Breivisjes: wat doe je er mee?
30 mei 2021 
1 min. leestijd

Breivisjes: wat doe je er mee?

Breivisjes zijn kunststof bobijntjes, waarop je wol kan wikkelen. Je kunt er restjes wol op bewaren, zodat ze netjes blijven, maar ze zijn ook onontbeerlijk bij projecten waarbij je vaak van kleur moet wisselen. Hun naam doet vermoeden dat je ze enkel bij het breien kan gebruiken, maar niets is minder waar. Misschien moeten wij, als fervente hakers, ze maar "haakvisjes" gaan noemen vanaf nu. Niet te verwarren met vishaakjes wel.

 Een tof pixeldeken in intarsia of de Corner 2 Corner techniek? Dan heb je écht deze visjes nodig. Het zal je heel wat frustratie, in de knoop geraakte draden én weg te stoppen draadjes schelen. Klinkt goed, toch?

Zo werkt een breivisje:

Voordat je je project start, ga je schatten hoeveel garen je nodig hebt op één breivisje. Dat kan heel eenvoudig met deze tool. Wikkel daarna het benodigde garen op een breivisje. Dat kan op 2 manieren:

Standaard wikkel je de draad dwars op het visje, zoals bij het blauwe en oranje bobijntje. Dat gaat het snelst. Het garen wikkelt bij gebruik dan, net zoals bij een gewoon bolletje, vlotjes af en blijft nergens hangen. Wil je dat het garen "stopt", dan stop je de draad doorheen het gleufje bovenaan. Noem het het mondje van de vis, als je wil. Dan rolt de draad niet verder af, en blijft het visje aan je werk hangen.

Heb je veel kleine overgangen? Wikkel dan de draad overlangs op het visje, zoals bij de paarse draad. Zo zal de draad altijd slechts één omwenteling afrollen, en dan blijven hangen. Je hoeft dan dus niet steeds je draad weer opnieuw op te winden omdat er te veel is afgerold.

breivisjes

De visjes blijven dankzij het "klemmen" dus netjes aan je werk hangen. Ze blijven daarbij veel korter bij je werk dan losse bolletjes garen doen, en daardoor raken ze minder snel in de knoop. Je kunt zo ook verschillende bobijntjes maken van eenzelfde bolletje (bijvoorbeeld de basiskleur van je project, die je op meerdere plekken nodig hebt).

Werk je aan een groter project, zoals een C2C deken? Dan kun je met papierklemmen de visjes aan je werk hangen als je ze niet gebruikt. Dat is superhandig, want zo kunnen ze helemaal niet rond elkaar draaien, en hangen ze niet te bengelen.

breivis klem

Hier zie je de breivisjes nog een keer in actie:


Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen