Haken zonder pijn? Met deze tips geniet je nog meer van je haakuurtje(s).
30 oktober 2021 
3 min. leestijd

Haken zonder pijn? Met deze tips geniet je nog meer van je haakuurtje(s).

Heb jij af en toe pijn tijdens of na het haken? Je bent niet alleen. Velen onder ons hebben al wel eens last van polsen, nek- of schouderklachten of stramme vingers na een haaksessie.

Cliff Tang, kinesitherapeut en beoefenaar van Traditioneel Chinese Geneeskunde, heeft met zijn Kaizen Project als motto: “Elke dag een beetje beter“. Toen hij voor ’t eerst in aanraking kwam met ons hakers, schrok hij er van dat wij dit met z’n allen uren aan een stuk kunnen doen. Haken is immers echt topsport voor ons lichaam.

Geen wonder dat we (ook al geven we het niet altijd toe) met z’n allen regelmatig last hebben van een pijntje hier en daar.

Hoe ontstaan klachten?

De meest voorkomende klachten bij het haken zijn:

  • nekklachten
  • schouderklachten
  • pijnlijke/vermoeide bovenarmen
  • elleboogproblemen (tenniselleboog, golferselleboog)
  • polsen (carpaal tunnel syndroom, de quervain tendinitis)
  • duimmuis
  • krampen in de handpalm
  • pijnlijke gewrichten in de vingers

Hoe komen deze klachten tot stand?

Wanneer je ergens pijn hebt, wordt in de volksmond vaak gezegd dat je een “overbelasting” hebt. Soms wordt het ook een “ontsteking” genoemd. De oplossing voor zo’n ontsteking in de medische wereld? Een ontstekingsremmer. Tja, allemaal goed en wel, maar vaak komen de klachten na verloop van tijd ook gewoon terug.

Hoe ontstaan die klachten nu eigenlijk? En wat is dat dan precies, zo’n overbelasting?

Klachten ontstaan wanneer de begrippen belasting en belastbaarheid niet in evenwicht zijn. De belasting is wat je doet, de belastbaarheid is simpel gezegd “wat je aan kan”.

bron: https://improove-coaching.nl/de-juiste-balans-vinden/

Je kan je vast momenten herinneren dat je geen klachten had tijdens het haken. Het zonnetje scheen, je voelde je goed, je kon uren haken zonder dat je pijn had. Andere momenten haakte je minder lang als toen, en toch kreeg je klachten. Hoe kan dat?

Dat heeft allemaal te maken met die eerder genoemde balans.

“Het is niet omdat je haakt, dat je pijn hebt. Het is niet omdat je een bepaalde leeftijd hebt, dat je pijn hebt. Het is niet omdat je een ontsteking hebt, dat die er altijd zal zijn” – Cliff Tang

Wat kan je doen om je klachten te verminderen?

Als je de balans tussen belasting en belastbaarheid meer in evenwicht brengt, krijgt je lichaam de kans om te herstellen van een ontstekingsfase.

Dat kan je doen op twee manieren: je kan de belasting verminderen, of je kan de belastbaarheid verhogen. Dat laatste gaat natuurlijk niet in één dag tijd. Bepaalde oefeningen kunnen bijdragen tot een sterker gestel, waardoor je lichaam meer aan kan. Denk maar aan de oefeningen die je van je kinesist krijgt.

De gemakkelijkste manier om de twee weer in balans te brengen, is door de belasting te verminderen. Dat kan je doen door je techniek te verbeteren, aan je houding te werken, of ervoor te zorgen dat er niet zoveel spanning in je lichaam opbouwt.

Oh, en trouwens: als je lang aan één stuk haakt, is het ook heel belangrijk de opgebouwde spanning (je zit sowieso nooit perfect) ook weer uit je systeem te halen. Hoe je dat doet, lees je hier.


Hoe je nu precies moet gaan zitten om je lichaam te ontlasten, leer je in de cursus Ergonomisch Haken.

We vertellen in deze cursus niet alleen hoe klachten tot stand komen (en waarom ze soms hardnekkig zijn), maar ook wat je kan doen om hiermee om te gaan.
Je leert tips en trucs om je lichaam in een zo ontspannen houding te zetten, ook al heb je geen dure relax-stoel in huis. En je leert goed zorg te dragen voor je lichaam, en de pijngevoelige punten die het vast en zeker al wel heeft.

Deze cursus kwam tot stand in samenwerking met Cliff Tang, kinesitherapeut en beoefenaar van de Traditionele Chinese geneeskunde. Speciale dank aan hem voor al zijn inzichten en hulp bij het uitwerken van de ideale haakhouding.
 Voor meer over Cliff en Kaizen Project, surf naar https://www.kaizenproject.be/

Vergeet niet je ervaringen te delen in de comments hieronder. Ze zijn heel waardevol voor ons én voor anderen.


Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Berlinda Vandezande
Door

Berlinda Vandezande

op 03 Mar 2020

Bedankt hiervoor, dit vind ik erg nuttige en praktische informatie! Ik ga het dadelijk toepassen😁😁😁

micheline de keukeleire
Door

micheline de keukeleire

op 04 Mar 2020

Bedankt was heel interessant om even.door te lezen heb.bijgeleerd dank uwel

Joke ten Wolde
Door

Joke ten Wolde

op 04 Mar 2020

Hallo Elke, Dank je wel voor dit verhaal ! Heel goed om er eens over na te denken, hoe makkelijk je een verkeerde houding aanneemt (en niet alleen bij het haken!) Ik zal je advies zeker opvolgen! Vriendelijke groet, Joke

Greet Swartenbroux
Door

Greet Swartenbroux

op 25 Apr 2020

In het begin heb ik iets te lang gehaakt, waardoor mijn elleboog pijn deed.Ik heb dan de tips op je site gelezen over goede haakhouding en beperk mijn haak activiteit ook tot 1hr per dag. Zo gaat het beter.

Mourant Sara
Door

Mourant Sara

op 13 Aug 2020

Heel nuttige informatie, bedankt, deze zal ik eens toepassen, merk van mezelf dat ik telkens mijn schouders optrek als ik aan het haken ben. Zal deze tips eens volgen

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 22 Aug 2020

Dag Sara,Herkenbaar! Gebruik vooral het kussen onder je arm dan. Het geeft Je zal sneller merken dat je armen niet meer op het kussen rusten, en je schouders dus opgetrokken zijn. Zo "leer" je je zelf als het ware ze te ontspannen. Succes!

Greet
Door

Greet

op 14 Nov 2020

Haha, kan ik Cliff elke dag even lenen om mij in de perfecte haakpositie te plaatsen? Even zonder gekheid...bedankt voor deze super goede, uitgebreide informatie en filmpjes. Ga ik zeker veel aan hebben :)

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 16 Nov 2020

Haha, een Cliff in huis, 't zou een gerief zijn. Fijn om te horen je met deze info weer wat verder kan. Ik wens je superveel haakplezier!

Monique ponne
Door

Monique ponne

op 06 Apr 2021

Wat een geweldige tips. Ga ze zeker uitproberen. Hartelijk dank voor het delen.Vriendelijke haak groetjes Monique.

Elke Wellens
Door

Elke Wellens

op 12 Apr 2021

Laat ons weten of ze helpend voor je waren! Nog heel veel haakplezier alvast.

Paula Doms
Door

Paula Doms

op 15 Apr 2021

Heel nuttige informatie. Het helpt me, nu ik een infectie aan mijn schouder heb. Dank u.

Josiane Stevens
Door

Josiane Stevens

op 15 Apr 2021

Elke zal wat meer op mijn houding letten als ik haak of lees...Men zou zo'n Cliff in huis moeten hebben. Ik wens je nog veel haakplezier. Josiane

Josiane Stevens
Door

Josiane Stevens

op 15 Apr 2021

Elke ik ga wat meer op mijn houding letten als ik haak of lees.... Ik zou zo'n Cliff wel goed kunnen hebben in huis. Heb regelmatig veel pijn vooral rugstreek en soms nek. Nog veel haakplezier. Josiane

An
Door

An

op 23 Nov 2021

Ik moet nog starten met de knuffels én kan een beetje haken. Fantastisch is dit item én niet alleen om te haken. Heb veel rug- en nekproblemen, dus deze tips zijn zéér waardevol én simpel te gebruiken. Ik ga er dankbaar gebruik van maken. Super bedankt x

Reactie plaatsen