Mag ik een haaknaald meenemen op het vliegtuig? Drie tips om te kunnen haken tijdens de vlucht.
26 juni 2021 
1 min. leestijd

Mag ik een haaknaald meenemen op het vliegtuig? Drie tips om te kunnen haken tijdens de vlucht.

Vakantie! Een paar dagen, of als je geluk hebt, een paar weken niks. Lekker haken aan de rand van het zwembad in de zon. Wat een vooruitzicht!

Als je een aantal uren voor de boeg hebt op een vliegtuig, dan is haken natuurlijk hét ideale tijdsverdrijf. Alleen zijn de veiligheidsnormen op de luchthavens en aan boord van het vliegtuig steeds strenger geworden.

Mag dat wel, je haaknaald meenemen in een vliegtuig?

Het ligt er een beetje aan met welke maatschappij je vliegt, maar ik heb verder slecht nieuws. In België en Nederland mag het eigenlijk niet. Haaknaalden vallen onder de puntige voorwerpen, en mogen dus in principe niet in je handbagage. Ze zijn volgens de regels even gevaarlijk als ijspriemen en sabels. Tja.

In de praktijk blijkt gelukkig toch vaak anders. Heel vaak mag je toch je haaknaald houden. Als je er niet te gevaarlijk uitziet, tenminste ;).

Drie tips om de kans dat jij kan haken op het vliegtuig te maximaliseren:

Tip 1: Koop een plastic of bamboe haaknaald. Metaal licht sowieso op in de detector. De kans dat ze er dan je lievelingshaaknaald uithalen (en afpakken) is dan groot. Schaf jezelf voor in je handbagage een goedkope naald aan, van plastic of van hout. Dat haakt niet zo lekker, maar beter daarmee haken dan helemaal niet, toch? Nog beter is de Crochet Lite. Door het kunststof uiterlijk en de flexibele punt ziet deze naald er stukken vriendelijker uit.
Stop je goede set naalden dus in je grote koffer, en een goedkope naald in je handbagage. Pakken ze hem toch af voor aan boord, kun je tenminste eens je op bestemming bent nog steeds lekker haken.

Tip 2: Neem zeker geen schaar mee, maar gebruik een garensnijder. Op scharen zijn ze streng. En al helemaal als het zo’n scherp borduurschaartje is. Stop deze garensnijder niet bij je haaknaald, maar hang hem bij het inchecken als ketting om je nek. Je doet ‘ m dan gewoon even af bij de controle, net zoals je trouwring. Wedden dat er niemand gaat weten dat jouw sieraad straks je draad door kan knippen?

Tip 3: Neem zo weinig mogelijk mee. Draadjes instoppen is misschien niet het beste werk voor op het vliegtuig. Laat die borduurnaald en kopspelden maar in je hobbytas in je grote koffer. Neem alleen de essentials mee. Je haaknaald, een bolletje wol en een garensnijder. O, en misschien nog een leesboek voor als je alsnog je haaknaald afnemen…

En als je liever breit? Dan heb je helemaal pech. Die lange priemen worden gegarandeerd tegengehouden. Dus als je twijfelt… Kies dan sowieso voor haken!

Its’s easy as one, two, three, dus. Laad dit in je winkelmandje voor zoveel mogelijk kans op haakplezier in het vliegtuig:

  1. Een kunststof haaknaald, zoals deze “golden oldie” van Prym.
  2. Een garensnijder (say yes to the dress)
  3. Jouw favoriete bolletje wol
Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Dorry Bennik
Door

Dorry Bennik

op 26 Jun 2021

Ik ben 2 jaar geleden naar de VS gevlogen. Een bamboe haaknaald mag wel mee in het vliegtuig.

Reactie plaatsen