Wisselen van kleur zonder afhechten, hoe doe je dat?
21 april 2022 
2 min. leestijd

Wisselen van kleur zonder afhechten, hoe doe je dat?

Kleurwissels, dat betekent heel vaak draadjes instoppen. En draadjes instoppen, dat doen we met z’n allen niet zo geweldig graag. Als we het dus kunnen vermijden, dan doen we dat ook. Met deze techniek maak jij een leuke strepenknuffel zonder een heleboel af- en aanhechtwerk.

Opgelet: De eerste kleurwissel doe je zoals gebruikelijk, maar je laat de draad van de vorige kleur hangen. Knip deze dus zeker niet af, je hebt hem straks nog nodig.

STAP 1: Wissel van kleur: net voor het afwerken van de laatste steek van de vorige toer. Neem hiervoor de draad van de vorige kleur (kleur 1) weer op. Let er op dat aan de achterkant deze draad aan het werk aansluit, maar niet teveel op spanning staat. Is dat wel het geval, dan kan het haakwerk vervormen.

Voorkant:

Achterkant (binnenkant):

STAP 2: Werk de vaste met deze kleur (kleur 1) draad af. Laat nu de draad van de vorige kleur (kleur 2) weer hangen, zodat je deze straks weer opnieuw kan gebruiken bij de volgende kleurwissel. Let er bij het haken van de volgende steek op dat de eerste steek niet te los is. Trek eventueel de loshangende draad op dit moment nog wat bij.

Doe bij de volgende kleurwissel net hetzelfde: Wissel van kleur in de laatste vaste van de vorige toer, en gebruik daarbij de draad die je de vorige keer hebt laten hangen (kleur 2). Laat ook hier de draad van de vorige kleur (kleur 1) weer hangen.

Aan de achterkant van het werk zijn de opgenomen draden zichtbaar. Dit is helemaal niet erg. Je ziet er straks helemaal niets meer van, want dit is immers de binnenkant van het werk.

TIP 1: Om te vermijden dat de draden van de verschillende kleuren in elkaar draaien, leg je best één bolletje links en één bolletje rechts van je tijdens het haken.

TIP 2: Heb je veel toeren te overbruggen? Dan hecht je toch best de kleur af en weer aan. Deze techniek werkt het best als je frequent en steeds aan het begin van de toer van kleur moet wisselen (bijvoorbeeld bij een gestreepte knuffel).

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Marie Louise Erauw
Door

Marie Louise Erauw

op 20 Jul 2022

Ik ben blij dat ik jullie heb leren kennen.

Stephane Stiévenart
Door

Stephane Stiévenart

op 22 Jul 2022

♥♥♥♥♥

Reactie plaatsen