Review: Het Grote Kersthaakboek van Mr. Cey
29 augustus 2021 
in Reviews
4 min. leestijd

Review: Het Grote Kersthaakboek van Mr. Cey

De Nederlandse "Mr. Cey" maakte een grote footprint in het haaklandschap met zijn boek "Knuffelkussens haken". Het was razend populair, en terecht, want de beestjes zijn superleuk! Daarna stopte hij niet meer. Hij haakte Carbuddies, Buideldieren, en schreef ook een tof boek speciaal met babyprojecten. Het verhaal "Hero en de draak" is haakwerk én een voorleesverhaal in één (en dus superleuk voor kleuterjuffen, bijvoorbeeld). Maar daar gaat het nu niet over. Mr. Cey schreef immers weer een nieuw boek!

"Het grote kersthaakboek" staat werkelijk vol kerst-ideeën. Dat "groot" mag je in dit geval zeker letterlijk nemen dus: maar liefst 33 projecten in verschillende categorieën. Ik gok dat Mr. Cey een kerstliefhebber is :). 

Net zoals de patronen uit de andere boeken van Mr. Cey, zijn ook deze (meestal) vrij eenvoudig. Dit boek is dus zeker ook geschikt voor beginners.

Qua garens wordt er vooral met Lang Yarns gewerkt, maar deze kan je prima door andere garens vervangen. 

1. Decoratie

Hier vind je een heleboel leuke projecten voor in je kerstboom. 

Voor in je kerstboom: een kerstman-, rendier-of sneeuwmankerstbal,  een hanger van een kerstman, -vrouw of rendier. Ook nog 2 decoratieve ballen (eentje met ijspegels en een leuke granny) vind je in deze sectie terug. Met de kerstboomslinger maak je het geheel helemaal af.

Een kerstkrans mag natuurlijk ook niet ontbreken. 

Er staan ook leuke kerstgerelateerde amigurumi in: een kerstelf, kerstman, de notenkraker en een leuke auto met kerstboom erbovenop. 

Bijna alle decoratie kun je haken met haakkatoen (Durable Coral of Catania) en haaknaald 2,5 mm. 

2. Aan tafel

Met de projecten in dit onderdeel kun je je tafel decoreren: 

2 verschillende soorten placemats (eentje met een rendier, en eentje met een kerstster), servetringen en een toffe bestekhoes maken je tafel tot een vrolijk geheel. Er staat zelfs een mooie tafelloper in filethaakwerk in. 

Voor wie houdt van de sfeer die kaarsjes geven: je vindt ook nog een theelichthoudertje en een windlichthouder in deze categorie. Let wel op dat je haakwerk niet warm wordt!

3. Cosy by the fireplace

In de wintermaanden brengen we wat meer tijd door in onze sofa. Een beetje extra mag het daar dan wel zijn. Er staan 2 soorten kussens in, met een ingehaakte tekening met de blokstitch. Je kunt kiezen uit een rendier of kerstboomkussen.

Een deken moet natuurlijk! Het is een deken met een ingewerkt patroon volgens de mochila techniek. Supermooi. 

De kussens en deken in Lang Yarns Amira kun je ook in Durable Double Four haken. 

Als je, net als ik, graag thee drinkt, dan houdt een mokwarmer je drankje extra heet. Het pimpt ook je gewone theemokken, zodat ze net wat feestelijker staan dan anders. 

Heb je geen grote kerstboom staan? Dan kun je er zelf één haken. Een eenvoudige gehaakte versie brengt zeker evenveel sfeer!

4. Kerstkleding

Foute truien zijn in! Hoe fouter, hoe beter. En als hij dan nog zelfgemaakt is, is het denk ik nog beter.

In dit boek vind je kerstsokken in 3 verschillende maten. Daar heb je uiteraard sokkenwol voor nodig.

Je vindt ook 2 foute truien (zowel voor mannen als vrouwen), zelfs een foute trui voor de hond (alleen voor kleine hondjes)! 

De truien worden gehaakt met Merinowol. Je kunt daarvoor Schachenmayr Merino Extrafine 120 gebruiken. 

De rendiertrui heeft een beschrijving voor maat M/L, de sneeuwpoptrui maat S. Als je een béétje bedreven bent in haken, kun je het zelf makkelijk een paar blokjes breder maken, zodat het ook past als je een grotere maat hebt. 

Als je de kerstmarkt onveilig wil maken, dan doe je dat in stijl: met een eenvoudige kerstmuts, en 2 soorten sjaals om uit te kiezen. 

De muts wordt gehaakt met Merino, de sjaals met een alpacagaren, maar je kunt ze ook perfect met een mooie merinowol maken. 

Dit gigantisch boek is een must-have voor iedereen die van kerstmis houdt! 

Je vindt dit boek hier!

Over de schrijver
Elke Wellens is ontwerpster, auteur, specialist in knuffels haken en bezielster van Het Haakbeest. Samen met Stephane Stiévenart wil ze graag #iedereenaandehaak.
Reactie plaatsen