2021 
2 min. leestijd

Onmisbaar bij het haken: de toerenteller

Een toerenteller bij het haken is een onmisbaar item in jouw haakuitzet.  Ze tellen het aantal toeren zonder dat jij telkens alles op moet schrijven op een blaadje. Je kan ook je haakwerk zo wegleggen en je weet precies waar je gebleven bent.

Hoe werkt zo’n toerenteller nu?

Bovenop heb je een knopje waar je op kan drukken en telkens wanneer je drukt, gaat jouw cijfertje één omhoog. Dat cijfertje duidt jouw aantal toeren aan.  Zo simpel als wat!
Je hebt ze ook in een digitale versie. Die werken op een batterijtje, maar op zich op dezelfde manier: drukken om het cijfertje omhoog te laten gaan.

Mijn voorkeur gaat nog altijd uit naar de manuele. Die ziet er als volgt uit:

Als je op de knop drukt, gaat het cijfertje één omhoog, en hoor je ook een duidelijke klik, waardoor je zo ook kan horen dat je eentje omhoog bent gegaan.
Ze bezitten aan de zijkant ook een “lock” functie, waarmee je de toerenteller vast kan zetten. Zo  kan er niet per ongeluk op je toerenteller worden gedrukt als je hem niet gebruikt. Ideaal wanneer je kleine kinderen (of een kat) hebt rondlopen die al eens aan je spullen zitten, of als je je werk mee wil nemen in een tas.
Aan de zijkant heb je twee wieltjes waardoor je de tientallen en de eenheden zelf kan aanpassen. Zo kan je meteen een aantal toeren tegelijk verder of teruggaan, en kan je hem ook makkelijk op nul zetten.

De digitale werken ook op hetzelfde systeem: drukken om omhoog te gaan, een resetknop om weer op nul te zetten en een lichtknopje zodat je het aantal toeren makkelijker kan lezen. Je kan deze ook aan je vinger bevestigen. De manuele toerenteller kan je dan weer aan een ketting hangen.

Wat is het nadeel dan van een digitale toerenteller? 

Hij werkt op batterijen.

En die gaan plat. Stel je voor dat je net lekker zit te haken op de trein en je teller uitvalt. Niet tof (maar ook weer niet onoverkomelijk, I know). Trouwens, waarom zou je een ding met batterijen kopen als ’t evengoed manueel gaat zonder extra moeite. Moeder Aarde is je dankbaar ;).

Je hoort de klik niet als je hebt gedrukt.
Wanneer je dus even onoplettend bent, dan zou het kunnen dat je per ongeluk twee keer drukt, of dat je denkt dat je gedrukt hebt maar het in feite niet zo is.
Een ander nadeel is dat hij ook uitvalt na een tijdje.
Het werkt immers op een batterij, dus die moet hij ook sparen. Het opnieuw aanzetten doe je via dezelfde knop als de knop waar je je toeren op aanpast. Als hij uitstaat, moet je dus eerst een keer duwen om hem op te zetten, en daarna nog een keer om je toer aan te passen.
Dat vind ik zelf altijd een spannend momentje, want stel dat ik per ongeluk bijna 2 keer duw om hem op te zetten. Ben ik dan al omhoog gegaan of niet? Dat heb je nooit met een manuele toerenteller, want die hoor je effectief klikken als hij een toer omhoog gaat.
Daarom is de manuele toerenteller bij het haken mijn ultieme favoriet. 
Heb je nog geen toerenteller in huis? Doe het dan meteen, want het is echt een onmisbaar item! Je zal nooit meer zonder kunnen. Ik heb er zelfs meerdere, omdat ik vaak aan verschillende projecten tegelijk werk.
En of je nu aan het begin of het eind van je toer drukt, dat mag je helemaal zelf weten :).
(Maar ik ben toch nieuwsgierig. Laat je het weten in een reactie hieronder? )
Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Cindy
Door

Cindy

op 11 Feb 2020

Ik tel aan het einde van mijn toer. Wel nog manueel met een streepje op mijn patroon wat ik altijd op papier erbij heb. Omdat ik ook gewoon met zoveel projecten te gelijk bezig ben en ik dan gewoon bang ben na een half jaar niet meer te weten welke toerenteller dan weer bij dat project hoorde in het geval van meerdere tellers.

Reactie plaatsen