De yarn under techniek: wat is het, wanneer en waarom pas je het toe?
12 mei 2021 
1 min. leestijd

De yarn under techniek: wat is het, wanneer en waarom pas je het toe?

De “yarn under” techniek is overgewaaid op de gehaakte knuffels via de mochilla-hype. Deze yarn under is een variant van de vaste zoals jij ze (waarschijnlijk) kent. Jij hebt immers geleerd (misschien zelfs via mij) je draad OP je naald te nemen door middel van een omslag. Bij de “yarn under” techniek neem je de draad van onderen op. Je legt hem dus niet op je naald, maar grijpt hem langs onderen.

Door dit te doen, krijg je volgend resultaat:

Wat zijn de grootste verschillen in het haakwerk zelf?

  1. De steken zien er anders uit. Een yarn under werkje heeft meer X-vormige steken, een standaard yarn over haakwerk heeft V-vormige steken. De steken vullen de ruimte ook iets meer op. Je haakwerk wordt er dus dichter van.
  2. Het yarn under werkje is platter dan plat. De steken zijn achteraan even strak dan vooraan. Een standaard werk heeft de neiging wat op te bollen, want de steken vooraan zijn iets minder bol dan achteraan.
  3. Als je yarn under haakt, is je haakwerk véél strakker en heeft minder rek. Dat zie je ook op onderstaande foto. Rechts zie je 4 toeren met de yarn under techniek, links evenveel toeren met de standaard yarn over techniek. Voor beide werkjes werden dezelfde naald en garen gebruikt. En dat is ook logisch: je verbruikt immers veel minder draad per steek.

yarn under haken

Het is ook mogelijk om beide technieken te combineren, overigens. Dan doe je bijvoorbeeld yarn under/yarn over. Dat wil zeggen: de eerste omhaal grijp je de draad langs onderen, de tweede doe je net zoals vertrouwd met een omslag. Dat wordt eigenlijk nog het meest van al gedaan bij knuffels.

Hoe je die techniek nu precies toepast, toon ik je hier:

Yarn Under voor linkshandigen

Yarn Under voor rechsthandigen

Moeten we nu allemaal aan de yarn under?

Niet per se. Vind je het lastig je haakwerk strak genoeg te krijgen als je knuffels haakt? Probeer het dan een keertje. Of als je de steken erg mooi vindt, zo met die X-jes: doe gerust. Maar als je van jezelf al heel strak haakt, hou het dan bij de standaard manier. De kans dat je anders jezelf pijnigt en een betonblok als haakwerk over houdt, is groot.

 

 Originele post van 2 augustus 2019

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen