Hoera, wéér een nieuw patroon. We zijn altijd blij als het in de smaak valt bij jou, want dat is écht waarvoor we het doen. Het moeilijkste voor ons? Zwijgen tot het patroon online is :). Want bij het geboorteproces van zo’n ontwerp komt héél wat kijken. Haakpatronen maken, hoe doen we dat?
Een ontwerp, dat begint natuurlijk bij een idee.
Inspiratie vinden we overal: in iets wat de kinderen vertellen (kinderen zitten vol fantasie!), tijdens een wandeling, een mooi kleurenpalet of een gesprek. Ook documentaires zijn vaak een bron van ideeën. Deze zijn de ideale manier om dieren en hun verhoudingen beter te leren kennen. Hoe leven ze? Hoe gedragen ze zich? Want niet alleen hun vorm, maar vooral ook hun gedrag inspireert. Daarenboven komen we zo nog eens wat anders tegen dan de gemiddelde roze eenhoorn die hier door het huis zwerft (dat heb je met 3 dochters).
Al die inspiratie slaan we op.
Liefst doen we dit zo concreet mogelijk. Een ‘moodboard’, heet dat dan. We zoeken kleuren bij elkaar en bedenken de ruwe vorm in ons hoofd. We praten wat er in ons hoofd zit door en proberen een zo goed mogelijk beeld te krijgen van hoe ieder van ons het ziet. Dit is het moment waarop de magie tussen gebeurd. Het is ook een niet-te-stoppen proces. Onderbreken of pauzeren op dit punt is géén optie. Wie ons dan probeert op te bellen, zal iets moeten inspreken op de voicemail :). Vaak gaat zo’n gesprek als volgt: “de neus zou ik een beetje *insert handgebaar* doen”, of “het dinges daarvanboven zou ik nog wat meer dingesen”. Kortom, smurfentaal!
Dan komt het kind in ons boven.
Dit is het moment dat we er de eerste keer écht voor gaan zitten. Aan onze tafel in de veranda nemen we kleurpotloden en grote vellen papier. We beginnen met een schets, die steeds concreter wordt. IIk zie alles in vormen. Alles wordt ontleed tot een bepaalde basis: bal, ovaal, koker,… Kijk maar eens goed naar een knuffel. We zetten die vormen in schaal op papier en verwerkt ze tot één geheel. Van zodra één van onze kinderen de tekening spontaan begint over te tekenen, weten we dat het goed zit.
Dan wordt de tekening geschaald.
Want voor je ’t weet, zit je anders met een poppenvader die amper groter is dan zijn kleutermeisje. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen aan het schalen en zoeken naar de juiste volumes, wordt onze tekening geschaald tot op ware grootte. De tekening is nu de 2-D blauwdruk, de vertrekbasis van het uiteindelijke patroon.
Haaknaald in de aanslag!
Tijd dat het ontwerp tot leven komt! Uren aan een stuk werken we door aan de realisatie van de gehaakte versie. Tijdens dit stadium van het proces gaan we letterlijk haken ademen. Alles wordt helderder. Telpatronen vliegen door ons hoofd, de tafel van 6 en hoofdrekenen gaat weer ontzettend vlot en steeds meer blaadjes in het boekje worden gevuld. Er wordt geschreven en geschrapt, gehaakt en weer uitgehaald, gevloekt en gelachen,… Het hoort er allemaal bij!
En uiteindelijk wordt er een nieuwe beestige creatie geboren.
Hoe lang het haakproces precies duurt, is moeilijk te voorspellen. Maar reken voor de gemiddelde beestige creatie toch al gauw op meer dan 20 uur. Sommige patronen hebben er zelfs aanzienlijk langer over gedaan om tot stand te komen. Creativiteit laat zich immers niet dwingen. Het einde van het ontwerpproces is het moment dat we ver na middernacht vreugdedansjes rond de salontafel maken. Woehoew! Steeds opnieuw zijn we trots op ons werk. Want als we dat niet zijn, dan werken we verder. Net zo lang tot het precies is zoals wij voor ogen hadden!
Tijd voor computerwerk.
En nu staat het patroon als kribbels op papier. Daar ben jij natuurlijk niks mee. Tijd om die kribbels netjes op papier te zetten. Toeren worden nageteld, ogen een definitieve plek gegeven. Gelukkig leerde Stephane ons de knoppen Ctrl+C en Ctrl+V op ons toetsenbord om stukken te knippen en te plakken :). Gebruikten we extra technieken, dan maken we foto’s en implementeren die als handleidingen bij het patroon. Foto’s in patronen zijn zoveel waard! We vinden het heel belangrijk om alles zo gedetailleerd uit te schrijven. Startende haaksters kunnen zo ook met onze patronen aan de slag. Het is voor hen een fijne uitdaging. Al onze patronen zijn begrijpbaar als je de basis onder de knie hebt. En de basis voor ons is vasten, meerderen, minderen en de magische ring. C’est tout.
De eerste draft is klaar, maar nog niet klaar voor jou!
Er is niks zo ergerlijk als een patroon waar fouten in staan. En we gaan niet de heilige boon uithangen, het is ons ook al overkomen. Maar jij verdient een perfect patroon. Opnieuw, opnieuw en nog een opnieuw haken is wat we nu doen. Alles moet vlekkeloos in elkaar passen en kloppen. Hoe doen we dat?
- Wij haken altijd het volledige patroon. Enerzijds om eventuele (schrijf)fouten te ontdekken, maar ook om het volledige project goed meester te zijn. Jij wordt hierdoor zeer bekwaam verder geholpen bij een eventuele vraag over het ontwerp.
- Vervolgens haken een aantal testhaaksters het patroon. Zij controleren of alles goed en duidelijk is uitgeschreven. Tevens is het een goede controle of hun uiteindelijke creatie geworden zijn wat wij voor ogen hadden. Want we willen natuurlijk dat jouw project nét zo wordt als dat van ons. What you see is what you get!
En dan pas, dan pas gaat het patroon naar de drukker.
En dan nu, over naar jou!
We blijven nieuwe patronen maken, die we met heel veel liefde voor jullie ter beschikking zullen stellen, ook en vooral in de haakacademie. Wist je trouwens dat je al onze haakpatronen kan terugvinden in de haakacademie? Je kan zelf haakpatronen maken of aan de slag met onze collectie ;).
Zien we jou ook in hét platform voor iedereen die knuffels haakt?
Originele post van 24 juli 2019