Als je voor het eerst knuffels gaat maken, weet je misschien niet zo goed met welke draad je dat dan moet doen. Moet het dik of dun zijn? En welk materiaal is het meest geschikt?
Hoe bekom je eigenlijk die pluizige, superzachte knuffels? Hieronder lees je er alles over!
De dikte van je draad
Bij het maken van amigurumi hoef je je geen zorgen te maken om je patroon. Met welk garen je het ook maakt: de verhoudingen blijven altijd hetzelfde. Dezelfde knuffel wordt met een andere draad gewoon wat groter of kleiner dan aangegeven, maar zal er verder helemaal hetzelfde uitzien.
Er bestaan miniatuurknuffeltjes, die net zo groot zijn als een vingertop. Die worden gemaakt met heel dun garen, zoals Scheepjes Maxi Sweet Treat. Sommigen haken zelfs met naaigaren! Aan de andere kant van het spectrum zijn dan weer de reuzegrote knuffels, die met een haaknaald 9 mm worden gehaakt. Je gebruikt daar bijvoorbeeld de Roma Big voor, of een dubbele draad Durable Cosy.
Op deze foto vind je het kleinste haakbeestje in Durable Coral op haaknaald 2,5 mm. Het middelste is Scheepjes Softfun op 3,5 mm en de grootste Durable Cosy op 5 mm.
Denk er wel aan om de grootte van de oogjes mee aan te passen aan de dikte van je draad.
Het materiaal
Er zijn verschillende garensoorten, en ze hebben allemaal hun eigen kenmerken. Welke is nu het best geschikt waarvoor?
Hieronder de meest gekende soorten:
Wol
Wie graag met natuurlijke materialen werkt, kan wol gebruiken.
Er zijn zoveel verschillende wolletjes, dat deze uiteenzetten een héél lang blog zou opleveren: van superzachte alpaca wol, tot luxueus mohair. We gaan er kort over zijn: doorgaans wordt wol niet heel vaak gebruikt in knuffels. Wol is niet zo heel goed machinewasbaar: het kan niet op hoge temperaturen worden gewassen. Het kan zelfs vervilten als je niet oppast!
Wol is wel lekker temperatuur-regulerend: warm in de winter, koel in de zomer. Het is vochtabsorberend en ademend.
Wil je het toch gebruiken, kies dan voor een goed wasbare variant. Deze zijn behandeld met een superwash, zoals de Schachenmayr Merino Extrafine. Ze zullen dankzij deze behandeling ook niet vervilten, en minder pillen. Daarenboven worden ze er ook nog eens zachter van. Zo ben je zeker dat je niet met een stekelvarken als knuffeldier achterblijft :).
Katoen
100% katoen is het meest gebruikte haakgaren voor amigurumi. Katoengaren wordt gesponnen uit vezels van de katoenplant. Het is dus een natuurlijk product.
Het is supergoed wasbaar, zelfs op 95°C. Daarom is het uiterst geschikt om spulletjes voor baby’s mee te maken. Ook Cocopus VZW bijvoorbeeld, die octopusjes maakt voor superkleine couveuzekindjes, werkt met dit type garen.
Katoen laat zich gemakkelijk verven. Je vindt haakkatoen in honderden kleuren. Perfect als je precies dat ene groen wil om je krokodil mee af te werken.
Het grote voordeel bij het maken van knuffels, is dat katoen niet elastisch is. Het is redelijk stroef, dus het is ideaal om strak mee te haken. Dat wil je juist bij je knuffel, want hoe losser je haakt, hoe meer vulling er doorheen de steken zal kunnen komen piepen.
De meeste merken hebben een haakkatoen voor haaknaald 2,5 – 3,5 mm in hun gamma. Denk maar aan Catania, Durable Coral of Catona. Het garen is meestal gemerceriseerd, en splijt niet snel.
De basis van deze eenhoorns is haakkatoen. Voor de glittermanen werd het fantasiegaren Durable Glam gebruikt.
Knuffels gemaakt uit dit type garen zijn stevig, maar niet zo knuffelzacht. Het garen kan je ook niet kammen of “oppluizen”. Wil je dat wel? Dan kies je beter voor een acryl(mix) of wol.
Acryl
Acryl, ook wel polyacryl genoemd, is een synthetische vezel. Ze wordt gesponnen uit polyacrylonitril. In tegenstelling tot wol of katoen, is acryl dus een “door de mens gemaakte draad”, een plastic eigenlijk. Dat klinkt misschien raar, een plastic draad, maar ook polyester of nylon behoort tot deze categorie.
Het voordeel van dit type garen is dat het heel goedkoop te produceren is. Je vindt ze dus aan spotgoedkope prijzen. Acryldraad is over het algemeen heel zacht. Zachter dan wol, en zeker zachter dan katoen.
Sommige acrylgarens zijn helaas wel erg gevoelig aan slijtage, en pillen dus snel. Er zijn “anti-pilling” garens op de markt, maar niet allemaal houden ze zich goed. Uiteraard hangt de levensduur van je werk niet alleen af van de materiaalkeuze.
Acryl kan niet goed tegen hoge temperaturen. Het kan absoluut niet tegen hitte, en is daarom dus best brandgevaarlijk. Wanneer het verhit wordt, dan zal het smelten (het is immers een plastic).
Het is weinig ademend, en houdt heel veel warmte vast. Het kan daarom sneller “broeierig” voelen als je er een deken mee maakt, bijvoorbeeld.
In mijn ervaring rekt 100% acrylgaren best een beetje uit. Je moet dus voldoende strak haken met dit type garen om ervoor te zorgen dat je knuffel mooi in model blijft.
Knuffels voor kleine kindjes, of knuffels die regelmatig moeten worden gewassen, zijn minder ideaal om met dit garen te maken. Ze zullen er al heel snel “afgeleefd” uitzien, zeker wanneer je voor 100% acryl kiest.
Acryl wordt ook vaak in mixen gebruikt.
Katoen-acryl mixen
Deze garens, zoals Scheepjes Softfun of Durable Cosy Fine, zijn over het algemeen ietsje dikker dan de gemiddelde haakkatoen.
Dankzij hun aandeel acryl zijn ze veel zachter dan een katoengaren. Maar dankzij hun aandeel katoen, zijn ze dan weer veel sterker dan een “acrylletje”.
Deze mixen worden steeds populairder, en terecht. Ze halen het beste van 2 werelden naar boven.
Fantasiegarens
Fantasiegarens, zoals het nepbont Durable Furry, kan superleuk zijn! Het geeft een speels, pluizig en leuk effect. Denk er wel aan dat ook deze garens minder goed wasbaar zijn dan katoen. Daarenboven zijn ze niet zo gemakkelijk (voor sommige zelfs: moeilijk) om mee te haken. Je ziet immers geen steek!
Voor dat laatste zijn er wel wat trucjes, dus probeer ze zeker een keertje uit als je eens wat nieuws wil.
Dit waterratje is een alternatieve waterballon. Het polyester neemt veel water op, en is dus ideaal voor een leuke splash!
Wat wij hebben ervaren: als je Sweetheart Soft gebruikt, wees je er dan wel bewust dat dit type polyester garen nogal makkelijk stof aantrekt. Net zoals je favoriete fleecedekentje op de bank. Het is daarom minder geschikt om te gebruiken als “meesleepknuffeltje”.
Dit type garens zijn trouwens altijd minder aangeraden als babydekentje, omdat ze niet ademend zijn. De richtlijnen voor kindveiligheid raden aan ademende stoffen, zoals katoen of wol, te gebruiken voor spulletjes die in het bed van je kindje belanden. Natuurlijk kan een katoen-acryl-mix prima voor een maxi-cosi-dekentje, maar voor het favoriete knuffeldoekje van je kindje werk je best met natuurlijke materialen.
Wat is nu “het beste”?
Er is niet zoiets als “het beste” als het om knuffels gaat. Het grote voordeel met knuffels, is dat je je geen zorgen hoeft te maken over afwijkende proeflapjes of dikte van garen. Je patroon houdt altijd stand, met wat je het ook maakt. Denk er wel aan om de dikte van je haaknaald en de maat van je oogjes aan te passen indien nodig.
Acryl is goedkoop, maar minder duurzaam. Meestal wordt haakkatoen gebruikt, maar ook de katoen-acryl mixen zijn heel goed voor het maken van knuffels. Fantasiegarens zijn dan weer leuk als je eens wat anders wil, maar meestal wat lastiger om mee te haken.
Uiteindelijk moet je vooral zelf uitproberen waar je het liefst mee werkt. Dat is toch voor iedereen net een beetje anders!