Afhechten bij amigurumi
18 oktober 2020 
2 min. leestijd

Afhechten bij amigurumi

Afhechten open einde

Moet het einde open blijven (bijvoorbeeld als je meer dan 6 steken overhoudt en je dit einde moet vastnaaien aan een ander onderdeel), dan is de gemakkelijkste manier om de toer af te sluiten door een halve vaste te haken in de volgende steek, en dan de draad met een losse vast te zetten. De halve vaste wordt in patronen aangeduid als “hv”.

Een halve vaste haak je als volgt:

STAP 1: Steek je haaknaald in de volgende steek in.

STAP 2: Maak een omslag.

STAP 3: Haal je naald meteen door alle lusjes door. Zowel de lusjes van de steek als het lusje op je naald, dus.

Daarna knip je de draad af. Doe dat lang genoeg, dan kan je hem gebruiken om je onderdeel straks vast te zetten. Ook is een draad die wat langer is gemakkelijker om later in je werk weg te werken.

Maak dan een losse: maak een omslag, en trek de draad helemaal door. Trek daarna de draad goed aan, net zoals je bij de start van het sluiten van je bal deed. Zo zit ook deze steek helemaal goed vast.

Afhechten gesloten einde

Als je nog maar 6 vasten over hebt, wil je je werk helemaal sluiten zodat je ook ter hoogte van het afhechten geen gaatje overhoudt. Je zou een beetje op en neer kunnen naaien, maar er is een eenvoudigere en mooiere techniek om dit voor elkaar te krijgen.

STAP 1: Knip de draad (lang genoeg, zo’n 20 tot 25 cm) af. Maak dan een losse: maak een omslag, en trek de draad helemaal door. Trek daarna de draad goed aan. Deze maakt dan een knoopje. Je werk kan zo niet meer los komen.

STAP 2: Stop de draad in een borduurnaald. Zorg dat je draadje ver genoeg door de naald zit, maar niet verder dan halverwege. Steek nu de borduurnaald doorheen de voorste lus van de volgende steek en trek de draad er volledig door. Herhaal dit voor alle 6 steken.

STAP 3: Trek nu de draad goed aan. Je zal merken dat het gaatje dat er nog was zich zal sluiten.

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen